FOTO VIDEO  Peste 1.000 de suflete din satul Lisa-Olt, racordate la civilizaţie după zeci de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După zeci de ani în care au aşteptat cu sufletul la gură să li se asfalteze drumul lung de trei kilometri ce-i izola de civilizaţie, locuitorii din satul Lisa, comuna Schitu, judeţul Olt, răsuflă acum uşuraţi: drumul cu pricina este asfaltat chiar în aceste zile. Sătenii spun acum că au uitat de anii când mergeau pe jos şase kilometri dus-întors până la şosea şi că nu îi mai interesează nici că asfaltarea are loc în plină campanie electorală.

„Şi, totuşi, cineva de acolo De Sus nu ne-a uitat!”, îşi spun bucuroşi, de câteva zile, cei peste 1.000 de locuitori din satul menţionat. Ani la rândul s-au rugat de primar, la Dumnezeu şi la alţi sfinţi ca să li se asfalteze drumul de trei kilometri aflat în plin câmp pe care erau nevoiţi să îl parcurgă indiferent de anotimp dacă vroiau să meargă „la oraş”, în acest caz – Slatina, aflat la aproape 20 de kilometri. Astfel, nu mai puţin de şase kilometri erau obligaţi sătenii să parcurgă pe jos drumul dus-întors pentru a-şi rezolva treburile la Slatina. Pietruit o dată la patru ani - când erau alegeri, drumul de legătură dintre Lisa şi DJ 546-A, singura arteră circulată ce conectează cătunul la civilizaţie, a reprezentat coşmarul localnicilor de aici.

Din cauză că nu era asfaltat, microbuzele nu se aventurau decât arareori până în sat, patronii firmelor de transport declarându-se mereu învinşi de calitatea proastă a drumului care i-au transformat în clienţi abonaţi a service-urile din Slatina. Iarnă de iarnă, satul Lisa a fost mereu izolat, oamenii de aici fiind uitaţi de autorităţi cu săptămânile şi descurcându-se după posibilităţi. Chiar iarna trecută, autorităţile de la Slatina au aflat de la presă de faptul că localnicii dinsatul menţionat nu mai luaseră legătura cu rudele decât prin telefon din cauza stratului mare de zăpada care făcea imposibilă legătura între sat şi Drumul Judeţean 546-A.

Calvarul sătenilor din Lisa a fost pe cale să ia sfârşit în această vară, când utilaje de asfaltare au luat cu asalt drumul cu pricina. Dar bucuria sătenilor a fost de scurtă durată: după două săptămâni de „foială”, acţiunea s-a încheiat la fel de brusc precum începuse. Au fost asfaltaţi aproape 300 de metri. Supărarea localnicilor a fost lesne de înţeles, care chiar credeau că vor scăpa de blestem. Iată însă că, de câteva zile, sătenii din Lisa par a fi iarăşi cuprinşi de exaltare după ce noi utilaje au reluat munca demarată în vară la drumul cu pricina. Iar, de data aceasta – dau asigurări autorităţile locale, lucrarea va fi dusă până la final.

„În vară nu am putut duce la bun-sfârşit proiectul de asfaltare a drumului deoarece nu am primit întreaga sumă necesară operaţiunii. Am primit atunci promisiuni că vom primi restul de bani pentru finalizarea asfaltării în toamnă şi, iată că, tocmai când aproape că îmi luasem gândul că vom mai primi ceva bani anul acesta pentru lucrare, minunea a devenit realitate. De câteva zile suntem pe drumul cu pricina şi îl asfaltăm, apreciez că, până la finalul acestei săptămâni, am putea termina – sper să ne ajute şi vremea. A durat mult, dar, cum se spune: <Mai bine mai târziu decât niciodată>”, a declarat primarul comunei Schitu, Cornel Ionescu.

Sătenii spun acum că au uitat de anii în care au fost nevoiţi să meargă pe jos şase kilometri dus-întors până la Drumul Judeţean - indiferent de ploaie, vânt, caniculă etc. - şi că nu îi mai interesează nici dacă asfaltarea are loc în plină campanie electorală, cu câteva zile înainte de al doilea tur decisiv al alegerilor prezidenţiale.

„Domne’, vă spun sincer că noi ne luasem gândul să mai vedem asfaltat vreodată drumul ăsta care ne-a nenorocit vieţile. Sunt mulţi în sat care fac naveta la Slatina cu serviciul şi, până acuma, trebuia să vină pe jos şase kilometri, cât e drumul dus-întors până în sat. Vă daţi seama prin ce am trecut noi de când ne ştim cu drumul ăsta, ce blestem se abătuse asupra noastră?... Dar uite că se mai uită Dumnezeu şi la noi – ăştia amărâţi. Când l-am auzit pe fi-miu, zilele trecute, că iar au apărut maşinile de asfaltare, nu îmi venea să cred. Mi-am zis că iar e ceva de ochii lumii, asfaltează câteva sute de metri şi se opresc iar, cum au mai făcut. Dar nu – de data asta chiar se pare că merg până în sat cu drumul şi, astfel, o să scăpăm şi noi de coşmar”, a spus Dumitru D., din satul Lisa.

Vă mai recomandăm:

FOTO  Un sat din Olt, legat la civilizaţie de un drum modernizat „din gură” de peste cinci ani

FOTO  Parcul Central din Corabia va fi readus la viaţă

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite