Analiza care poate depista din timp cancerul colo-rectal este gratuită. „Incidența este destul de mare, cam 10-12%“
0O analiză inițială relativ simplă, dar pe care puțini pacienți o fac, poate duce la depistarea la timp a unui cancer colo-rectal. Un program de screening al acestui tip de cancer este în plină desfășurare în regiunea S-V Oltenia.
Depistat în stadiile I și II, acest tip de cancer este vindecabil, spune medicul de familie Viorel Rădulescu, în stadiul III este tratabil chimioterapic, iar în stadiul IV tratamentul are reușită de sub 50%. De aceea, scopul este ca astfel de cancere să fie depistate cât mai devreme. Analiza inițială este un test de depistare a hemoragiilor oculte din scaun, iar pacienții eligibili în program au șansa să o facă în urma unei vizite în cabinetul unui medic angrenat în programul de screening.
54 medici de familie disponibili în Olt
Programul de screening care vizează județele din regiunea S-V Oltenia este coordonat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova. Din Olt sunt 54 medici de familie implicați, cărora li se pot adresa pacienții născuți între anii 1948-1972, indiferent pe lista cărui medic se află. Medicul face anamneza, stabilește dacă pacientul are factori de risc și transmite către UMF Craiova rezultatul acestei analize. De aici se transmite un test rapid pe care pacientul îl primește, face recoltarea din scaun conform instrucțiunilor primite în cabinet, proba, adusă tot în cabinetul medicului de familie, ajunge la laborator, iar de aici, dacă testul este pozitiv, pacientul urmează investigații mult mai amănunțite în clinica de Gastroenterologie (inclusiv colonoscopie).
„La cabinetul meu, din 200, șapte au fost pozitivi. Incidența, și asta a relevat și programul, din datele de până acum, este mare, 10-12%“, spune medicul de familie Viorel Rădulescu.
Simptomele care ar putea sugera probleme în zona colo-rectală sunt: constipații pe perioade lungi, diaree, alternanța constipație-diaree, sângerări în scaun, iar atunci când problemele sunt serioase pacientul simte că nu mai are poftă să mănânce anumite alimente, de obicei carne, scade în greutate etc.. „Mulți confundă sângerările din hemoroizi cu sângerarea din scaun, dar ultimele sunt sângerări care nu se văd decât la microscop“, a mai precizat medicul.
Potrivit medicului, cel mai puțin receptivi sunt, din păcate, pacienții din comunitățile defavorizate, deși programul își propune ca aceștia să fie cu prioritate testați.