Complicația gripei poate fi evitată prin diagnosticare corectă. „E cumplit să vezi un copil care merge în genunchi”

0
Publicat:

Deși medicii se așteaptă ca luna februarie să aducă cele mai multe cazuri de gripă, pacienții cu simptomatologie specifică au început deja să se prezinte la camerele de gardă. Diagnosticată corect, gripa poate fi tratată cu antivirale, evitându-se complicațiile.

Cazurile de gripă diagnosticate în Olt se tratează la domiciliu FOTO: Shutterstock
Cazurile de gripă diagnosticate în Olt se tratează la domiciliu FOTO: Shutterstock

Alte cinci cazuri de gripă au fost raportate în județul Olt, în săptămâna 19-26 decembrie 2022, după ce primele patru din acest sezon gripal au fost înregistrate cu o săptămână înainte. Pacienții, care au vârste cuprinse între opt și 31 de ani, s-au prezentat la Camera de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal Caracal, fiind testați cu teste rapide. Medicii de specialitate le-au prescris tratament la domiciliu, nefiind nevoie de internare. Este important, în schimb, spun medicii, ca gripa să fie diagnosticată corect, pentru că există  în acest caz tratament specific, antiviral, care grăbește vindecarea și poate preveni anumite complicații ale bolii.

„Când faci testarea pacienților care au febră, în Urgență, faci și de COVID, și de gripă. (...) Important este să faci aprovizionarea spitalelor cu teste rapide și să faci un screening al pacienților în camera de primiri urgențe. Atunci mergi țintit. (...) S-a efectuat instruirea personalului medical din Camera de Primiri Urgențe, au testele acolo (...) și în caz de diagnostic nu mai mergi cu altceva decât țintit cu antiviral”, a explicat medicul infecționist Daniel Anțoș, din cadrul Spitalului Municipal Caracal.

Principalele simptome în caz de gripă sunt: febra, frisoanele, durerile de mușchi (mialgii) și durerile de articulații (artralgii).

„Nu e deloc târziu să facem vaccinul”

Deși campania națională de vaccinare antigripală a început în acest an încă de la finele lunii septembrie, nici acum nu este târziu, mai spune dr. Anțoș, recomandându-le, în special pacienților care suferă de boli cronice, să se vaccineze. Vestea proastă este că vaccinul nu mai există în cabinetele medicilor de familie, pentru a fi administrat gratuit, însă acest vaccin poate fi cumpărat din farmacii, prețul fiind de aproximativ 40 lei.

Direcția de Sănătate Publică Olt a cerut Ministerului Sănătății o suplimentare de 5.000 doze care să fie distribuite medicilor de familie, însă deocamdată nu sunt vești despre repartizarea de noi doze.

„Nu e deloc târziu să-l facem, mai ales la persoanele cu risc. La cele cu boli cronice e chiar indicat. Așa cum vaccinul anti-COVID la persoanele cu boli cronice a salvat și nu au fost atât de multe decese pe cât ar fi fost dacă nu s-ar fi vaccinat”, a mai precizat medicul Anțoș.

Cazurile de COVID-19  încep, de altfel, să reapară în camerele de gardă, din experiența medicilor fiind vorba de forme ușoare de boală la pacienții vaccinați anti-COVID, și de forme medii, care necesită internare, la cei nevaccinați.

Același sfat privind vaccinarea antigripală îl are și medicul de familie Viorel Dumitrescu, amintind că există și o formă pentru copii, cu administrare nazală. Copiii sunt, de altfel, și cei mai afectați de valul de viroze din această perioadă, pe lângă recomandarea vaccinării fiind și aceea a evitării locurilor aglomerate în această perioadă.

Una dintre complicațiile gripei apare tocmai la copii, a explicat medicul Viorel Dumitrescu, astfel că diagnosticarea corectă a gripei și instituirea tratamentului cu medicamente antivirale sunt foarte importante.

„E bine să știm că este gripă, pentru că avem medicamentul – oseltamivir - care are efect bun, mai ales dacă-l dai în primele zile și în doza recomandată. Aș zice mai ales pentru prevenirea miozitelor. Sunt acele inflamații ale mușchilor, în general de la membrele inferioare, care produc o scădere a tonusului, forța musculară scade, și pot fi de la forme ușoare până la forme grave. În principiu, sunt reversibile. E cumplit să vezi un copil care se dă jos din pat și merge în genunchi”, a mai spus medicul Viorel Dumitrescu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite