Şefa Resurselor Umane din Poliţia sibiană, cercetată pentru 80.000 de lei încasaţi pentru lupta împotriva corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii sibieni au fost sesizaţi de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu să verifice dacă e de domeniul penal sporul de 30% la salariu pe care şefa Serviciului Resurse umane şi l-a acordat în ultimii opt ani.

Comisar-şef de poliţie Anca Bîrsan a fost luată în vizorul unei comisii de cercetare administrativă din cadrul IPJ Sibiu după ce s-a descoperit că aceasta a încasat un spor care se cuvine ofiţerilor care lucrează în activitatea de combatere a infracţiunilor de corupţie. Anca Bîrsan a început să încaseze acest spor lunar de 30% din anul 2009, în baza unui act redactat de angajaţii Serviciului pe care îl conduce.

Respectivul document justificativ arăta că Anca Bîrsan este avertizor de integritate în cadrul IPJ Sibiu, drept pentru care i s-ar cuveni creşterea lunară a salariului cu aproximativ o treime. Documentul, întocmit într-un singur exemplar, a fost aprobat de către şeful IPJ Sibiu din acea vreme, Lucian Muntean, după care a stat închis într-un dulap al Serviciului Resurse umane.

Spor necuvenit

Aproximativ 80.000 de lei a primit în plus la salariu Anca Bîrsan din 2009, au calculat membrii comisiei de cercetare administrativă constituită la nivelul IPJ Sibiu. „Acest spor se acordă celor care chiar lucrează în activitatea de combatere a corupţiei, cum ar fi cei de la Protecţie internă sau Serviciul anticorupţie, nu şi pentru avertizorii de integritate“, au arătat surse din cadrul IPJ Sibiu.
 

Oficial, reprezentanţii instituţiei spun că cercetarea este în derulare. „La nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, este în lucru o cercetare administrativă având ca obiect o posibilă acordare în mod nejustificat a unui spor salarial (…) urmând ca, la finalizarea măsurilor specifice, să se stabilească un eventual prejudiciu adus patrimoniului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu“, se arată în răspunsul transmis la solicitarea „Adevărul“.

Anca Bîrsan: „Nu înseamnă că e ceva în neregulă“

Situaţia şefei Resurselor umane din Poliţia sibiană a ajuns şi în atenţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, care confirmă pentru „Adevărul“ existenţa unui dosar de cercetare penală. „Dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu“, arată procurorii sibieni la solicitarea „Adevărul“.
 

Comisarul-şef Anca Bîrsan spune că nu are cunoştinţă de un astfel de dosar. „Nu cunosc despre ce plângere vorbiţi, nu mi s-a comunicat aşa ceva. Acea cercetare administrativă e în desfăşurare, vizează mai multe aspecte, nu înseamnă că este ceva în neregulă. Este vorba de o perioadă mai lungă de timp, chiar necesită o aplecare mai atentă”, a declarat Anca Bîrsan pentru „Adevărul“. Potrivit declaraţiei de avere semnată de Anca Bîrsan în vara anului 2016, venitul mediu încasat luanr de aceasta este de aproximativ 6.500 de lei.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite