Afacerile mici bat pandemia. „Pentru că n-avem angajaţi şi n-am depins de nimeni, am făcut faţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stela Florescu vinde deliciile din trandafiri în special în târgurile din Transilvania FOTO: Alina Mitran
Stela Florescu vinde deliciile din trandafiri în special în târgurile din Transilvania FOTO: Alina Mitran

Spre deosebire de patronii care duc grija zecilor sau sutelor de angajaţi, şi pe care restricţiile din ultimii doi ani i-au afectat, micii întreprinzători s-au descurcat relativ bine în pandemie. Care sunt avantajele unei afaceri de familie.

Cu toate restricţiile de anul trecut şi din acest an, Stela Florescu, un întreprinzător care exploatează o plantaţie de trandafiri de 1.200 metri pătraţi, în judeţul Olt, spune că a reuşit să vândă aproape tot ce a produs. Nu are angajaţi, lucrează împreună cu soţul, iar asta i-a scutit de complicaţiile din pandemie. Ba, mai mult, afacerea cu trandafiri a reuşit să o menţină şi pe cea a soţului, care este instructor auto independent, un domeniu cu fluctuaţii majore de la debutul pandemiei.

 „Am reuşit să vindem, cel mai mult în Transilvania, pe la târguri, mai facem şi livrări la domiciliu… Pentru anul acesta am cam încheiat“, spune Stela Florescu, pe care o întâlnim în piaţa volantă organizată, de câteva săptămâni, sâmbăta, în parcarea Consiliului Judeţean Olt. Produsele de la „Căsuţa Trandafirilor“ au cucerit clienţii din judeţele de la sute de kilometri depărtare, însă proprietarii plantaţiei din Criva, judeţul Olt, şi-au dat seama că acasă sunt destul de puţin cunoscuţi, aşa că şi-au propus să-şi promoveze mai mult deliciile din trandafiri şi în Oltenia.

„Cel mai bine s-au vândut ceaiul şi dulceaţa“

Trandafirii au înflorit bogat şi în 2021, iar proprietara plantaţiei a avut foarte mult de muncă. Lucrările nu s-au terminat nici acum, când încă se mai culeg ultimii boboci şi se pregătesc plantele pentru iarnă. Faptul că tot ceea ce se întâmplă la „Căsuţa Trandafirilor“ trece prin mâna Stelei Florescu şi a soţului său i-a făcut, însă, să nu depindă alţii, spune doamna Stela. Au continuat să vândă în târgurile care au rămas deschise, au continuat şi cu livrările pe Internet, însă au renunţat la colaborarea cu o platformă cunoscută care le găzduia magazinul virtual şi care în timp a crescut simţitor comisionul. Acum oamenii interesaţi, cei mai mulţi fiind clienţi fideli, fac direct la producător comenzile.

Şi în târguri, dar şi online, cel mai bine, în 2021, s-au vândut dulceaţa şi ceaiul de trandafiri. A scăzut puţin, în schimb, vânzarea siropului. Se caută în continuare foarte bine apa de trandafiri, acest produs cucerindu-le pe cliente.  „Anul celălalt n-am avut sirop pentru cât s-a cerut. Foarte bine merg apa şi ceaiul. Eu vând bine în Transilvania, sunt un pic mai deschişi. Şi cei care nu cumpără se opresc, se uită şi spun: «Am de toate, nu-mi trebuie nimic, dar aşa-i de frumos ce faci tu!». Şi e ca şi cum mi-ar fi cumpărat toată marfa. Dar sunt şi clienţii care au luat şi vin şi mai vor“, explică Stela Florescu.

Deşi vânzarea directă are dezavantajul că este mare consumatoare de timp, iar pentru a fi prezenţi în târguri proprietarii plantaţiei trebuie să se deplaseze mult, deocamdată celelalte soluţii analizate nu s-au dovedit avantajoase. Au încercat să stabilească o colaborare cu un mare retailer, pentru a-şi vinde produsele şi în supermarket, însă condiţiile acestuia au fost rigide. În plus, li se cereau cantităţi mari. „Nu se negocia contractul, era unilateral, şi introduceau un audit pe care să-l facă ei anual la producţie, dar pe care să-l plătesc eu lor, în euro. Şi cum auditul costă, toate produsele ajungeam să le dau gratis. Cel mai bine e aşa. Omul ştie precis ce a luat, de unde…“, mai spune doamna Stela.

Cumplita experienţă a primului târg de Crăciun în pandemie

Deşi acum lucrurile au intrat, oarecum, pe un făgaş firesc, Stela Florescu îşi aminteşte dezamăgită de târgul de Crăciun de anul trecut, de la Craiova. Primăria le-a pus comercianţilor la dispoziţie căsuţele din zona deschisă traditional pentru „Târgul de Crăciun“, însă instituţiile deconcentrate au impus închiderea târgului pe motive de pandemie. Târgul s-a deschis din nou în urma „negocierilor“ purtate de municipalitate cu instituţiile de control, însă comercianţii au fost cei care au avut de tras ponoasele neînţelegerilor între autorităţi. 

„Ne-au înnebunit atunci cu controalele. La un moment dat am întrebat: «Ce evaziune să fac, măi, copile, că tot ce vezi aici e făcut de mâinele astea două! Eu nu comercializez decât ce produc!». La următorul control, era al şaptelea în ziua aia, am spus: «Nu vă mai apropiaţi, că nu ştiu ce fac!». Şi una dintre doamne s-a apropiat de mine, mi-a lăsat un număr de telefon şi mi-a spus: «Când vă calmaţi, să mă sunaţi să vorbim!». Ce, Doamne-iartă-mă, că nu suntem infractori!  «Vă înţelegem şi noi, dar suntem trimişi», mi-a spus. Şi m-am dus ulterior cu documentele, doar nu aveam nimic de ascuns. Doar că acea zi fusese un coşmar şi simţeam că nu mai rezist“, şi-a amintit proprietara micuţei afaceri de familie.

Stela Florescu spune că afacerea nu s-a poticnit în cei doi ani de pandemie în care mulţi patroni au tras obloanele dintr-un motiv simplu: „N-avem angajaţi, n-am depins de nimeni. Din acest motiv nici nu ne extindem, pentru că nu am mai face faţă, iar forţă de muncă nu găsim în zonă. Oamenii se mulţumesc cu puţinul pe care-l au şi nu vor să facă niciun efort suplimentar. Chiar ne mai întreabă de ce muncim, ce ne trebuie. Păi, nu ne trebuie, dar poţi să stai, pur şi simplu, nu trebuie să simţi că eşti viu? Iar pe mine mă bucură, mă relaxează ceea ce fac“, a mai spus Stela Florescu.

Vă recomandăm şi:

FOTO Delicii din trandafiri de Damasc, o afacere pornită din nostalgie. „Bunica mea făcea dulceaţă, avea un singur trandafir, am tot căutat acel gust“

Business cu trandafiri, afacerea care aduce şi profit, şi o stare de bine: „Nici nu vă închipuiţi cum e să-ţi bei dimineaţa cafeaua în seră“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite