Video VIDEO Banda de urgență pe A1, transformată în bandă de viteză, în Sibiu

0
Publicat:

Deși vitală pentru siguranța tuturor celor care circulă pe o autostradă, banda de urgență a autostrăzilor din România este deseori transformată în bandă de viteză. S-a întâmplat zilele trecute pe A1, în județul Sibiu.

Banda de urgență transformată în bandă de viteză pe A1 în Sibiu Foto colaj capturi video jpg
Banda de urgență transformată în bandă de viteză pe A1 în Sibiu Foto colaj capturi video jpg

Modul în care se circulă pe drumurile / autostrăzile din România dovedește că mulți șoferi fie nu cunosc regulile de circulație, fie nu le acordă suficientă atenție și/sau respect. Cum ar fi circulația pe banda de urgență care, dincolo de tupeu, reprezintă o ilegalitate. Nu puține sunt cazurile în care aceasta este transformată în a treia bandă de circulație de cei care, din diverse motive, se grăbesc.

O nouă filmare postată pe rețelele de socializare demonstrează încă o dată cum banda de urgență devine pentru unii bandă de viteză. S-a întâmplat zilele trecute pe A1, în zona Miercurea Sibiului. După cum se observă și în video atașat, o dubă de culoare albă a fost surprinsă depășind două TIR-uri pe banda de urgență, când nu a mai avut cum să înainteze.

„Astăzi pe autostradă, înainte de ieșirea din Miercurea, s-au întâlnit vreo patru șoferi profesioniști, unul mai grăbit ca celălalt. Respect in trafic? Glumiți! Cât despre câte reguli se încalcă... no comment”, a comentat cel care a postat filmarea.

În situații similare, șoferii au rămas trei luni fără permis

Cazul, din păcate, nu este singular. În luna august, două incidente asemănătoare au fost surprinse de către alți participanți la trafic tot pe autostrada A1 Sibiu, dar și pe A10 Alba Iulia.

În ambele cazuri, polițiștii Biroului de Poliţie Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva, care se ocupă de monitorizarea ambelor autostrăzi, s-au sesizat din oficiu și au decis să-i sancționeze pe șoferii surprinși „în flagrant”, tot în urma apariției imaginilor în spațiul public. Ambii s-au ales cu câte o amendă de 1.305 lei, dar şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.

S-a întâmplat acest lucru chiar dacă imaginile au fost imortalizate cu camere de bord neomologate. Au fost valabile însă mărturiile participanților la trafic.

Care este scopul benzii de urgență

Șoferii pot folosi banda de urgență doar în anumite condiții prevăzute în Codul Rutier. Banda de urgență poate fi folosită doar pentru cazuri de urgență: medicale, defecțiuni tehnice etc., adică, atunci când ai o pană de cauciuc, sau o altă defecțiune care împiedică deplasarea mașinii, ori dacă șoferului sau vreunui pasager i s-a făcut rău.

Este interzisă oprirea pe banda de urgență dacă ai obosit, ai nevoie la toaletă sau pentru a vorbi la telefon. În acest scop s-au construit spațiile de servicii și parcările de pe autostrăzi, deși în multe cazuri în România ele lipsesc sau sunt închise.

De asemenea, este interzis să folosești banda de urgență ca bandă de circulație, chiar dacă celelalte sunt ocupate, cu excepția cazului când un polițist îți indică acest lucru – cum s-a întâmplat, spre exemplu, vineri, 16 septembrie, chiar pe A1, în zona Aeroportului Sibiu, unde a avut loc un accident rutier care a dus la blocarea ambelor benzi de mers pe un sens. Mai poți rula pe banda de urgență și când lucrările aflate în desfășurarea impun devierea traficului pe banda de urgență.

Orice altă situație este ilegală și sancționată ca atare.

Sibiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite