Două hidrocentrale pe Olt, începute înainte de ´89, vor fi în sfârșit construite. Reacția unor asociații de mediu FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două din cele cinci hidrocentrale concepute a fi construite pe Olt, înainte de Revoluție, au primit abia acum finanțare pentru a fi finalizate. Este vorba despre 100 de milioane de euro prin PNRR.

CHE Câineni Vâlcea din Defileul Oltului văzută din dronă Foto Daciana Stoica
CHE Câineni Vâlcea din Defileul Oltului văzută din dronă Foto Daciana Stoica

Înainte de ´89, începea un proiect care prevedea construcția pe Olt a nu mai puțin de cinci centrale hidroelectrice, patru în Vâlcea și una în Sibiu, la: Cornetu, Racovița, Robești, Câineni și Lotrioara. Trei dintre ele, între timp, au fost finalizate, dar ultimele două abia acum au primit finanțare. Lucrările la acestea au fost sistate în 1996, din cauza lipsei de fonduri, apoi reluate în 2010 și întrerupte iarăși în 2013.

Hidroelectrica a primit aproximativ 100 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență - PNRR, pentru finalizarea, până în 2026, a hidrocentralelor de la Câineni (Vâlcea) și Lotrioara (Boița – Sibiu). Atât pe perioada lucrărilor cât și ulterior exploatării vor fi create noi locuri de muncă. Conform studiului de impact, la CHE Câineni lucrările au fost realizate în procent de 45%, iar la CHE Lotrioara doar de 2%.

Zona Lotrioara Sibiu în partea nordică a Defileului Oltului Foto Daciana Stoica
Zona Lotrioara Sibiu în partea nordică a Defileului Oltului Foto Daciana Stoica

Sucursala Hidrocentrale Sebeș (Alba), de care aparțin amândouă, în ciuda amplasării lor (în Vâlcea și Sibiu), și-a îndreptat atenția spre cele două centrale hidroelectrice în 2020, când a solicitat revizuirea acordului de mediu emis în 2005.

Acum, ambele proiecte sunt la stadiul de emitere de avize, autoritățile județene din Vâlcea susținând că depun eforturi pentru urgentarea lor.

În schimb, activiștii de mediu au contestat studiul de evaluare a impactului asupra mediului, elaborat pentru cele două hidrocentrale, atrăgând atenția că va fi distrusă și ultima zonă de apă în care Oltul își recăpătase calitățile eco-sistematice, având în vedere că traversează trei arii protejate din Rețeaua Natura 2000 și situl Oltul Mijlociu - Cibin – Hârtibaciu.

Oltul la intrarea nordică în defileu în zona Boița Sibiu Foto Daciana Stoica
Oltul la intrarea nordică în defileu în zona Boița Sibiu Foto Daciana Stoica

O petiţie online a fost lansată în urmă cu doi ani pe platforma „Declic.ro”: „Salvați Oltul în Pasul Turnul Roșu!” prin care se solicita să nu fie eliberat acordul de mediu pentru proiectul incluzând CHE Câineni și CHE Lotrioara.

„Este vorba de două baraje ceaușiste care ar duce la distrugerea completă a râului Olt în zona Pasului Turnu Roșu, zonă de referință pentru cadrul natural al României și al Europei. Culmea este că acest proiect reprezintă distrugerea celui mai important dintre sectoarele de râu pentru protecția cărora a fost desemnat situl Natura 2000 „Oltul Mijlociu - Cibin – Hârtibaciu”, în contextul în care este în curs o procedură de infringement împotriva României pentru hidrocentrale construite ilegal în situri Natura 2000, se menționa, printre altele, în textul petiției trimise către Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Ministerul Mediului.

CHE Câineni Vâlcea din Defileul Oltului - văzută din dronă Foto Daciana Stoica
CHE Câineni Vâlcea din Defileul Oltului - văzută din dronă Foto Daciana Stoica

Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu - CIDRM - o asociație care activează în Cluj-Napoca, dar militează pentru salvarea multor zone a atras atenția, printr-o contestație trimisă Agenției de Mediu Sibiu, că studiul de evaluare adecvată este „tendențios”.

Hidrocentrală pe Olt - CHE Racovița din Vâlcea văzută din dronă Foto Daciana Stoica
Hidrocentrală pe Olt - CHE Racovița din Vâlcea văzută din dronă Foto Daciana Stoica

„De fapt, acest sector din râul Olt va dispărea și va fi înlocuit cu două lacuri de acumulare, ecosisteme antropice, fără nici o valoare conservativă”, menționează asociația, amintind că situl Natura 2000 ROSCI0132 a fost declarat în 2007 tocmai pentru a proteja sectoarele de râu din Oltul Mijlociu nedistruse încă de baraje și lacuri de acumulare, „cel mai important” fiind Oltul de la Avrig (Sibiu) la Tuțulești (Vâlcea).

Amenajarea celor două hidrocentrale este prevăzută în Strategia Energetică a României, elaborată pentru 2019 – 2030. Cele două centrale hidroelectrice vor încheia „salba de lacuri de acumulare” din Defileul Oltului și vor produce împreună 145 MW.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite