Ce-i frământă cel mai tare pe elevi. Președinte Consiliul Județean al Elevilor Olt: „Chiar au nevoie de bursele acestea”

0
Publicat:

Tema burselor școlare este una dintre cele mai arzătoare la începutul acestui an școlar, spune președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Olt, Radu Bolborea.

Radu Bolborea, președintele CJE Olt FOTO: arhiva personală
Radu Bolborea, președintele CJE Olt FOTO: arhiva personală

„Bursele sunt chiar un subiect apăsător. Am făcut un formular de Q&A pe Instagram în care am avut ceva întrebări și destul de diverse. Ne-au întrebat inclusiv de bursele de transport, care nu mai există, ne-au întrebat de bursele de rural, care, la fel, nu mai există. S-a văzut că sunt anumiți elevi care chiar au nevoie de bursele acestea pentru a avea parte de o educație corespunzătoare”, spune Radu Bolborea, președintele Consiliului Județean al Elevilor Olt,  una dintre cele mai active organizații din țară.

Deși existau prevederi clare conform cărora plata trebuia să se facă lunar, deloc puține au fost școlile care au întârziat foarte mult în anul școlar trecut să le depună elevilor banii în cont. Este unul dintre motivele pentru care chiar elevii din Olt au solicitat, prin CJE, să aibă reprezentant în comisia de management al burselor care va funcționa în acest an școlar la nivelul fiecărei școli, iar această propunere a fost preluată în metodologie, spune Bolborea.

Elevii din gimnazii se vor face mai bine auziți

În acest an școlar, o altă prioritate a Consiliului Județean al Elevilor Olt este întărirea rolului Consiliilor Elevilor „Junior” care funcționează în gimnazii.

„Noi ne așteptăm ca numărul Consiliilor Școlare ale Elevilor Junior să crească, pentru că prin noua Lege a Învățământului Preuniversitar au devenit obligatorii, de anul acesta nu mai putem să vorbim de CȘE Junior ca fiind opționale. (...) În sensul acesta noi am și capacitat un număr destul de mare de CȘE Junior, dacă nu mă înșel sunt 38, și avem inclusiv din școli gimnaziale care se află în comune”, a spus Bolborea.

Colegii lor mai mari îi vor ajuta să se organizeze, CJE putând chiar organiza, legal, ședințele de alegeri în gimnazii.

„Noi am vrea să ne extindem, ca în fiecare comună – menționez: comună, nu sat - să existe măcar un reprezentant. Noi în mod ideal ne-am dori să fie un Birou Executiv capacitat deplin”, a mai spus Bolborea.

Pe lângă elevii aleși în consiliile din fiecare școală, CJE a mai cooptat aproximativ 400 elevi voluntari din tot județul care sunt consultați frecvent pe diverse teme, semnalează la rândul lor probleme și ajută ca informația relevantă pe care Consiliul Județean al Elevilor o deține să ajungă la toți elevii.

O altă problemă semnalată la debutul acestui an școlar este eliminarea reprezentanților elevilor din Consiliul de Administrație al liceelor cu profil exclusiv tehnologic. Un proiect de act normativ prevede acest lucru, iar elevii au amendat deja această prevedere. Elevii au indicat și o soluție, iar aceasta ar fi fie creșterea numărului de reprezentanți ai operatorilor industriali în C.A., fie reducerea acestuia, astfel încât C.A. să aibă în continuare un număr impar de membri și elevii să participe la luarea deciziilor.

„Noi, ca persoane administrate într-un fel, trebuie să avem și dreptul să ne spunem cuvântul în ceea ce înseamnă administrarea noastră”, a subliniat Radu Bolborea.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite