Cum se prepară vinul pelin. Reţeta pentru „Pelinul de 1 Mai“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În funcţie de soiul de struguri se folosesc dierite cantităţi din plata de pelin FOTO: arhiva Adevărul
În funcţie de soiul de struguri se folosesc dierite cantităţi din plata de pelin FOTO: arhiva Adevărul

Vinul pelin, cunoscut de sute de ani în România, este şi astăzi apreciat de consumatori, însă nu toţi ştiu care este tehnica obţinerii lui.

Viticultorii se bucură de un an bogat, calitatea strugurilor este bună, iar culesul este în plină desfăşurare. Românii încă obişnuiesc să-şi prepare singuri vinul, iar printre opţiuni se află, încă, şi vinul pelin, folosit ca vin aperitiv.

Iată cum se prepară acesta, conform sfaturilor date de specialişti într-un adevărat ghid intitulat „Vinul casei“, publicat în 1975 la editura CERES.

Vin pelin sec – se pregăteşte un săculeţ din tifon, bine spălat, de formă cilindrică, care să intre uşor pe gâtul damigenei. În acest săculeţ se pun florile de pelin uscate. În general, pentru 10 litru de vin se folosesc 25-30 grame de floare de pelin. Se gustă vinul între timp şi se scoate săculeţul după 4-6 zile, când se consideră că este suficient de amărui, bun pentru vin aperitiv.

La pelinul roşu sec floarea de pelin se introduce între bobiţele zdrobite, se fermentează şi se presează, cantitatea de floare pentru 10 litru fiind de circa 20 grame.

Pelinul dulceag se face din struguri negri, cei mai bine copţi. Se pune în fundul unei putine floare de pelin (20-25 grame/10 litri) şi câteva felii de gutui, apoi se aşează boabele zdrobite în putină, iar pe deasupra se toarnă must dulce. Fermentează cu boasca înecată. Gutuia şi dulceaţa vinului conferă o aroma plăcută, fină, pentru acest tip de vin dulceag.

Pelinul de 1 Mai – este un pelin traditional românesc preparat din mai multe plante. În prealabil se face o macerare a plantelor şi seminţelor în alcool, iar maceratul obţinut se toarnă peste vin. Iată cantităţile necesare obţinerii maceratului, pentru 10 litri vin:
- floare de pelin – 20-25 grame;
- peliniţă – 5 grame;
- sămânţă de coriandru – 2-3 grame;
- cuişoare – 2 grame;
- scorţişoară – 3-4 grame; coji de gutui – 2-3 grame.

Ingredientele de mai sus se acoperă cu spirt îndoit cu vin şi după 6-0 zile maceratul se scurge şi se introduce peste un vin alb, uşor dulceag.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite