Șicanări periculoase în trafic pe Valea Oltului. Manevrele criminale ale unui șofer de TIR VIDEO

0
Publicat:

Valea Oltului este cunoscută ca fiind un tronson rutier nu doar extrem de tranzitat, ci și deosebit de periculos, iar noi imagini apărute în spațiul public demonstrează din plin acest lucru.

Un nou incident în trafic s-a produs în cursul acestei săptămâni pe DN7 / E81, pe traseul dintre Râmnicu Vâlcea și Sibiu, în zona Boița. Un șofer a filmat cu o cameră de bord cum un conducător auto profesionist merge cu TIR-ul în zig-zag. 

„Vă las pe voi să spuneți despre acest pericol pe șosele! Aseară (marți, 7 februarie -n.red.), ora 19:30, înainte de Boița, sens Vâlcea - Sibiu. Poliția o să-și facă treaba!”a postat pe pagina sa de socializare un șofer din Alba. 

În imaginile oferite de acesta se vede cum un TIR-ist îi taie calea, pe motiv că drumul se îngusta, iar mai apoi conduce în zig-zag pe cele două benzi ale sensului de mers, numai ca să nu permită mașinilor din urma sa să-l depășească.

În final, se mai observă și traficul destul de aglomerat, care nu ar fi permis oricum șoferilor să înainteze prea mult.  

Șicanare periculoasă în trafic pe Valea Oltului în zona Boița Sibiu Foto captură video FB Iacob Gabr
Șicanare periculoasă în trafic pe Valea Oltului în zona Boița Sibiu Foto captură video FB Iacob Gabr

„S-a atentat la viața mea și a altor doi pasageri din autoturism”

„În prima fază, cel cu camionul îl urcă pe cel cu prelata mică pe parapeți, că na, cum se bagă el așa, apoi când din nou sunt două benzi eu vreau să-l depășesc, dar nu sunt lăsat, mai precis s-a atentat la viața mea și a altor doi pasageri din autoturism”, a explicat șoferul - cameraman de ocazie - în comentariile de la postarea sa.

Potrivit legislației în vigoare, șicanarea în trafic este sancționată cu o amendă de peste 500 de lei și reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile, dacă nu este urmată de un accident rutier, caz în care permisul se suspendă pentru 60 de zile, iar amenda depășește 800 de lei. Legiuitorul menționează despre șicanare ca fiind „comportament agresiv” la volan. 

Șicanarea în trafic poate fi sancționată nu pe baza imaginilor, ci a probelor

Legea specifică în mod clar că orice sancțiune la Codul Rutier trebuie constată direct de către polițistul rutier. Excepțiile se referă la accidentele de circulație, printre altele.

Există controverse legate de sancțiunile care pornesc de la imaginile surprinse de camerele de bord ale participanților la trafic.

Discuții pe această temă sunt inclusiv între polițiștii de la Rutieră, pentru că deseori se invocă faptul că nu se pot lua măsuri pentru că respectivele camere de bord nu ar fi omologate și prin urmare nu pot constitui probe decât în instanță.

Acest lucru ne-a fost invocat deseori în situații similare, chiar cu tema „șicanare Valea Oltului”, de către polițiștii din Sibiu sau Vâlcea.

Octavian Perțea, cunoscut drept polițistul vlogger din Oradea, aduce o serie de lămuriri pe marginea acestui subiect: „Sancțiunea contravențională nu se aplică strict în baza imaginii. Se administrează și alte probe”.

Altfel spus, pornind de la acest gen de imagini, polițiștii rutieri ar putea să-i găsească pe toți cei implicați în eveniment și să-l sancționeze pe șoferul vinovat de șicanare în trafic pe baza mărturiilor participanților la trafic. Prin urmare, nu-i musai ca fapta să fie constatată direct de agentul rutier.

Prin urmare, dacă v-ați simțit în pericol, v-ați temut pentru viața dumneavoastră și credeți că respectivul conducător auto va continua cu astfel de comportamente și îi va pune în pericol și pe alți participanți la trafic, este indicat să depuneți plângere la Poliție. Simplele postări pe rețelele de socializare nu reprezintă sesizări.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite