Spectatorii sunt aşteptaţi la sezonul rusesc de la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 7 – 16 iunie 2013 - Foto Arhiva Adevărul
Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 7 – 16 iunie 2013 - Foto Arhiva Adevărul

Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu îi reuneşte la Sibiu pe unii dintre cei mai importanţi creatori promovaţi în selecţiile Golden Mask Russian Performing Arts Festival şi Chekhov International Theatre Festival.

Sezonul rusesc de la Sibiu marchează o gală a tinerilor actori ruşi în dialog cu vechea generaţie de actori de la Moscova şi St. Petersburg. Selecţia de la Sibiu îşi propune să evidenţieze noile tendinţe din acest spaţiu teatral, oferind publicului o viziune provocatoare asupra lumii din jur şi a limitelor umanităţii prin complexitatea montărilor propuse de unii dintre cei mai importanţi creatori europeni ai momentului.

Unul dintre cei mai premiaţi dramaturgi şi regizori ruşi, Ivan Vârâpaev va fi prezent la Sibiu pentru a-şi prezenta spectacolul „Iluzii/Illusions”, o melodramă a valorilor sincere, fără complexe, sub forma unui dialog cu publicul. Actorii Teatrului Praktika nu interpretează vreun rol, pur şi simplu spun povestea în întunericul ce învăluie sala. Spectacolul va avea loc luni, 10 iunie, de la ora 23:00, la Sala Studio a Teatrului Naţional din Sibiu. Ca dramaturg, Ivan Vârâpaev a câştigat unele dintre cele mai importante premii de acest fel din Rusia, printre care Premiul Consiliului Prezidenţial pentru contribuţia adusă literaturii ruse. În semn de recunoaştere pentru opera sa, dramaturgul are programat în agenda festivalului şi un spectacol lectură după piesa „Dansul Delhi”, în traducerea Maşei Dinescu. Evenimentul va avea loc duminică, 9 iunie, ora 14:00, la Librăria Humanitas din Sibiu şi este produs de Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune.  Mai mult decât atât, filmul său de debut „Euphoria” va fi proiectat, în aceeaşi zi, de la ora 16:00, la Sala Studio a Casei de Cultură a Sincicatelor. Pentru acest film, Ivan Vârâpaev a primit premiul special al juriului la Festivalul Kinotaur de la Soci, Micul Leu de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia şi marele premiu Crinul de Aur la Festivalul de la Wiesbaden. Proiecţia de la ora 16:00 va fi urmată de cea a filmului „Dansul Delhi”, produs în 2012, după piesa cu acelaşi titlu. Artistul va fi prezent la Sibiu pe toată durata evenimentelor.

Programul sezonului rusesc continuă marţi, 11 iunie, cu spectacolul „Trei surori/ Three Sisters” al companiei Nebolshoi Drama Theatre. Reprezentaţia celor din St. Petersburg va avea loc pe scena Teatrului Naţional din Sibiu, începând cu ora 21:00. Spectacolul regizat de Lev Erenburg este o tragicomedie despre imposibil, despre irealizabil, o poveste necruţătoare, tăioasă şi crudă, montată în manieră tradiţionalistă. La premiera spectacolului criticii de la St. Petersburg Vedomosti spuneau că această producţie este „o profundă şi străluciotare analiză psihologică şi un nou efort uman de a răspunde la întrebarea de ce nu suntem fericiţi?”. Fiecare personaj are durerea sa, chinul său, iar tristeţea emoţionantă este împletită cu un fel de suferinţă fizică: pe de-o parte, dragostea este însoţită de o durere de dinţi, iar singurătatea este asurzită de o răceală.

Marţi, 11 iunie şi miercuri, 12 iunie, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu prezintă spectacolul „Nunta/ The Wedding” de A.P. Cehov. Ambele reprezentaţii vor avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, începând cu ora 21:00. Spectacolul regizat de Vladimir Pankov este o co-producţie a Chekhov International Theatre Festival, The National Academic Janka Kupala Theatre Minsk şi International Confederation of Theatre Associations. Adaptarea modernă după textul lui Cehov se derulează liniar, într-un spaţiu al viselor, iluziilor şi al grotescului şi îmbină jocul actorilor momente muzicale şi de dans. Producţia ce va fi prezentată în acest an la Sibiu reuneşte pe scenă 27 dintre cei mai premiaţi actori ruşi într-un spectacol modern, ce explorează sincretismul în arte. Născut în 1975, Vladimir Pankov a studiat la Academia Rusească de Arte Dramatice şi s-a profesionalizat în muzică clasică, jazz şi balalaika, fiind considerat fondatorul genului teatral sound-drama .

Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 7 – 16 iunie 2013.

 

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite