FOTO Tupeu incredibil. Concubina unui fost procuror, care ardea ilegal deşeuri periculoase, a mai făcut un incinerator. Cadavre şi munţi de deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
probleme incinerator slatina

Început cu fix două săptămâni în urmă şi terminat acum două zile, controlul comisarilor de mediu la incineratorul de deşeuri periculoase din Slatina cu probleme grave de poluare a scos la iveală noi încălcări ale legii.

Mai întâi au pornit în control, în urme unei sesizări venite de la un activist de mediu, comisarii Grăzii de Mediu Olt, care au primit filmuleţe cu mormane de deşeuri în curtea incineratorului şi vălătuci de fum care ies pe coşul cuptorului. Într-o primă fază comisarii au fost împiedicaţi să intre, în cele din urmă au făcut o primă vizită, iar la patru zile au venit şi colegii de la Garda Naţională, care au şi anunţat o amendă de 100.000 lei pentru proprietara incineratorului, concubina unui fost procuror. Fostul procuror Eugen Iacobescu nu a lipsit, de altfel, de la nicio întâlnire cu oamenii legii, din această perioadă. Înarmat cu o cameră de filmat, a însoţit-o pe patroana incineratorului, cea din urmă fiind într-un permanent conflict cu cei aflaţi în control.

Ceea ce a făcut public Garda Naţională de Mediu, cu puţin timp în urmă, anunţând finalizarea controlului, arată însă un tupeu inimaginabil al proprietarei incineratorului. Nu doar că ardea cantităţi cu mult peste capacitatea autorizată şi că folosea instalaţii de filtrare neconforme, dar, pentru că în această perioadă vin foarte multe deşeuri, de peste tot din ţară, a mai pus în funcţiune încă un incinerator, neautorizat.

Cadavre de animale găsite în curtea incineratorului FOTO. facebook/Garda de Mediu

probleme incinerator slatina

Iată în detaliu concluziile comisarilor de mediu:

„În urma mai multor sesizări primite atât on-line cât şi telefonic, în data de 10.08.2020, o echipă a Gărzii Naţionale de Mediu, formată din reprezentanţi din cadrul Comisariatului General şi din cadrul Serviciului Comisariatului Judeţean Olt, a demarat un control la incineratorul din municipiul Slatina, jud. Olt, instalaţie ce aparţine SC XTREME ECOENERGY GROUP SRL.

Având în vedere că în data de 10.08.2020 reprezentanţii societăţii SC Xtreme Ecoenergy Group SRL nu au facilitat controlul şi nu au permis accesul comisarilor de mediu pe amplasament, la instalaţiile tehnologice generatoare de impact asupra mediului, la echipamentele şi instalaţiile de depoluare a mediului, precum şi în spaţiile sau zonele aferente acestora, în scopul verificării şi inspectării acestora, aşa cum anunţam în postarea din 10.08, echipa de control a revenit însoţită de reprezentanţi ai IPJ Olt.
Controlul, desfăşurat pe parcursul a două zile, în data de 12.08.2020 şi 18.08.2020, a relevat nereguli grave, atât în ceea ce priveşte autorizaţia de mediu deţinută cât şi abateri de la legislaţia de mediu în general:

- deşeurile nu erau incinerate la temperatura prevăzută în autorizaţia de mediu (1100 grade C)

- traseul de evacuare a gazelor arse rezultate din incinerarea deşeurilor periculoase şi nepericuloase nu era conform prevederilor Autorizaţiei de mediu, eliminarea gazelor de combustie fiind făcute prin by-pass, direct în coşul de fum.

Imagine indisponibilă

- Montarea fără autorizaţie şi fără un aviz de mediu a unei instalaţii de captare şi epurare a gazelor pentru care reprezentanţii societăţii nu au putut prezenta, în timpul controlului, documente privind eficienţa instalaţiei de spălare a gazelor nou construită pe amplasamentul punctului de lucru. De asemenea, nu au putut fi oferite nici explicaţii sau dovezi că emisiile „conduse” prin acest nou sistem, (care, în accepţiunea societăţii, ajută la epurarea gazelor şi fumului), îndeplinesc cerinţele legale pentru a fi evacuate în atmosferă;

Şi, dacă nu era de ajuns, pe amplasamentul punctului de lucru, a fost montat încă un incinerator care, la data controlului, nu funcţiona. În interiorul acestuia a fost găsită cenuşă rezultată din procesul de incinerare a deşeurilor, existând indicii că instalaţia a fost folosită în ultimele 24-48 de ore. Întrucât reprezentantul societăţii a susţinut că acest incinerator a fost folosit pentru realizarea unor probe tehnologice, pentru a se asigura că acesta nu va fi pus în funcţiune, comisarii GNM au sigilat uşa de alimentare a incineratorului. Precizăm că această instalaţie nu este prevăzută în Autorizaţia de mediu şi încalcă prevederea clară din autorizaţie prin care „se interzice desfăşurarea pe amplasament a altor activităţi cu impact semnificativ, fără autorizaţie de mediu.”

Imagine indisponibilă

Sigiliu pe noul incinerator pus ilegal în funcţiune

În ceea ce priveşte modul în care erau depozitate deşeurile ce urmau să fie incinerate, comisarii GNM au găsit şi aici nereguli grave, în special în ceea ce priveşte deşeurile medicale. Acestea erau depozitate total neconform, într-un spaţiu deschis, pe platforma societăţii. Unele aveau etichete cu data de colectare 06.08.2020, în condiţiile în care, în lipsa unei instalaţii frigorifice în care să fie depozitate la -15 grade C, ar fi trebuit să fie incinerate în 24 ore, conform Autorizaţiei de mediu. În timpul controlului, reprezentantul societăţii a menţionat că instalaţiile frigorifice (frigider, dulap şi lăzi frigorifice) nu sunt utilizate în scopul pentru care au fost montate şi cu funcţiunile prevăzute în actul de reglementare;

De asemenea, s-a constatat că pe amplasamentul punctului de lucru, direct pe platforma betonată, erau depozitate şi cadavre de animale care generau disconfort olfactiv.

Urmare a tuturor neregulilor constatate şi a nerespectării prevederilor din autorizaţia de mediu, comisarii GNM au aplicat mai multe amenzi contravenţionale în valoare totală de 100.000 lei. La acestea, se mai adaugă încă o sancţiune contravenţională, în valoare de 100.000 lei, pentru nefacilitarea controlului şi pentru neasigurarea accesului la instalaţiile tehnologice, aplicată în data de 11.08.2020,

În plus, ca sancţiune complementară, s-a dispus desfiinţarea tuturor instalaţiilor tehnologice neconforme şi aducerea terenului la starea iniţială. De asemenea, comisarii GNM au înaintat Agenţiei pentru Protecţia Mediului propunerea de emitere a notificării prealabile suspendării autorizaţiei de mediu“.

Deşeuri nearse, amestecate cu cenuşă, abandonate pe terenul primăriei

Deşi aspectele constatate în curtea incineratorului sunt şi aşa extrem de grave, vinerea trecută s-au complicat cu o nouă descoperire, făcută tot de activistul de mediu care a trimis şi sesizarea iniţială. La marginea Slatinei, pe un teren folosit până nu demult de firma de salubritate din Slatina ca depozit temporar de deşeuri menajere, şoferii firmei Xtreme EcoEnergy aduceau deşeuri care ar fi trebuit incinerate, dar şi cenuşă rezultată în urma incinerărilor şi care are un regim special, aceasta trebuind predată unei firme specializate. Poliţia Slatina a deschis un dosar penal în acest caz, iar Garda de Mediu Olt s-a îndreptat cu cercetările către Primăria Municipiului Slatina, terenul fiind în domeniul oraşului. Primăriei i s-a impus să cureţe acel teren, însă până la acest moment nimeni nu a fost sancţionat pentru cele întâmplate, verificările fiind încă în curs, conform justificării autorităţilor.
Întrebarea deja pusă de cititori pe contul oficial al Gărzii de Mediu este de ce s-a propus doar suspendarea autorizaţiei de mediu şi nu s-a făcut şi sesizare penală pentru cele constatate în curtea firmei.

Vă recomandăm şi: 

VIDEO Descoperire şocantă la groapa de gunoi de lângă Slatina: deşeuri medicale periculoase aduse cu maşina firmei care ar trebui să le incinereze

VIDEO Scandal ca la uşa cortului la poarta unui incinerator de deşeuri periculoase: „Mânca-te-ar COVIDU’! Îţi f** o labă...!“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite