De meserie salvator, de 15 ani la SMURD. „Dacă-ți imaginezi un scenariu ușor, șansele de reușită sunt mai puțin bune” VIDEO

0
Publicat:

Un salvator cu mii de intervenții la activ a vorbit despre meseria pe care o practică de 18 ani. ISU Olt aniversează 15 ani de la operaționalizarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), iar Cătălin Stănciuleasa este unul dintre pompierii cu care a început serviciul.

Pompierii din cadrul ISU Olt aniversează, astăzi, 28 februarie 2024, 15 ani de la operaționalizarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare. În cei 15 ani, SMURD Olt a înregistrat peste 60.500 de intervenții, fiind asistate din punct de vedere medical peste 70.000 de persoane.

Astăzi, în cadrul SMURD funcționează șapte echipaje de prim ajutor tip B2, o autospecială pentru transport personal și victime multiple și două autospeciale pentru descarcerare, una dintre acestea fiind pentru descarcerări grele.

Cătălin Stănciuleasa este coodonatorul echipajelor SMURD din Olt FOTO: Alina Mitran
Cătălin Stănciuleasa este coodonatorul echipajelor SMURD din Olt FOTO: Alina Mitran

Coordonatorul echipajelor SMURD din județul Olt, plutonier adjutant șef Cătălin Stănciuleasa, a vorbit despre provocările meseriei de salvator. 

„Satisfacția maximă este atunci când reușim să-i pornim inima”

Cătălin Stănciuleasa lucrează la ISU Olt din 2006. Inițial a încadrat tehnica  de intervenție pentru stingerea incendiilor, iar din 2009, de la înființarea SMURD, a lucrat cu echipajul pe ambulanțe, autospeciala de transport personal și victime multiple, autospeciala de descarcerare ușoară, autospeciala de descarcerare grea.

Spune că toate intervențiile sunt grele, dar modul cum echipajul abordează cazul face diferența. Este important ca membrii echipajului să-și canalizeze energia și emoțiile în salvarea pacienților și  să facă tot ce pot astfel încât recuperarea celor cărora le salvează viața să fie cât mai ușoară ulterior.  

Satisfacția maximă este atunci când reușim, într-adevăr, în urma manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară, ca pacientul nostru să aibă activitate cardiacă, să-i restabilim ritmul cardiac, să-i pornim, cu alte cuvinte, inima. Atunci este satisfacția supremă, pentru că, spunem noi, l-am întors din drumul pe care plecase. Ulterior, totul depinde de recuperarea lui în spital. Până să reușim să facem aceste manevre de resuscitare cardio-pulmonară sau ale manevre corespunzătoare cazului, vă dați seama că toate emoțiile acelea se duc în a duce acțiunea până la capăt în condiții cât mai bune”, a explicat Stănciuleasa ce simte un salvator atunci când are în mâna lui o viață și când reușește să o salveze.

Nu e simplu, a mai spus paramedicul, iar deciziile încep să se ia încă din momentul în care echipajul află către ce fel de caz se îndreaptă. „Ne gândim la toate variantele posibile până ajungem la locul solicitării. Ne facem un plan de acțiune în cap din momentul în care am primit solictarea pe tabletă, prin stație, și ne imaginăm un scenariu cât mai greu posibil. Dacă-ți imaginezi un scenariu ușor, șansele de reușită sunt mai puțin bune. Dacă-ți imaginezi un scenariu greu, și ajungi acolo și găsești un scenariu ușor, totul e mai bine pentru noi, se desfășoară în condiții mult mai bune intervenția”, a mai spus acesta.

„Încercăm ca aceste misiuni dificile să le punem undeva într-o cutiuță să nu umblăm la ele”

Deși salvatorii au văzut multe și sunt pregătiți pentru aproape orice, abordând fiecare caz cu profesionalism pentru a fi siguri că nu greșesc, anumite intervenții își pun amprenta. Întrebat care este cazul care l-a marcat, Cătălin Stănciuleasa a recunoscut că acele intervenții în care se solicită ajutor pentru copii au o încărcătură aparte.

„Sunt misiuni care-și lasă o amprentă asupra ta. Încercăm ca aceste misiuni dificile, cu toții, să le punem undeva într-o cutiuță să nu umblăm la ele. Ele rămân undeva, acolo, ascunse. Clar, cele mai dificile și cele mai cu amprentă deosebită asupra personalului sunt acele misiuni în care sunt implicați copiii. Acelea sunt cele mai dificile. Dar sunt misiuni aparte, adrenalina își spuen cuvântul întotdeauna. Experiența colegilor mei este de asemenea foarte mare și cu toții putem să trecem peste aceste momente”, a spus Stănciuleasa.

Paramedicul spune că nu va uita niciodată prima sa misiune în cadrul SMURD. „A fost un pacient, avea undeva la peste 70 de ani, era vorba de un accident vascular cerebral, la etajul IV, într-o garsonieră din Slatina, pe strada Toamnei. L-am transportat la spital în condiții bune, cu funcții vitale, un accident vascular instalat deja când am ajuns noi”, a rememorat Stănciuleasa.

Se întâmplă uneori ca pacientul căruia i-a acordat primul ajutor să i-l predea chiar soției sale, medic în cadrul Unității de Primiri Urgențe Slatina, pentru a continua îngrijirile medicale. 

Cine sunt SMURD-iștii care au primit diplome aniversare

Cu ocazia aniversării a 15 ani de la operaționalizarea SMURD, pompierii cu cele mai multe misiuni la activ, de la nivelul fiecărei structuri din teritoriu, au primit diplome aniversare. Prima dintre diplome i-a revenit chiar coordonatorului echipajelor SMURD din județul Olt, plutonier adjutant șef Stănciuleasa Cătălin.

Pompierul cu cele mai multe intervenții, peste 8.500, este însă plutonierul adjutant șef Ilie Cojocaru, din cadrul Detașamentului Slatina.

Diploma au ridicat-o pentru el cei doi fii ai săi, Adrian și Mădălin, absolvenți ai școlii subofițeri de pompieri și în prezent studenți la Academia de Poliție, Facultatea de Pompieri.

Frații care s-au îndrăgostit de meseria tatălui FOTo: Alina Mitran
Frații care s-au îndrăgostit de meseria tatălui FOTo: Alina Mitran

Pe locul II în top-ul neoficial al membrilor echipajelor SMURD cu cele mai multe intervenții la activ este plutonierul adjutant Florin Pârvan, din cadrul Detașamentului Caracal, cu 5.268 de intervenții.  Plutonierul adjutant Valentin Mihalache, de la Detașamentul Balș, are 3.363 intervenții (o perioadă a activat în cadrul detașamentului Slatina, unde numărul de solicitări este cel mai ridicat). Campionul Gărzii Stoenești este Codruț Ciorâia, cu 3.045 intervenții. Pompierul se află în prezent întgr-o misiune în garnizoana Constanța. 

Garda Vișina a fost reprezentată de plutonierul adjutant Ninel Dobre (2.914 intervenții), Garda Osica de Sus de plutonierul adjutant Ionuț Constantin -1.961 intervenții, iar Stația Scornicești de plutonierul adjutant Cristinel Stănescu - 1.804 intervenții. 

Diplomă aniversară i-a fost conferită și tânărului voluntar Răzvan Tănase (fiul comandantului ISU Olt Adrian Tănase), care a participat la 600 de misiuni SMURD. ISU Olt a pregătit până în prezent 13 serii de voluntari, iar în următoarea perioadă vor începe recrutările pentru o nouă serie.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite