FOTO EXERCIŢIU Cutremur de 6,5 grade Richter la Caracal: blocuri şi instituţii publice avariate, persoane rănite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini de la "cutremurul" de joi de la Caracal...
Imagini de la "cutremurul" de joi de la Caracal...

Municipiul Caracal a fost grav afectat, joi dimineaţă, de urmările unui cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter produs în zona de sud a ţării. Două blocuri din oraş au fost avariate serios, la fel şi sediul Teatrului Naţional, unde a izbucnit un puternic incendiu din cauza întreruperilor repetate ale curentului. Mai multe persoane au fost rănite. La faţa locului au intervenit pompieri şi alţi salvatori dotaţi cu cele necesare.

În urma seismului de joi au fost avariate două blocuri de locuinţe, mai multe persoane blocate au fost blocate sub dărâmături şi s-au produs avarii importante la reţelele de gaze naturale, electricitate şi telefonie. Pentru limitarea efectelor cutremurului, la faţa locului s-au deplasat pompierii Detaşamentului Caracal al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Matei Basarab” Olt, care au intervenit cu ajutorul a două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, un echipaj Smurd, o autospecială de descarcerare prevăzută cu modul pentru dezastre, o autospecială pentru salvare de la înălţime şi echipa de deblocare-salvare, împreună cu singurul câine din judeţ specializat în căutarea persoanelor surprinse sub dărâmături.

În sprijinul pompierilor au venit şi membrii Serviciului de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă Caracal, echipaje de la Poliţia Olt şi Jandarmerie, forţe ale Ministerului Apărării Naţionale, echipaje de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. De asemenea, au acţionat şi echipe specializate ale firmelor care se ocupă de alimentarea cu energie electrică, gaze naturale, apă şi furnizarea serviciilor de telefonie din localitate.

Cu ajutorul mijloacelor de intervenţie din dotare, echipele prezente la locul intervenţiei au evacuat şi transportat la punctul de acordare a primului-ajutor mai multe persoane blocate în urma seismului, trei dintre acestea fiind rănite şi transportate la Spitalul orăşenesc din Caracal.

Incendiu la Teatrul Naţional din Caracal

Din cauza întreruperilor repetate ale curentului, la tabloul electric al clădirii Teatrului Naţional din Caracal s-a produs un scurtcircuit, ce a dus la izbucnirea unui incendiu în incinta sălii de spectacole şi la acoperişul clădirii. Pentru stingerea incendiului s-a acţionat cu o autospecială de stingere, focul fiind lichidat în aproximativ 30 de minute.

Panica a făcut ca un autoturism ce se deplasa prin zona Teatrului Naţional să intre în coliziune cu o autoutilitară, în urma accidentului rezultând rănirea gravă a şoferului autoturismului. Victima a rămas încarcerată, iar vehiculul prezenta scurgeri de benzină. Cu ajutorul accesoriilor pentru descarcerare, paramedicii SMURD au scos victima dintre fiarele contorsionate ale maşinii, iar un echipaj de stingere a intervenit pentru asigurarea măsurilor de protecţie în zonă şi spălarea carosabilului de combustibilul scurs pe acesta.

Din fericire, toate aceste "dezastre" au făcut parte dintr-un amplu scenariu de simulare a urmărilor unui cutremur în municipiul Caracal. Iniţiativa a aparţinut ISU “Matei Basarab” Olt şi a adunat laolaltă aproximativ 80 de efective de la toate instituţiile implicate şi menţionate mai sus.

“Exerciţiul desfăşurat astăzi (joi - 17 octombrie, n.a.) şi-a atins obiectivele stabilite, colaborarea forţelor participante a fost foarte bună, iar cetăţenii implicaţi trebuie să spunem că au reacţionat pozitiv. Oamenii, trecătorii, au sprijinit echipele de intervenţie şi au demonstrat că au cunoştinţe despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur care, sperăm noi - ca toată lumea dealtfel, să nu aibă loc”, a precizat Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite