Ciudăţeniile justiţiei: dosar de agresiune sexuală asupra unor eleve, închis şi redeschis de trei ori în trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O singură fată a rămas să lupte pentru aflarea adevărului, deşi alte patru au depus iniţial plângeri FOTo: Arhiva personală
O singură fată a rămas să lupte pentru aflarea adevărului, deşi alte patru au depus iniţial plângeri FOTo: Arhiva personală

Un fost şofer de microbuz şcolar, astăzi pensionar, a reuşit să scape de trei ori de urmărirea penală într-un dosar în care cinci fete, eleve de gimnaziu, şi-au făcut curaj şi au povestit cum au fost agresate de cel care le-ar putea fi bunic. Un judecător a decis, cu câteva zile în urmă, ca cercetările în acest caz să se reia.

Dosarul de agresiune sexuală a fost deschis în aprilie 2019, la plângerea mamei unei fete de 13 ani, din Dobrun, judeţul Olt. A fost clasat de trei ori, mama adolescentei a contestat de fiecare dată ordonanţa, iar în urmă cu doar câteva zile un judecător a dispus, pentru a treia oară, redeschiderea dosarului. „Cum de procurorii spun că nu sunt probe, iar judecătorii spun că există fapta?“, se întreabă, disperată, mama tinerei.

Scurt istoric al cazului

În 1 aprilie 2019, poliţiştii începeau cercetările într-un dosar de agresiune sexuală, având la bază plângerea mamei unei copile în vârstă de doar 13 ani, din comuna Dobrun, judeţul Olt. 

Femeia relatase că fiica sa a fost agresată de către şoferul de pe microbuzul şcolii. Se întâmplase de mai multe ori, fie în microbuz, fie în alte împrejurări, doar că fata a  prins greu curaj să-i povestească mamei cum „nea Mihai“, pe care îl cunoştea încă de pe când mergea, cu microbuzul şcolii, la grădiniţă, îi spune vorbe nepotrivite şi o atinge pe sâni şi pe fese. Alte patru fete au prins şi ele curaj şi le-au povestit lucruri similare poliţiştilor, unele chiar mai grave, astfel că plângerile au fost reunite într-un singur dosar. 

Una dintre fete povestise cum bărbatul, căruia printre eleve i se spunea „Pedo“, i-a băgat mâna pe sub tricou şi a atins-o pe sâni, după care acesta şi-a strecurat mâna pe sub pantalonii scurţi ai fetei şi a pipăit-o în zona intimă.

În vara anului 2019 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, care a preluat cazul, a dat prima clasare, motivând că declaraţiile fetelor nu pot fi întărite de niciun alt mijloc de probă (cele mai multe dintre fapte se petreceau când bărbatul era singur cu fata agresată), bărbatul negând acuzaţiile. 

Laura, mama fetei de la care a pornit totul, şi singura care a decis să nu renunţe, sesizase între timp presa, trecând peste gura lumii care o avertiza că „o să se facă de râs“. Dobrun se află la mică distanţă de Dobrosloveni, satul din care Gheorghe Dincă, bărbatul din Caracal acuzat de omor, trafic de persoane, viol şi profanare de cadavre, o luase „la ocazie“ pe Alexandra, fata care a cerut ajutor la 112, aşa că mama a considerat că expunerea cazului ar putea să o ajute să nu se „muşamalizeze“ totul.

„Ce ar fi trebuit să-i facă, să treacă la fapte?!“

Superiorul procurorului de la Parchetul Caracal a infirmat ordonanţa de clasare, dispunând refacerea anchetei. Ulterior dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt. Cu toate acestea, în februarie 2021 a venit a doua clasare, motivaţia fiind aceeaşi, anume că mărturia copilei nu poate fi susţinută cu probe, pe de o parte, iar pe de alta că anumite gesturi nepotrivite la care fata fusese supusă şi pe care le relatase (spre exemplu bărbatul îi punea fetei mâna pe picior, în timp ce aceasta se afla în microbuz, pe scaunul din dreapta şoferului), nu se încadrează în prevederile legii, neconstituind fapte de agresiune sexuală. 

„Ce ar fi trebuit să-i facă, să treacă la fapte?!“, se tot întreabă de atunci mama fetei. Femeia nu înţelege cum pentru judecători relatările fiicei sale şi ale altor fete sunt convingătoare, iar procurorii nu pot administra probe, negarea faptelor de către bărbat primând.

„Când văd plicul (n. red. – documentele privind clasarea) încep să tremur toată, nu vă spun cum sunt, pentru că eu ştiu prin ce a trecut fata mea, care nu mai ieşea din casă. Nu mă interesează ce spune lumea, nu mă interesează, am spus de la început, nimic altceva decât dreptatea. Şi cheltuielile de judecată, dacă ajungem acolo şi le câştig, le donez, chiar dacă nu ne-a fost uşor să plătim avocat“, mai spune Laura, mama minorei care acum are 16 ani şi este elevă la un liceu din Caracal.

Bărbatul cercetat susţine în continuare că nu a săvârşit niciodată faptele pentru care este acuzat şi că la mijloc este o răzbunare.

Vă recomandăm să citiţi şi:

„Pedo“, şoferul de microbuz şcolar care pipăia elevele, scapă din nou. Care sunt argumentele procurorului

Acuzaţii grave la adresa şoferului unui microbuz şcolar: „A pupat-o, a luat-o de fund, a întrebat-o dacă are iubit şi i-a spus c-o învaţă el...“

Cum a scăpat un şofer de microbuz şcolar acuzat de agresiune sexuală, în pofida mărturiilor mai multor eleve. „M-a şi descheiat o dată la pantaloni“

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite