VIDEO-FOTO „Căluşul Românesc” de la Slatina a debutat în forţă cu defilarea "armatei" de copii-participanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amânat cu o zi din cauza doliului naţional din 26 iunie, cea de-a XV-a ediţie a Concursului Naţional pentru Copii „Căluşul Românesc” a debutat în municipiul Slatina joi seară, pe o ploaie mocănească. În ciuda vremii nefavorabile, o parte însemnată din „armata” de 1.700 de copii-dansatori au defilat prin centrul oraşului, spre încântarea trecătorilor ce s-au oprit în loc să le admire costumele tradiţionale. Manifestarea se va încheia vineri seară.

Organizatorii festivalului slătinean s-au lovit în acest an de probleme cum nu au întâmpinat de la înfiinţare, care le-a dat peste cap aproape tot programul. De la ziua de doliu naţional de miercuri – 26 iunie, care a stopat "din faşă” debutul programat al concursului de dans popular, la ziua următoare, joi – 27 iunie, când ploaia căzută dimineaţă a anulat o demonstraţie devenită tradiţională la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, şi până la Parada Portului Popular de joi seară, la un pas de a fi amânată şi ea tot din cauza ploii, toate par fi conspirat pentru a strica ediţia din acest an a competiţiei. Organizatorii s-au încăpăţânat însă şi au reuşit să treacă peste ghinioanele întâmpinate, astfel că ploaia mocănească de joi seară nu a mai oprit defilarea unui segment important din cei 1.700 de copii-dansatori participanţi la festival.

Parada Portului Popular a avut loc într-un ritm alert din cauza ploii ce a căzut aproape toată ziua şi a avut ca punct de plecare esplanada din centrul oraşului, punctul terminus al „armatei” de dansatori fiind Casa Tineretului. Spre deosebire de anii anteriori, restul manifestării s-a derulat în incinta imobilului menţionat şi nu pe platoul din faţa acestuia, cum s-a procedat la ediţiile anterioare. Motivul: ploaia.

                            

„E adevărat că atâtea ghinioane ca în acest an nu am mai avut de la când a demarat această manifestare. Ne-a dat peste cap tot programul pe care îl planificasem, dar nu am renunţat şi am continuat. Astfel, deşi vremea de astăzi (joi, n.a.) a fost una ploioasă, noi am vrut să mergem până la capăt şi am fost decişi ca, după anularea de dimineaţă a demonstraţiei de căluş ce trebuia să aibă loc la Inspectoratul Şcolar Judeţean, ca în fiecare din anii trecuţi, să nu renunţăm în ruptul nicidecum la Parada Portului Popular. Şi nu am renunţat. Chiar dacă ne-a prins iar ploaia, de data aceasta am mers până la capăt şi am defilat cu copiii îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale pe o vreme total nefavorabilă: ploaie şi puţin vânt. De-acum vom merge înainte şi, vineri seară, vom alege cei mai buni copii-dansatori din ţară”, a declarat Iliuţă Brăileanu, director al Palatului Copiilor „Adrian Băran” din Slatina.

Vineri – zi plină în dansuri populare

La ediţia din acest an s-au înscris dansatori din cadrul a 23 de ansambluri folclorice din ţară, alături de care vor presta încă 35 de formaţii de căluşari din judeţul Olt. Invitat special al concursului este Ansamblul „Solotvyno” din localitatea ucraineană Slatina. În total, la Slatina vor participa aproximativ 1.700 de copii din judeţele Arad, Argeş, Alba, Braşov, Botoşani, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Harghita, Iaşi, Mureş, Maramureş, Neamţ, Sălaj, Suceava, Timiş.

După debutul festivalului de joi seară, acesta va continua pe tot parcursul zilei de vineri – 28 iunie, când, pe scena Casei Tineretului – sau pe platou, dacă vremea va permite – concursul va continua. Festivitatea de premiere se va desfăşura vineri seară, de la ora 18.30. Evenimentul este organizat de Palatul Copiilor din Slatina, în colaborare cu Consiliul Judeţean Olt şi Primăria Slatina.
 

Vă mai recomandăm:

Maratonul „Căluşul Românesc”, amânat la Slatina din cauza doliului naţional

FOTO  La Slatina a început amenajarea unei parcări pe locul unui spaţiu de joacă

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite