Uniformele școlare personalizate, la mare căutare. Nu sunt ieftine și pot fi procurate doar la comandă
0Uniformele şcolare personalizate sunt un motiv de mândrie pentru elevii care învață la unități de prestigiu. Pe lângă rechizite, părinții au o cheltuială în plus și cu uniforma la început de an școlar.
Uniformele școlare personalizate, din nou la modă. Nu sunt ieftine și pot fi procurate doar la comandă. Astfel că, pe lângă bugetul alocat rechizitelor, părinţii trebuie să plătească bani frumoşi şi pe uniforme. Preţul unei uniforme personalizate variază între 250 și 1000 de lei, în funcție de numărul pieselor şi de calitatea materialelor folosite. În familiile cu mai mulți copii, efortul financiar este mare, dar uniforma poate fi purtată cel puțin un an.
Unele școli au menținut tradiția uniformelor, iar atelierele de croitorie din Iași au lucrat toată vara pentru a onora comenzile. „Suntem în plină activitate. Am livrat pentru unele școli, suntem în curs de livrare pentru alte școli și primim noi comenzi”, spune Liliana Achiței, inginer.
Simbolic, purtarea unei uniforme reprezintă o declarație de apartenență la comunitatea școlară din care face parte elevul. Primele uniforme școlare au apărut în Anglia, în urmă cu 500 de ani.
În prezent, în şcolile private din România, uniforma este ţinută obligatorie pentru elevi. La stat, însă, decizia rămâne a părinţilor. „Pentru elevii noştri creează acest simţ de apartenenţă la mediul şcolar. În plus, este şi un mijloc prin care reducem posibilitatea apariţiei bullying-ului, pe motivul că tu te-ai îmbrăcat astăzi mai bine, tu te-ai îmbrăcat mai rău", declară un reprezentant de şcoală privată.
Șosetele colorate, interzise
Colegiul „Mihai Eminescu” din Iaşi a trecut de la clasicele norme privind cămaşa albă sau lungimea fustelor la reguli care spun clar ce culoare trebuie să aibă şosetele elevilor. Elevii acestei unităţi şcolare au interzis să poarte şosete colorate în incinta unităţii de învăţământ.
Un regulament mult mai strict decât al unui seminar teologic, cel puţin la prima vedere, poate părea cel al Colegiului „Mihai Eminescu" din Iaşi, unde există specificaţii clare inclusiv legate de culoarea şosetelor pe care elevii le pot purta la uniformă. Astfel, la reguli specifice pentru băieţi, aceştia au obligaţia să poarte şosete albe, negre sau gri, iar părul trebuie să fie tuns până la nivelul gulerului.
Nici fetele de la Colegiul „Mihai Eminescu” din Iaşi nu sunt exceptate de la reguli. Au voie să poarte ciorapi sau şosete doar în aceleaşi culori precum băieţii. De asemenea, există menţiuni clare cu privire la lungimea fustei (nu mai mult de o palmă deasupra genunchiului), cămaşa trebuie să se suprapună o palmă peste pantaloni sau fustă şi „hainele trebuie să fie pe măsură", adică nu sunt acceptate cele prea largi sau prea strâmte.
Legea uniformei obligatorii
Legea uniformei obligatorii a fost respinsă din Parlament după revolta părinţilor. Pentru că în realitate costurile nu sunt deloc mici. Un set complet de haine poate ajunge chiar şi la 1.500 de lei, cu tot cu hainele pentru activităţile sportive.
Specialiştii, însă, recomandă uniforma pentru a reduce diferenţele sociale dintre elevi.
„Lucrurile au stat aşa şi cu mulţi ani în urmă, când noi, generaţia adultă de astăzi a purtat uniformă. Copiii trebuie să înţeleagă că există şi reguli la care trebuie să se supună şi că nu există libertate cu orice preţ", recomandă Eduard Puiu, psiholog.
Vă reamintim că Franţa a decis introducerea uniformei pentru a combate indisciplina şi performanţa scăzută a elevilor. Speră ca astfel să reducă si tensiunile legate de vestimentaţia musulmană. Abaya, rochia lungă si largă purtată de adolescente, a fost interzisă.