FOTO Coşmarul de pe strada Cireaşov din Slatina: iazuri în loc de trotuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trecătorii ce parcurg trotuarele străzii Cireaşov din Slatina sunt nevoiţi să facă exerciţii de echilibristică pe borduri pentru a ajunge la destinaţie (Foto: Mugurel Manea)
Trecătorii ce parcurg trotuarele străzii Cireaşov din Slatina sunt nevoiţi să facă exerciţii de echilibristică pe borduri pentru a ajunge la destinaţie (Foto: Mugurel Manea)

Strada Cireaşov din municipiul Slatina este una dintre cele mai circulate artere din oraş şi reprezintă singurul mijloc de acces la uzinele de pe platforma industrială a urbei. Din păcate, în ciuda importanţei sale, strada în cauză a fost neglijată constant de autorităţile locale. Din acest motiv, trotuarele sale sunt impracticabile, iar la fiecare ploaie, acestea se transformă, din loc în loc, în veritabile iazuri.

Deşi se află localizată la marginea oraşului şi ţine loc şi de şosea de centură, strada Cireaşov nu a reprezentat niciodată o prioritate pentru municipalitate. Au avut întâietate alte proiecte, alte străzi, chiar dacă acestea nu se puteau compara nici atunci şi nici acum cu importanţa acestei artere. Mii de locuitori ai oraşului, angajaţi la una dintre societăţile comerciale deloc puţine aflate în zona străbătută de strada menţionată, calcă zilnic trotuarele acesteia şi se confruntă cu problemele deloc puţine pe care ele le ridică.

În mod nefericit, strada respectivă a fost mereu… marginalizată de autorităţile locale, fapt ce a făcut posibilă perpetuarea situaţiei valabile şi în prezent. Astfel, trotuarele de-a lungul acestei artere au devenit impracticabile, gropile fiind omniprezente şi reprezintând un real pericol în special noaptea. De asemenea, la fiecare ploaie ce durează mai mult de 20 de minute, porţiuni întinse ale trotuarului se transformă în veritabile iazuri şi fac imposibilă parcurgerea lor, pietonii fiind nevoiţi să meargă pe marginea străzii, unde există un alt pericol, respectiv acela de a face fără să vrea un duş cu apa noroioasă adunată din loc în loc pe toată lungimea arterei.

„Nu zice nimeni să pună pavele sau granit, dar nici aşa!”

Problemele ridicate de trotuarele de pe strada Cireaşov au ieşit încă o dată la iveală zilele trecute, odată cu ploile ce au căzut în oraş. Indiferent de zona unde sunt cele mai mari probleme, respectiv vizavi de sediul SC Serena SRL, SC Scadt SA, SC Romcristal SRL, SC Rolmis sau Dedeman, strada Cireaşov ridică mari probleme pietonilor.

„Domne, sunt ani de zile de când aşteptăm şi noi să ne repare trotuarele astea. Uitaţi-vă la ele: de fiecare dată când plouă e un coşmar pentru noi, ăştia care nu avem maşini că deh, unii dintre noi chiar nu ne permitem să ne luăm o maşină fie ea şi la mâna a doua, şi trebe să mergem pe jos. Dar pe aici e dezastru şi ce e mai rău e că nu face nimeni nimica să rezolve odată pentru totdeauna treaba asta. Eu lucrez la Uzina de Aluminiu (Alro, n.a.) şi merg pe jos kilometri întregi pe strada asta de peste 27 de ani şi de când mă ştiu nimica nu s-a schimbat. Şi ca mine sunt o grămadă de oameni, doar e o stradă la marginea oraşului unde sunt majoritatea uzinelor. Nu e corect ce se petrece! Mare lucru să le repare cu nişte ciment, că nu zice nimenea să pună pavele sau granit, dar nici aşa! Chiar nu se poate face nici asta ?!”, se întreabă retoric Sandu Furdui, unul dintre miile de slătineni care străbat zilnic trotuarele de pe strada Cireaşov.

Trotuarele de pe Cireaşov, şanse de remediere cu bani europeni

Reprezentanţii Primăriei Slatina se pare că nu vor mai ocoli problema prea mult timp. Astfel, noul primar al urbei, Minel Prina, a declarat că trotuarele de pe strada Cireaşov vor fi avute în vedere în acest an pentru a fi aduse la starea pe care o presupune „statutul” lor.

„Este adevărat, reclamaţiile oamenilor în legătură cu trotuarele de pe această arteră sunt cât se poate de întemeiate. Noi nu am uitat niciodată de această arteră, doar că, din păcate, a existat o listă de proiecte şi priorităţi de care a trebuit să ţinem cont în ultimii ani. În acest an însă ne-am propus să remediem problemele cauzate de starea tehnică precară a trotuarelor de pe ambele sensuri de mers ale străzii Cireaşov. De aceea vom încerca fie să elaborăm un proiect special în acest sens pentru a-l duce la îndeplinire cu fonduri europene, fie, dacă nu vom avea succes în acest sens, vom reface trotuarele cu bani de la bugetul local, în etape”, a afirma Prina.

Până una-alta, slătinenii şi restul persoanelor din provincie ce fac zilnic naveta şi care sunt nevoiţi să străbată trotuarele de coşmar de la strada Cireaşov pentru a ajunge la serviciu, va trebui să îndure în continuare situaţia de calvar din prezent.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite