Bebeluşul abandonat la marginea unei localităţi din Olt care „a topit“ multe inimi. În ce condiţii ar putea să-i devină cineva părinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe persoane s-au interesat cum ar putea să o ia pe fetiţă în familie FOTO: arhiva
Mai multe persoane s-au interesat cum ar putea să o ia pe fetiţă în familie FOTO: arhiva

Foarte multe persoane au sunat la DGASPC Olt, spun reprezentanţii instituţiei, dorind să ia în îngrijire copila de două luni abandonată joia trecută la marginea unei localităţi din Olt. Ce procedură trebuie urmată.

Poliţiştii încă îi caută pe cei care au abandonat la marginea localităţii Verguleasa din judeţul Olt, în urmă cu nici o săptămână, o fetiţă de aproximativ două luni. S-a întocmit un dosar penal pentru rele tratamente applicate minorului, însă cea care i-a dat viaţă pare de negăsit. Între timp însă, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului  (DGASPC) Olt, unde copila a ajuns după evaluarea medicală, s-au adresat mai multe familii care şi-ar dori să-i devină părinţi.

„Foarte multe persoane au sunat, dar noi avem o procedură“, spune directorul instituţiei, Rădiţa Piroşca. „Adopţia urmează o lege, iar această lege spune că un copil este dat spre adopţie după ce devine adoptabil, în speţă după ce se termină toate verificările, cercetările. Se va stabili doar în iunstanţă dacă devine adoptabil copilul care are măsură de protecţie, apoi intră în Registrul Naţional al Copiilor Adoptabili şi va fi pus în potrivire cu o familie care este deja atestată ca familie de adopţie, din Registrul Naţional. Nu se fac adopţii la persoane care nu sunt evaluate, care nu au certificat de adopţie“, a precizat directorul DGASPC.

„Copilul nu va rămâne în sistemul de protecţie“

Povestea copilului abandonat într-o păturică şi având lângă el un rucsac cu hăinuţe, scutece de unică folosinţă, lapte praf, biberon şi chiar un medicament care să-I aline durerile de burtică a înduioşat multă lume. Se întâmplă la fel aproape de fiecare dată când un astfel de eveniment este făcut public, spune reprezentanta DGASPC, care menţionează în schimb că sunt foarte mulţi ani de când copiii nu mai rămân cu lunile în spital, ci sunt rapid plasaţi în grija unui asistent maternal. Nu mai este însă posibilă situaţia în care un copil abandonat să poată fi luat în plasament de o persoană fără atestat, persoană care ulterior să adopte copilul.

„Înainte se practica şi încercau la spital, copii care erau părăsiţi de mame, sau într-o formă sau alta erau găsiţi şi ajungeau la spital, şi atunci cereau plasamentul până la adopţie. Tocmai pentru ca modul de adopţie să nu se facă în felul acesta şi să aibă prioritate familia lărgită, s-a sistat  prin lege plasamentul la persoane care nu sunt rudă cu copilul şi adopţia se face de către familii evaluate din punct de vedere psihologic, juridic.

Copilul, când devine adoptabil prin instanţă, va intra în potrivire cu o familie care a fost evaluată.
(…) Nu se face că vreau eu la X sau la Y. Copilul nu va rămâne în sistemul de protecţie. Va avea părinţi adoptivi, dar… Iar asta dacă părinţii sunt decăzuţi din drepturile părinteşti, pentru că asta poate decide doar instanţa“, a mai spus Piroşca, făcând apel ca familiile care trec prin perioade grele şi care nu-şi mai pot îngriji copiii să fie îndrumate către DGASPC pentru a fi ajutate sau pentru ca acei copii să poată fi preluaţi în sistemul de protecţie.

Cât despre fetiţa abandonată, şi care, conform evaluării, este sănătoasă, aceasta a ajuns luni, 28 aprilie 2020, în grija unui asistent maternal unde va rămâne până când, dacă o instanţă va decide astfel, copilul va fi declarat adoptabil şi I se vor căuta părinţii potriviţi.

La nivelul judeţului Olt sunt 110 copii declaraţi adoptabili, 12  fiind înregistraţi în Registrul Naţional doar în 2020. Tot în 2020 au fost atestate 14 familii care îşi doresc să adopte un copil şi alte 40 sunt în evaluare.

Şansele cele mai mici de  a-şi găsi o familie le au copiii de vârstă mai mare şi cei care au deficienţe. Şi datele despre părinţii acestor copii constituie uneori o piedică, familiile evitând să adopte copiii unor părinţi cu probleme de sănătate.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite