Medic oncolog clujean despre „tratamentul-minune” pentru cancer: „Rezultate promițătoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii testează un medicament care ar putea fi tratamentul salvator pentru cancer. Acesta constă în administrarea de anticorpi monoclonali care „demaschează“ celulele canceroase şi permite sistemului imunitar să le identifice şi să le distrugă. 

Medicul Claudia Militaru vorbeste despre tratamentul împotriva cancerului. Sursa Arhivă personală
Medicul Claudia Militaru vorbeste despre tratamentul împotriva cancerului. Sursa Arhivă personală

Toţi cei 18 pacienţi care au participat la un studiu clinic privind cancerul rectal s-au vindecat, după ce au primit acelaşi tratament pentru cancer, susține o știre prezentată de „The New York Times“, care a făcut înconjurul lumii. În urma tratamentului cu Dostarlimab, cancerul nu a mai fost detectat nici prin endoscopii, tomografii sau RMN-uri.

Medicul Luis Diaz, de la Centrul pentru Cancer „Memorial Sloan Kettering“, autor al cercetării, a declarat că este primul studiu cunoscut în care un tratament elimină complet tumorile: „Cred că aceasta este prima dată când se întâmplă acest lucru în istoria cancerului“.

Tratamentul cu medicamentul Dostarlimab a fost administrat la fiecare trei săptămâni, timp de şase luni, a costat aproximativ 11.000 USD/doză și niciunul dintre pacienţi nu a suferit complicaţii semnificative.

„Weekend Adevărul“ a vorbit cu dr. Claudia Militaru, șefă de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj, la catedra de Farmacologie Clinică, medic specialist Oncologie și medic specialist în Farmacologie clinică, despre tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru cancer. „Acest studiu aduce rezultate promițătoare, dar este încă devreme să tragem o concluzie și să vorbim despre schimbarea standardului de tratament în cancerul rectal local avansat“, susține aceasta.

Medicul a mai arătat că tratamentul respectiv este folosit experimental pentru vindecarea mai multor tipuri de cancer: ovarian, cancere în sfera ORL, melanom, cancer pulmonar, cancer pancreatic etc.

Dr. Claudia Militaru explică ce trebuie să facem pentru a evita să avem cancer de colon și care sunt testările ce trebuie făcute în acest caz pentru a depista boala.

Medic oncolog despre tratamentul minune pentru cancerul de colon

„Weekend Adevărul“: Ce înseamnă această descoperire în contextul tratamentelor pentru cancerul de colon? Vorbim despre o schimbare de paradigmă?

Dr. Claudia Militaru: Acest studiu aduce rezultate promițătoare, dar este încă devreme să tragem o concluzie și să vorbim despre schimbarea standardului de tratament în cancerul rectal local avansat. Autorii au utilizat Dostarlimab pentru tratamentul unui anumit subtip genetic de pacienți cu cancer rectal, respectiv, aceia care prezintă un deficit de reparare a nepotrivirii ADN-ului. Repararea nepotrivirii ADN-ului (MMR) este un sistem pentru recunoașterea și repararea greșelilor care pot apărea în timpul replicării și recombinării ADN-ului, precum și repararea unor forme de deteriorare a ADN-ului. S-a demonstrat că imunoterapia poate avea efecte favorabile în cancerele colorectale care aparțin acestui subtip genetic. Unele forme de cancer pot produce anumite proteine, numite PD-L1 și PD-L2, care se leagă de un receptor – PD-1, cu scopul de a opri activitatea celulelor sistemului imunitar propriu organismului, împiedicând aceste celule să atace cancerul.

Mai exact, ce este Dostarlimab?

Dostarlimabul este un anticorp monoclonal, o proteină concepută să blocheze receptorul PD-1 de pe anumite celule ale sistemului imunitar (mecanismul natural de apărare al organismului). Blocând PD-1, Dostarlimabul împiedică suprimarea activității acestor celule ale sistemului imunitar, mărind astfel capacitatea sistemului imunitar de a omorî celulele canceroase.

Dostarlimab, un potențial tratament universal al cancerului

Suntem într-o fază incipientă pentru autorizarea unui potențial tratament autorizat pentru cancerul rectal, conform știrii care a făcut înconjurul lumii. Ce urmează și când am putea – dacă totul merge conform planului cercetătorilor și într-adevăr se va dovedi că tratamentul vindecă cancerul rectal – să avem acest tratament în România?

Putem spune că, probabil, suntem într-o fază incipientă pentru autorizarea unui potențial tratament cu beneficii la o anumită categorie de pacienți cu cancer rectal. Însă, sunt necesare încă cercetări pentru a dovedi acest beneficiu. Chiar autorii acestui studiu, în finalul articolului, precizau că este nevoie de o perioadă mai îndelungată de urmărire a acestor pacienți care au răspuns la tratament, pentru a aprecia durata răspunsului.

Studiul a fost realizat pe pacienți cu cancer rectal. În ce măsură acesta poate fi folosit și la alte tipuri de cancer?

Dostarlimab are deja aprobare pentru utilizare în tratamentul cancerului de endometru. În prezent, se află în derulare, la nivel internațional, mai multe studii clinice cu Dostarlimab în tratamentul mai multor tipuri de cancer: ovarian, cancere în sfera ORL, melanom, cancer pulmonar, cancer pancreatic etc.

Care este incidența în România a acestui tip de cancer?

Incidența cancerului colorectal în România este estimată la 10,1/100.000 de locuitori la bărbaţi şi 7,3/100.000 de locuitori la femei.

Până în momentul în care vom avea disponibil acest tratament, dați-ne, vă rog, câteva sfaturi cu privire la alimentație și alți factori de risc pentru cancerul de colon, astfel încât să prevenim, pe cât posibil, un astfel de cancer.

Recomandările mai multor societăți internaționale de cancer referitoare la prevenția cancerului de colon pun accentul pe: menținerea unei greutăți corporale adecvate, activitate fizică moderată zilnică, dietă (bogată în fibre, fructe, legume; consum limitat de carne roșie, de mezeluri, evitarea mâncărurilor fast food), renunțarea la fumat și un consum limitat de alcool zilnic.

Testele folosite pentru depistarea cancerului colorectal sunt colonoscopia, colonoscopia virtuală, sigmoidoscopia, testul hemoccult), testul imunochimic fecal (FIT), testul FIT-ADN.

Screening pentru cancer, odată cu vârsta de 45 de ani

În afară de colonoscopie, există vreun alt examen medical care ne poate da informații cu privire la un potențial cancer de colon? De la ce vârstă și la ce perioade recomandați să se facă acest test?

Testele folosite pentru depistarea cancerului colorectal sunt: colonoscopia, colonoscopia virtuală, sigmoidoscopia, testul hemoccult (care detectează prezența sângelui în scaun), testul imunochimic fecal (FIT) care folosește anticorpi pentru a detecta sângele în scaun, testul FIT-ADN. Societatea Americană de Cancer recomandă realizarea screeningului pentru cancerul colorectal începând cu vârsta de 45 de ani. Se recomandă oricare dintre următoarele strategii de screening: colonoscopie la fiecare 10 ani, testarea scaunelor în fiecare an (folosind teste de sânge ocult imunochimic guaiac sau fecal), colonografie tomografică computerizată (CTC) la fiecare cinci ani, sigmoidoscopie flexibilă la fiecare cinci ani, cu sau fără un test fecal imunochimic fecal (FIT), testarea scaunelor folosind teste FIT și ADN la fiecare trei ani. Depistarea precoce a cancerului colorectal pentru persoanele cu risc crescut poate presupune screening mai frecvent și utilizarea unor teste mai sensibile (colonoscopie).

Ce persoane sunt mai predispuse acestui tip de cancer?

Persoanele aflate la risc crescut de a dezvolta cancer colorectal sunt cele cu istoric personal sau familial de cancer colorectal, cu istoric de boală inflamatorie intestinală, cu polipoza adenomatoasă familială, cu sindrom Lynch, precum și persoanele care au istoric personal de iradiere abdominală sau pelvină pentru alte cancere. Acești pacienți necesită începerea screeningului înainte de vârsta de 45 de ani.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite