Elevii de clasa a VIII-a, sub stresul examenelor. A doua simulare a Evaluării Naţionale, după rezultatele dezamăgitoare din primul semestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcolile pot organiza propriile testări FOTO Adevărul
Şcolile pot organiza propriile testări FOTO Adevărul

Peste 3.200 elevi de clasa a VIII-a din judeţ susţin luni, 22 februarie,  proba scrisă la limba română, iar marţi, 23 februarie, la matematică, în cadrul simulării examenului de Evaluare Naţională, testare organizată în şcolile din toată ţara. Elevii din Olt au mai fost testaţi toamna trecută, rezultatele fiind îngrijorătoare – promovabilitate 49%.

Simularea face parte, de data aceasta, din calendarul naţional. Condiţiile în care elevii vor susţine testul vor fi cât mai aproape de cele de concurs, cu deosebirea că profesorii supraveghetori vor fi din şcoală, iar evaluarea lucrărilor va fi realizată de profesorul de la clasă, împreună cu un alt profesor al şcolii  care nu predă la clasa respectivă (sau dintr-o altă şcoală, în cazul şcolilor cu elevi puţini şi un singur profesor la catedra respectivă).

 „Ideea este, într-adevăr, să-i obişnuim cu atmosfera de concurs, cu subiectele şi, evident, în funcţie de rezultate, să adoptăm rapid măsurile care se impun. În urma rezultatelor obţinute la simularea pe care am organizat-o la nivel judeţean în primul semestru, care, este adevărat, nu au fost grozave, la nivelul Inspectoratului am făcut întâlniri cu directorii şi am stabilit un plan de măsuri. Fiecare şcoală are propriul plan de pregătire, în afara programului, pentru că pregătirea suplimentară a fost principala măsură adoptată de şcoli. Elevii fie rămân peste program la pregătire, fie vin la sfârşit de săptămână, am lăsat la decizia şcolii organizarea, care trebuie să ţină cont şi de spaţiu şi de orarul elevilor, dar şi de disponibilitatea profesorilor“, a declarat inspectorul şcolar-general-adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, prof. Steluţa Dan.

Dacă participarea la simularea din noiembrie a fost foarte bună, lipsind doar motivat, pe ici-pe colo, câte un elev, rezultatele, în schimb, au dat de gândit. Nici jumătate dintre elevii de clasa a VIII-a n-au reuşit să obţină medii peste 5, cei care au trecut hopul înregistrând, în număr foarte mare, medii cuprinse în intervalul 5,00 – 5,99. 

Luni, 22 februarie, elevii susţin proba la limba şi literatura română, iar marţi, 23 februarie, proba la matematică. Accesul la nivelul şcolii şi în săli are loc simulându-se întocmai condiţiile de concurs. Elevii au la dispoziţie două ore pentru a rezolva testul, toate subiectele fiind obligatorii. Primele 10 puncte se acordă din oficiu, pentru următoarele fiecare făcând uz de cunoştinţele acumulate până la acel moment.

Rezultatele obţinute de elevi vor fi centralizate la nivelul fiecărei şcoli până în 4 martie, când cataloagele trebuie transmise către Inspectoratul Şcolar.

Elevii de liceu din an terminal vor susţine şi ei, începând din 7 martie, teste la probele scrise ale Bacalaureatului, simularea fiind de asemenea organizată la nivel naţional.

Cel mai probabil înainte de sfârşitul anului şcolar, elevii care au de dat examene în această vară vor fi din nou testaţi. De asemenea, fiecare unitate şcolară poate organiza periodic propriile testări, lucru care, de altfel, se şi întâmplă în multe şcoli.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite