Școala din România are nevoie de directori cu mentalitate de antreprenor care să înțeleagă problemele elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începe un nou an școlar cu  probleme vechi și noi,  cu dileme și frustrări pentru elevi, profesori și  părinți. Începe un nou an școlar între scuzele neputinței și demonstrația lui ”se poate”

Multe buchete de flori scumpe în care se ascund frustrările profesorilor și părinților

Începe un nou an școlar.  Ziua de azi poate părea perfectă pentru elevii care se încarcă cu adrenalina  unui nou început.  Agitația este  decorată cu multe buchete de flori, pentru care părinții au scos mai mulți bani din buzunar, respectând un „protocol” nescris.

Zgomotul clopoțelului sună fals pentru că anul  școlar 2023-2024 așează peste problemele vechi și  cronice  din educație, pe cele noi, totul într-un ocean de frustrări,  nemulțumiri,  incertitudini atât pentru elevi cât și pentru profesori și părinți.

Aproximativ  trei milioane de elevi se întorc la cursuri, în primul an școlar când intră în  vigoare  noua Lege a Educației care aduce mai multe schimbări și care are nevoie de vreo 400 de acte normative pentru ca ea, legea să se poată aplica.

În timp ce nimeni nu știe dacă noua Lege a Educației este capabilă să aducă schimbarea în sistemul de învățământ din România, în timp ce  în actualul context mulți directori de școli își dau demisia, alții se pregătesc intens să își primească elevii, din nou, la școală.

Undeva în România, comuna Curcani, județul Călărași

Dacă în orașele din România începerea  noului an școlar are mai mult sclipici, în zona rurală atmosfera este mai silențioasă. Foarte mulți copii rămași în grija tutorilor, rudelor, vecinilor, pentru că părinții au plecat, în lume la muncă, revin la școală. Ziua asta pentru ei, pentru elevii din rural arăta exact așa cum școala din localitate s-a preocupat să fie.

Viforel  Dorobanțu este profesor de fizică și chimie și directorul Școlii Gimnaziale nr.1 din Curcani, care adună 600 de elevi. De cateva zile, este agitație mare, copiii din comună venind la școală împreună cu profesorii să își decoreze și aranjeze clasele așa cum le place lor.Nu îi aduce nimeni cu forța.  Copiii vin de drag, pentru că așa cum spun ei „la școală lor este altfel”.

Pentru acest altfel, Viforel Dorobanțu a primit în 2022, premiul pentru Directorul Anului în Inovare,  în cadrul Galei organizate de Asociația pentru Valori in Educație.Pe profu` de fizică și directorul Viforel Dorobanțu l-am invitat în Adevărul Live să aflu ce a inovat el, încât a primit și premiu. Îmi spune cu un firesc aproape năucitor că nu e cine știe ce, dar a făcut ceea ce trebuia: o școală pentru nevoile reale ale elevilor de acolo.

Viforel Dorobanțu, Directorul Anului pentru Inovare Gala AVE 2022 Sursa foto AVE
Viforel Dorobanțu, Directorul Anului pentru Inovare Gala AVE 2022 Sursa foto AVE

Și cum a făcut asta Viforel Dorobanțu? Fără nicio inginerie sau filosofie specială. Directorul s-a uitat cu atenție la situația școlară,  a creat  un chestionar pe care l-a dat elevilor și părinților,  a centralizat datele și apoi a stat de vorbă cu ei. Directorul a aflat care erau problemele și  nevoile acelor copii, ce nu funcționa pentru ei ca materie, programă. Ce hrănește abandonul școlar și situațiile de corigențe și repetentie.

A strâns toată informația și împreună cu profesorii de la principalele materii care erau problema(matematică, fizică, chimia,  biologia, limba română) au pus la cale o strategie de schimbare și redresare a situației. Au venit cu planul la București,  au negociat pur și simplu cu Ministerul Educației și, în baza vechii legi din învățământ, au obținut pentru anul școlar 2021-2022, statutul de școală pilot.

Școala din Curcani are dreptul, respectând legislația și nr de ore pentru fiecare materie in parte, să echilibreze disciplinele între ele, iar materia care se preda în 3 ani, acum ea se face în 4 ani, cele mai multe dintre probleme fiind pe disciplinele STEM.Ceea ce l-a interesat pe Viforel Dorobanțu a fost ca elevii să  înțeleagă cât mai bine materia, iar pentru ei a învăța să nu mai fie un chin.

„Ceea m-a preocupat pe mine a fost să-i aduc pe copiii de pe stradă,  în curtea școlii.  Să reduc abandonul școlar și să le schimb mentalitatea despre învățare.  Un elev repetent  mi-a spus că, acum  vine cu plăcere la ore, pentru că reușește să  înțeleagă materiile. Pentru acest elev, școala este acum altfel. Pentru mine asta a fost cea mai mare bucurie" mi-a spus Viforel Dorobanțu în ediția din Adevărul Live.

Școala din Curcani transmite părinților  pe telefon situația școlară a elevilor.

În Curcani aproximativ 70% dintre elevi au părinții plecați la muncă în lumea întreagă.  Dar pentru Viforel Dorobanțu comunicarea susținută cu elevii și părinții nu este grea dacă o faci pe înțelesul tuturor, așa cum declara el. Directorul nu consideră că este vreo mare inovare tot ceea ce face împreună cu colegii săi, cadrele didactice.

La școala din comuna Curcani au construit o programă care să fie pe nevoile elevilor și comunității din Curcani, urmărind și măsurând rezultatele. La Curcani, profesorii nu mai vin la ore cu catalogul clasic, după ei, ci cu laptopul, pentru că directorul a introdus catalogul electronic, iar părinții primesc pe telefon, prin aplicație, situația școlară la zi , știind cum evoluează sau nu copilul lor.

Viforel Dorobanțu consideră că directorii dacă vor, pot în cadrul legal să își personalizeze demersurile  pentru elevii și comunitatea lor. Abordarea directorului este cea a unui manager care conduce o firmă pe care trebuie să o dezvolte.

„Noi, directorii să nu mai plângem că nu putem face, că nu ne lasă legea,  ministerul....Astea sunt scuze pentru cei care nu vor să se implice, să rămână în zonă lor de confort. Directorul trebuie să fie motorul care produce schimbarea în care să antreneze tot corpul profesoral. Din punctul meu de vedere,  directorul trebuie să fie un antreprenor care aduce plus valoare școlii sale, dar care are nevoie de un colectiv de cadre didactice,  care să-i împărtășească viziunea și să-l însoțească în proiectul lui" imi spune Viforel Dorobanțu în interviu.

Acum la Curcani a început școala iar profu` de fizică și chimie, dar și directorul Viforel Dorobanțu împreună cu profesorii din școală duc mai departe proiectul lor. 
Pe Viforel Dorobanțu poți să-l cunoști și să-l asculți Adevărul Live, emisiunea  pe care o realizez si moderez  Urmareste-o integral, aici

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite