A întins o mână de ajutor unei mame care a rămas pe drumuri cu cinci copii: „I-am găsit în grădină, în jurul focului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moroşanul ajuns în Oltenia spune că i se pare firesc să semnaleze nedreptatea şi să ajute cât îi stă în puteri FOTO: Arhiva personală
Moroşanul ajuns în Oltenia spune că i se pare firesc să semnaleze nedreptatea şi să ajute cât îi stă în puteri FOTO: Arhiva personală

Un bărbat din Maramureş, mutat în Oltenia, îşi împarte în prag de Sărbători venitul, deloc mare, cu o mamă care îngrijeşte cinci copii, după ce soţul acesteia a alungat-o în repetate rânduri. I-a cumpărat cu ajutorul unei asociaţii femeii o casă şi o ajută să o amenajeze, deşi are la rândul său doi copii şi un al treilea pe drum şi un singur salariu în familie.

Un bărbat din Vişeul de Sus, Maramureş, pe care viaţa l-a adus într-o comună olteană, este singurul mişcat de situaţia unei femei din localitate, bătută şi alungată în repetate rânduri de acasă de soţul agresiv.

Maramureşeanul, după ce a adăpostit-o o vreme pe femeie şi pe cinci dintre cei şapte copii ai acesteia, a reuşit să convingă un pastor creştin dintr-o comună vecină să-i ofere ajutor, iar împreună au strâns 15.000 lei pentru a-i cumpăra femeii o casă. Anişoara Lepădatu, femeia care după 20 de ani de chin a prins curaj să-şi ia viaţa în mâini, s-a mutat de curând în casa care, nelocuită de ani buni, a necesitat intervenţii de urgenţă, făcute tot de bărbatu care i-a sărit în ajutor.

„Din milă pentru copii, îi vedeam amărâţi, vai mama lor...“

George Simon are 34 ani şi îşi câştigă existenţa singur de la 16 ani. A lucrat mai întâi ca fochist la o fabrică de mobilă din judeţul natal, Maramureş. „A trebuit să dea tata semnătură pentru mine, aveam 16 ani când m-am angajat cu carte de muncă“, a povestit bărbatul. A plecat apoi în Italia, unde n-a fost deloc uşor, „am plecat seara, iar a doua zi, de dimineaţă, eram pe şantier“, şi-a amintit bărbatul, care povesteşte că viaţa printre străini e amară, doar cine nu vrea să recunoască poate susţine altceva. În Italia a cunoscut-o pe Carmen, soţia sa, olteancă din Oboga, judeţul Olt. Femeia fusese nevoită să părăsească România pentru a-şi salva fiica bolnavă de inimă. Trei intervenţii chirugicale pe cord deschis au fost făcute acolo şi alte câteva operaţii mai puţin complicate pentru ca fata, care astăzi are 10 ani, să poată duce o viaţă normală. S-au căsătorit şi au mai făcut împreună o fată, care are 5 ani, iar cel de-al doilea copil al cuplului se află pe drum.

familia simon - foto arhiva personală

Casa cumpărată pentru femeie este sărăcăcioasă, însă nu o mai poate alunga nimeni

Din Italia, George a venit cu soţia mai întâi în Maramureş, de unde o mătuşă de-a soţiei i-a adus în Oltenia, cu promisiunea că dacă o îngrijesc vor moşteni casa. „După ce am terminat de refăcut casa pe interior, am băgat şi curentul, ne-or dat afară şi am stat câteva luni în chirie, la Balş. Am vrut să plec în Maramureş, soţia n-o vrut, aşa că am hotărât să cumpărăm o casă. Am găsit în Morunglav, nu era cine ştie ce, dar mai ieftină. Acum am două rate la bancă“, a povestit bărbatul, care între timp, din martie până acum, a pus căsuţa la punct, a amenajat o bucătărie...

S-a angajat în comuna vecină, la o patiserie, iar într-o seară, pe când se întorcea de la lucru, i-a găsit în grădină, aciuaţi de pe câmp, pe Anişoara, femeia bătură, şi pe patru dintre copii, în jurul unui foc. Îi ştia din sat, o mai văzuse pe femeie în desele ei evadări din casa în care primea constant bătaie, şi ea şi copiii.
A găzduit-o trei săptămâni în camera pe care între timp a transformat-o în bucătărie, s-a certat cu rudele soţului revoltat că altcineva „se bagă în familia lui“, iar când femeia s-a mutat la un frate, l-a ajutat în continuare pe unul dintre copii, în vârstă de 17 ani. L-a înscris la şcoală, la Balş, pentru că tânărul a abandonat şcoala în clasa a VII-a, iar acum i-a găsit şi de lucru, patronul brutăriei căutând modalitatea legală să-l poată angaja, având în vedere că nu are studiile terminate. „Din milă pentru copii, îi vedeam amărâţi, vai mama lor...“, explică bărbatul cum a decis să se implice.

„Nu sunt mulţi banii familiei, dar...“

În urmă cu 10 zile, bărbatul femeii agresate a omorât un cal, iar George a fost din nou singurul care s-a revoltat, anunţând şi autorităţile. Aşa au ieşit la iveală trecutul agresiv al bărbatului, dar şi lipsa de reacţie a autorităţilor. Povestea Anişoarei a ajuns între timp subiect de emisiune de televiziune, a bârfit-o tot satul, însă de ajutat au ajutat-o familia Simon şi străinii din asociaţia creştină, care au pus mână de la mână şi au cumpărat căsuţa sărăcăcioasă, care, însă, va fi doar a lor.

familia simon - foto arhiva personală

Familia pe care a ajutat-o George Simon mai are nevoie de multe lucruri, însă are un acoperiş deasupra capului

„Nu sunt mulţi banii familiei, doar eu lucrez, dar... Au nevoie. Şi pe cei 150 de milioane i-am strâns tot aşa, mai cu unul, mai cu altul, mai cu noi... Că ăla care are nu se uită la ăl sărac, nu-l bagă-n seamă pe ăl sărac, asta am învăţat şi eu de când sunt plecat, mai ales în afară. Aproape 8 ani în străinătate.... De multe ori, ceream o cană de apă la cine lucram şi spunea că mă plăteşte pentru ce lucrez. Nu e uşor nici în străinătate, cine recunoaşte!“, şi-a motivat George Simon atitudinea.

familie

Anişoara Lepădatu (foto sus) şi copiii ei vor avea o casă cu ajutorul lui George Simion

Bărbatului nu-i place să vorbească despre sine, consideră că e normal să-ţi ajuţi aproapele. În plus, n-o face prima dată, „aşa sunt eu, nu-mi place nedreptatea, şi pe stradă m-am băgat dacă am văzut că se întâmplă aşa ceva, dar consider că e ceva normal, nu fac ceva deosebit“, a mai spus bărbatul, care nu mai încearcă să-şi explice de ce sătenii n-au făcut acelaşi lucru. A constatat, simplu, că „oamenii aici, în Morunglav, sunt răi, nu-s ca moroşenii“.

CITIŢI ŞI: Femeia şi copiii terorizaţi 20 de ani de capul familiei, fără ca cineva să intervină. „De nenumărate ori a sunat mama la poliţie, doar că n-au făcut nimic“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite