Fraudă cu fonduri europene. Peste 50.000 de euro obținuți prin APIA, cu adeverințe și contracte false

0
Publicat:

Procurorii DNA Alba Iulia au trimis în judecată un fost funcționar din cadrul Primăriei Râu Sadului – Sibiu acuzat de fraudare cu fonduri europene, prin APIA. Ca să scape mai ușor, el și-a recunoscut vina.

Fraudă cu fonduri europene prin APIA la Primăria Râu Sadului din Sibiu Foto Colaj jpg
Fraudă cu fonduri europene prin APIA la Primăria Râu Sadului din Sibiu Foto Colaj jpg

Pe baza unui acord de recunoaștere a vinovăției, Ciprian Minea, funcționar în cadrul Compartimentului Registrul Agricol al Primăriei Râu Sadului, la data comiterii faptelor, a scăpat doar cu o pedeapsă cu închisoarea fără executare.

Anchetatorii îl acuză de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, precum și de fals intelectual, în formă continuată.

„În perioada 2015 - 2020, inculpatul Minea Ciprian ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente care conțineau date false și inexacte (adeverințe, contracte de concesiune etc..) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate. O parte din documentele depuse la APIA, în scopul menționat mai sus, ar fi fost falsificate chiar de inculpat”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

În acest mod, fostul funcționar a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 211.988 lei (peste 50.000 de euro), sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză.

„În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea unor drepturi”, au mai menționat anchetatorii.

În acest timp, va fi nevoit să muncească în folosul comunității, fără să fie remunerat, timp de 120 de zile (aproximativ patru luni) fie în cadrul Primăriei Avrig, fie în cadrul Complexului Național Muzeal Astra Sibiu.

„Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Sibiu”, au mai precizat procurorii DNA Alba Iulia care au trimis cazul de corupție în judecată.

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite