Declarația tranșantă a unui medic: „I-aș băga în pușcărie pe colegii care condiționează actul medical” VIDEO
0Șeful Centrului de Hemodializă din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina are un mesaj tranșant pentru colegii care condiționează actul medical de plăți informale.

Salariile medicilor sunt îndestulătoare, spune medicul Emilian Postelnicu, șeful Centrului de Hemodializă din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, iar medicii nu au niciun motiv să ceară bani de la pacienți pentru o muncă pentru care sunt remunerați. Medicul a afirmat, în cadrul emisiunii „Rațional”, la Euro Oltenia Info, că salariile pe care le primesc astăzi medicii sunt îndestulătoare, iar pentru cei care vor mai mult există posibilitatea să lucreze în plus. Sub nicio formă nu ar trebui să ceară bani pacienților.
„Nu-ți convine ceea ce faci, poți să te duci să faci orice altceva”
„Eu aș fi primul care i-aș băga în pușcărie, i-aș contenționa, pe colegii care condiționează actul medical, vizavi de bani. Repet asta tuturor colegilor. Am spus-o în gura mare, îmi asum și sunt în stare să spun oricui în față: salariile sunt generoase, ale medicilor, avem perspectiva chiar de a se mai mări, nu-ți convine ceea ce faci, poți să te duci să faci orice altceva. Lumea e liberă, piața e liberă, poți să-ți deschizi propria afacere. Vrei mai mult, muncește mai mult, mai angajază-te într-o parte, deschide-ți o clinică, deschide-ți un cabinet, schimbă specialitatea! Că sunt specialități mai bine plătite, specialități mai prost plătite, nu toți medicii sunt remunerați la fel, într-adevăr, dar pentru toți este de ajuns”, a spus medicul (în video, de la min. 44).
Dr. Postelnicu le atrage atenția colegilor săi să nu cadă în capcana în care, cu cât obțin mai mult, cu atât vor mai mult.
„Când vrem mai mult, ne achiziționăm mai mult, ceea ce achiziționăm - case, mașini - trebuie întreținute cu bani mai mulți și, uite așa, e un perpetuum din ăsta care ne duce spre o manie achizițională, spre o lăcomie pentru a deține niște lucruri. Nu trebuie să uităm că meseria de medic este vocațională în primul rând, trebuie să-ți placă să lucrezi cu omul, să-ți placă ce faci. Și ești mai mult musafir acasă. Degeaba-ți cumperi vilă, degeaba-ți faci piscină, degeaba îți iei Mercedes sau BMW, că mai mult stai tot în spital, dormi pe un pat de gardă, stai într-un mediu care este așa cum este, nosocomial, cu bune și cu rele, acasă ești musafir. Poate la pensie. Această lăcomie și de a zeifica, cumva, obiectele, este o nebunie contemporană. (...) Există oameni care poate trăiesc cu sub 10% din tot ce avem noi și fericirea nu vine din obiecte, niciodată.(...) Să ne găsim liniștea, în primul rând noi, după aceea să începem să o împrăștiem în jurul nostru, să fim oameni buni ”, a mai spus medicul.
„Am avut pacienți care ne impresionau, pentru că veneau și mâncau și ne spuneau că este singura lor masă”
Medicul a dezvăluit, înainte de a face afirmația dură, că are printre pacienți persoane care vin din medii extrem de sărace. Acești pacienți au afirmat chiar că, deși viața lor depinde de prezentarea la spital, de două sau trei ori pe săptămână, dializa este cel mai bun lucru care li s-a întâmplat în viață.
„Dacă vă vine să credeți, sunt mulți care au spus că pentru ei dializa este cel mai bun lucru care li s-a întâmplat, pentru că din punct de vedere social primesc pensie de handicap gradul I cu însoțitor, li se măresc veniturile, și la dializă mănâncă. Noi avem o masă obligatorie, de foarte bună calitate, care arată foarte bine, de cel mai înalt standard , li se dă să mănânce în timpul dializei, pentru că le pot scădea glicemiile sau pot să apară alte probleme. Este controversată și masa în timpul dializei, sunt anumite țări care dau, altele care nu dau, noi suntem printre țările care dau, și vă spun că am avut pacienți care ne impresionau pentru că veneau și mâncau și ne spuneau că este singura lor masă. La câteva zile, singura masă cu adevărat masă. În rest făceau foamea și așteptau”, a dezvăluit medicul.
Medicul primar nefrolog Emilian Postelnicu locuiește în Craiova, dar a ales, cu mai mulți ani în urmă, spitalul din Slatina. Astăzi conduce Centrul de Hemodializă al SJU Slatina, după o perioadă în care, a explicat medicul, în cadrul aceleiași emisiuni, a învățat de la colegii medici pe care i-a găsit aici și alături de care s-a dezvoltat profesional. În tot acest timp a primit atât oferte de a se întoarce în orașul natal, oraș universitar, cât și oferte din străinătate, însă spune că nu se mai poate desprinde de Slatina și de pacienții săi.
„Toți medicii sunt curtați să plece și să câștige bani, mai mult de două-trei ori decât aici, dar am descoperit că banul nu este totul. Nu-ți aduce fericirea atât de mult. (...) Am început cu salarii minimale, aveam 1.000 de lei pe lună, și eu și ceilalți colegi ai noștri, și reușeam să supraviețuim chiar și cu ăia. După 2019 salariile s-au îmbunătățit substanțial. Nu pot să spun că mi-ar lipsi ceva în România, în acest moment, cu salariile pe care le avem. Întotdeauna trebuie să știi să te întinzi cât îți este plapuma”, a mai spus medicul, pentru Euro Oltenia Info.