Cod Galben de ceață și polei în Olt. În zona Balș, vizibilitatea scade sub 50 metri

0
Publicat:

Mai multe localități din județul Olt se află la această oră sub avertizare de ceață și polei. Vizibilitatea ar putea să scadă chiar sub 50 metri, avertizează meteorologii.

Vizibilitatea ar putea să scadă chiar sub 50 metri FOTO: arhiva
Vizibilitatea ar putea să scadă chiar sub 50 metri FOTO: arhiva

Avertizarea este valabilă duminică, 29 ianuarie 2023, în intervalul orar 9,00 - 11,00, localitățile vizate fiind următoarele: Balș, Bobicești, Morunglav, Vulpeni, Bârza, Voineasa, Găvănești, Călui, Oboga, Dobrețu, Baldovinești.

„Se vor semnala: local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, asociată cu burniță ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului”, avertizează meteorologii.

„Nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule”

Polițiștii atrag atenția participanților la trafic să evite să ajungă în situații pe care nu le mai pot controla. Dacă trebuie să plecați la drum cu mașina, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor, recomandă aceștia.

„În mod ideal călătoria ar trebui planificată din timp și efectuată într-o perioadă cât mai sigură. Luați în calcul folosirea rutelor alternative care pot fi mai puțin aglomerate decât arterele principale. Puteți fi informați cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al I.G.P.R.”, precizează reprezentanții Poliției Olt.

Iată și alte sfaturi care vă pot fi de ajutor:

- Anterior deplasării asigurați-vă că instalațiile de iluminare, semnalizare, climatizare și dezaburire sunt în stare bună de funcționare și verificați nivelul uleiului, combustibilului, antigelului și al lichidului de parbriz;

- Nu uitați faptul că precipitațiile îngreunează vederea, iar oboseala se instalează mai repede;

- Dacă sunteți începător, evitați, pe cât posibil, conducerea autovehiculelor pe timp de noapte sau pe distanțe mari, data fiind experiența redusă crește riscul implicării în evenimente rutiere;

- Aveți grijă la viteza cu care circulați!;

- Respectați cu strictețe regimul legal de viteză și adapți-o în funcție de condițiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță;

- Este interzisă conducerea autovehiculelor pe drmurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă;

- În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini este recomandat să folosiți frâna de moto;.

- În niciun caz nu bruscați comenzile și păstrați în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. Ţineţi cont de faptul că atunci când este ceaţă şi ninsoare, distanţele sunt mai greu de apreciat; 

- În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie așezate la o distanță mai mare de autovehicul în condiții de vizibilitate redusă.

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Totodată îi rugăm să traverseze drumul doar prin locurile premise și să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Nu uitați că, în condiții de vreme rea, vizibilitatea scade, așadar dați șoferilor timp suficient pentru vă vedea și pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare.

Totodată, în cazul în care se deplasează pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, pietonii sunt rugați să folosească mijloace de semnalizare luminoasă (lanternă etc.) sau să poarte o vestă reflectorizantă”, mai precizează polițiștii.

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite