FOTO  Parcul interzis: Grădină publică amenajată pe bani grei, ţinută „sub cheie” la Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tupeu fără frontiere şi indiferenţă crasă pe bani publici la Slatina, unde un spaţiu public din centrul oraşului, amenajat înainte de 2009 pe bani grei, este ţinut închis tocmai celor cărora, iniţial, le-a fost destinat. Vorbim aici despre fosta vilă unde a locuit Elena Bărbulescu, sora lui Nicolae Ceauşescu, intrată în administrarea Consiliului Judeţean Olt. Spaţiul verde aferent clădirii, deşi domeniu public, este ţinut "sub cheie".

La momentul demarării proiectului de modernizare a clădirii şi spaţiului verde aferent era prevăzut că atât vila, cât şi spaţiul verde amintit, vor rămâne în administrarea Consiliului Judeţean Olt şi se vor afla la dispoziţia cetăţenilor. În actele proiectului, spaţiul verde chiar era denumit „grădină publică”, drept pentru care a şi fost amenajat de aşa natură încât să arate în acest mod: s-au amplasat bănci, s-au amenajat alei şi s-au plantat copaci şi flori ornamentale în număr mare etc. Pentru toată lucrarea s-au cheltuit aproape opt miliarde lei vechi, bani publici. Acum, zona arată excelent, exact ceea ce era prevăzut iniţial: o clădire modern reabilitată şi dotată, plus o grădină publică care... nu este „publică”.

Totul a fost bine şi frumos până prin 2011, locuitorii urbei folosind părculeţul cochet amenajat din banii lor, doar că, începând cu anul amintit, conducere politică de atunci a C.J. Olt (care este aceeaşi şi acum, n.a.) a decis să schimbe lucrurile: a închis spaţiul public, a postat paznici de la o instituţie subordonată, respectiv Direcţia Judeţeană de Pază (fostul Corp al Gardienilor Publici, n.a.), care par a avea o singură menire, şi anume aceea de a-i lua „la goană” pe eventualii cetăţeni care îndrăznesc să se adăpostească la răcoare pentru câteva minute pe una dintre bănci. Pentru ca tupeul autorităţilor să fie complet, deşi cetăţenii nu au voie în acest părculeţ din centrul oraşului, alta este situaţia... fotbaliştilor de la  echipa locală FC Olt Slatina, cea mai slabă echipă din Liga a II-a şi întreţinută de acelaşi Consiliu Judeţean Olt care a pompat, de la preluare, sume exorbitante în echipă. Astfel, o parte dintre membrii lotului sunt cazaţi în vila amenajată pe bani grei şi pot aduce pe cine vor în apartamentele modernului imobil, putându-se bucura, desigur, şi de liniştea şi răcoarea părculeţului aferent doar pentru că stau într-o clădire administrată de CJ Olt, chiar dacă nu şi-au adus nicio contribuţie. Dar, dacă ne gândim că antrenor al echipei amintite este nimeni altul decât Dan Oprescu, fratele unuia dintre vicepreşedinţii C.J. Olt (Marius Oprescu, n.a.), atunci lucrurile devin explicabile.

Emil Popa: „Contractul meu nu spune nimic despre faptul că cetăţenii pot avea acces în parc”

În mod bizar, deşi preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, spune că parcul verde este deschis cetăţenilor, acest lucru este complet infirmat de realitatea de la faţa locului: un gardian păzeşte non-stop clădirea şi părculeţul, iar porţile sunt permanent închise publicului. Emil Popa, şeful Direcţiei Judeţene de Pază din subordinea C.J. Olt, Direcţie ce asigură paza clădirii şi a parcului, spune că cetăţenii nu ar avea voie în parc potrivit contractului semnat cu partea beneficiară (C.J. Olt, n.a.): „Din câte ştiu eu, contractul meu nu spune nimic despre faptul că cetăţenii pot avea acces în parcul aferent clădirii despre care vorbiţi. Oamenii mei au atribuţii clare: să nu lase decât chiriaşii imobilului să intre”, a spus, sec, acesta, uitând ce înseamnă, de fapt, expresia „spaţiu public”, ceea ce reprezintă, în fapt, nu doar clădirea respectivă, dar, în mod automat, şi parcul aferent.

Bizar este şi faptul că un alt director, Florian Dumitrescu, ce coordonează activitatea Centrului  Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt, aflat tot în subordinea C.J. Olt şi îşi are birourile într-o aripă a aceleaşi clădiri, nu ştie sau se teme să recunoască motivul pentru care cetăţenii nu au acces în parcul aferent clădirii publice unde îşi desfăşoară activitatea.

„Eu sunt doar unul dintre chiriaşi aici, nu ştiu de ce lumea nu are voie să intre în parc. Eu credeam că oamenii au voie, deşi recunosc că nu prea am văzut. Teoretic, ar trebui să aibă voie pentru că parcul din jurul clădirii este şi el unul public, normal, deoarece ţine de o clădire publică, aflată în administrarea Consiliului Judeţean. Mai multe lucruri nu pot să vă spun”, s-a „spălat” acesta pe mâini de situaţie.

Preşedintele C.J. Olt: „Parcul acela trebuie lăsat deschis la dispoziţia cetăţenilor”

Ceea ce surprinde cel mai mult este însă declaraţia preşedintelui Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu (foto medalion). Acesta spune că, din informaţiile sale, parcul aferent „vilei Bărbulescu” este deschis cetăţenilor. La auzul faptului că lucrurile stau altfel, acesta a afirmat: „Nu ştiam că cetăţenii nu pot intra în acel parc public pentru că el aparţine de o instituţie publică, aflată în administrarea noastră, a Consiliului Judeţean. Eu, personal, vă spun că aş vrea să eliminăm total gardul acela care îngrădeşte imobilul şi zona pentru a lăsa, astfel, totul liber şi la dispoziţia cetăţenilor pentru că de aceea este un loc public şi a fost amenajat cu bani publici. Cine ştie, poate că aţi dat peste vreun gardian analfabet care nu ştie ce înseamnă <<spaţiu public>>. O să mă interesez despre ceea ce spuneţi, dar, dacă este cum ziceţi, nu este în regulă: parcul acela trebuie lăsat deschis la dispoziţia cetăţenilor deoarece ei vor doar să-şi tragă răsuflarea pe băncile acelea sau, pur şi simplu, să aibă o discuţie cu prietenii sau aşa ceva, nu au ei treabă să intre în clădire”.

image

"Mie îmi seamănă a bătaie de joc, nu credeţi ?"

Locuitorii municipiului au sesizat şi ei faptul că părculeţul cu pricina este permanent închis, dar, pentru că nu mai ştiau pe mâinile cui a ajuns a vila verişoarei primare a preşedintelui Nicolae Ceauşescu, nu au „săpat” după mai multe informaţii. Dar anumite lucruri tot au observat.

”Domne’, eu recunosc că am vrut să intru de câteva ori aici şi să stau puţin pe băncile astea, dar dacă am văzut că porţile erau închise, nu am îndrăznit pentru că am crezut că e vilă privată. Dar am văzut că seara intră aici tot felul de fătuci cu nişte tineri, dar, cum spuneam, mă gândeam că e vilă particulară şi e treaba lor. Dacă dvs. spuneţi că imobilul ăsta ţine de Consiliul Judeţean, atunci e cam aiurea. Cum adică, e clădire publică, reamenajată – spuneţi – cu bani publici, şi noi nu avem voie să intrăm în părculeţul ăsta ?! Mie îmi seamănă a bătaie de joc, nu credeţi ? Ar trebuie să le fie ruşine, dar în ţara asta nimeni nu pare să mai ţină cont de aşa ceva...”, a spus Ilie Dumitra, pensionar din Slatina.

Rămâne de văzut dacă se va lua vreo măsură în această situaţie abracadabrantă, în care banii publici sunt folosiţi din greu şi fără limite, iar investiţiile respective sunt apoi interzise cetăţenilor din buzunarul cărora acestea au fost realizate.

Mai puteţi citi şi:

FOTO  Slatina, singura reşedinţă de judeţ din ţară fără ştrand

FOTO  Slătinenii, condamnaţi şi în acest an să petreacă vara între patru pereţi

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite