Criza de personal se prelungeşte la Ambulanţa Olt, după ce 14 ambulanţieri au fost puşi sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Staţia Corabia u fost trimise echipe de la alte staţii din judeţ FOTO: Adevărul
La Staţia Corabia u fost trimise echipe de la alte staţii din judeţ FOTO: Adevărul

Deşi deosebit de atractive, posturile de ambulanţier pe care SJA Olt le-a scos temporar la concurs, după ce 14 ambulanţieri au fost plasaţi sub control judiciar şi nu mai pot lucra, nu se vor ocupa toate. Concursul se încheie astăzi.

După ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia a pus sub acuzare pentru delapidare 15 ambulanţieri ai Staţiei Corabia din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt (din totalul celor 17 ambulanţieri angajaţi), 14 acuzaţi că furau din combustibilul destinat autospecialelor au fost plasaţi sub control judiciar, interzicându-li-se să se mai prezinte la lucru. Conducerea SJA Olt a hotărât să scoată posturile acestora la concurs, un concurs început la finele anului 2018, care se va încheia astăzi, vineri, 4 ianuarie 2019.

Din 18 candidaţi înscrişi iniţial au trecut de proba scrisă  suţinută în 28 decembrie 2018 doar 10. Chiar şi numărul celor înscrişi, pe posturi, e drept, vacante temporar, este mic în comparaţie cu interesul general pentru posturile din  sănătate, unde salariile au crescut semnificativ anul trecut.

„Nu îndeplinesc condiţiile. E vorba de 3 ani vechime ca şi conducător auto profesionist, dar în Revisal, nu se poate prezenta cu o simplă adeverinţă de la firmă că a lucrat acea perioadă. Mai sunt şi cursurile de ambulanţier, trebuie să aibă cursuri de ambulanţier, pentru care locurile la programele de formare sunt ocupate şi pentru perioada următoare“, a explicat directorul medical al SJA Olt, dr. Radu Nucă.

Cei care vor ocupa posturile vacante temporar riscă, pe de altă parte, să plece acasă chiar de a doua zi, dacă în cazul celor 14 ambulanţieri titulari ai posturilor se schimbă condiţiile controlului judiciar şi li se permite să se întoarcă la lucru. Pe de altă parte, legislaţia nu permite SJA Olt să-i concedieze pe ambulanţierii cercetaţi, aceştia fiind doar suspendaţi. În situaţia în care, după eventuala trimitere în judecată, ambulanţierii vor fi condamnaţi şi li se va desface contractul de muncă, instituţia va organiza un nou concurs, cei angajaţi temporar neputând ocupa respctivele posturi în baza celui susţinut acum.

„E un efort din partea noastră, e clar, dar nu avem ce să facem. În continuare avem personal relocat din celelalte staţii“, a mai spus dir. Nucă.

Ambulanţierii Staţiei Corabia sunt cercetaţi pentru delapidare, fals în declaraţii şi uz de fals, fiind acuzaţi de procurori că furau combustibilul destinat autospecialelor, pentru a justifica acel consum apelând la „artificii“ care le-ar fi putut pune chiar viaţa în pericol pacienţilor pentru care se pleca în cursă, în acest sens derulându-se, in rem, cercetări şi pentru ucidere din culpă, în perioada 2015-2018 înregistrându-se opt decese. Procurorii încearcă să afle dacă faptul că ambulanţierii se deplasau cu viteze mici la caz a afectat şansele pacienţilor la viaţă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite