Câţi fermieri din Olt vor primi subvenţia la hectar. La cât se ridică plata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul fermierilor care au înaintat cereri de plată către APIA a scăzut în acest an cu aproximativ 1.000, însă suprafaţa este mai mare. Cât urmează să primească.

Primele plăţi au fost operate de APIA – structura centrală în primele minute ale zilei de 16 octombrie 2018, însă de-abia în zilele următoare, dar până la sfârşitul acestei săptămâni, vor intra şi primii bani în contul fermierilor care au depus cereri de plată în primăvara 2018. În judeţul Olt listele cu fermierii care aşteaptă avansul cuprind 31.529 nume, cu aproximativ 1.000 mai puţine decât anul recut, în schimb suprafaţa pentru care s-a solicitat sprijinul este cu 20.000 hectare mai mare, ajungând la aproximativ 323.000, urmare a comasării terenurilor.

Până la 1 decembrie APIA ar trebui să achite avansul de 70% pentru SAPS, urmând ca de la 1 decembrie şi până la sfârşitul anului să se revină şi cu plăţile regulare. Tot de la 16 octombrie ar trebui să înceapă şi plata avansului, tot 70%, pentru  plata redistributivă, plata pentru înverzire şi plata pentru tinerii fermieri. Iată şi cuantumurile totale din care se va realiza plata avansului, aşa cum au fost aprobate la începutul lunii octombrie:
- schema de plată unică pe suprafaţă (102,5 euro/ha)
- plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha şi 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) şi peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv (50,3 euro/ha)
- plata pentru înverzire (58,2 euro/ha)
- plata pentru tinerii fermieri (25,8 euro/ha).

Cursul de schimb la care se realizează plata este de 4,66 lei pentru un euro. La plată vor intra şi fermierii care au fost supuşi controlului în această campanie, pe măsură ce rapoartele de control sunt finalizate.

În aşteptarea banilor, fermierii au solicitat APIA Olt adeverinţe pe care să le prezinte băncilor pentru contractarea de împrumuturi. Conform declaraţiilor directorului-adjunct Gheorghe Dumitrescu, din cei 650 de mari fermieri (fermieri care lucrează peste 50 de hectare), au avut astfel de solicitări aproximativ 100 de persoane, însă şi din rândul micilor fermieri s-au înregistrat solicitări privind eliberarea de adeverinţe.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite