Raluca Sfîriac, vioara I din cvartetul Intermezzo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca dedică zilnic viorii minim şase ore.
Raluca dedică zilnic viorii minim şase ore.

Raluca Sfîriac este vioara I la Filarmonica de Stat din Sibiu de patru ani şi face parte dintr-un cvartet care cântă muzică clasică de divertisment.

Este delicată şi totuşi puternică, are o statură dreaptă şi foarte demnă, priveşte sfredelitor şi zâmbeşte uşor condescendent. Nu mulţi sunt cei care se înşală asupra profesiei Ralucăi Sfîriac. Poate părea doar profesoară de muzică sau violonistă. Raluca Sfîriac este vioara I la Filarmonica de Stat din Sibiu de patru ani şi, de trei ani, face parte dintr-un cvartet care cântă muzică clasică de divertisment. Se cheamă Cvartet Intermezzo şi este compus din două viori, o violă şi un violonel. A doua vioară este sora Ralucăi, mai mică cu opt ani şi studentă în primul an la Academia de Muzică. Nu este primul grup muzical care cântă muzică clasică la evenimente dar este primul cvartet din Sibiu cu componenţă fixă. „Toţi patru ne-am regăsit în cvartet. Ce cântăm noi nu este muzică de cameră, ci muzică clasică de divertisment. Avem în repertoriu de la Bach până la Apocaliptica şi acum vrem ca repertoriul nostru să se apropie şi de alte genuri. Am luat piese şi de la ABBA sau Frank Sinatra, ceva care se apropie de structura noastră la rece. Cântăm amplificat, dar nu mixat“, explică violonista.

Cvartetul cântă şi la nunţi
Ideea cvartetului a venit în 2007 când s-au gândit că o formaţie de muzică clasică care să cânte pe terase, în cafenele, în centrul istoric ar fi foarte potrivită pentru Sibiu. Au strâns mai multe piese şi în iunie, pe Podul Minciunilor, au performat pentru prima dată în această formulă. Au urmat multe alte seri de muzică clasică în cafenele, recitaluri la evenimente, lansări de carte, lansări de autoturisme, inaugurări de hoteluri, nunţi şi petreceri private. „ Am cântat şi în formulă de cvintet, cu contrabas sau solistă vocală, este loc de îmbunătăţiri, bineînţeles. Încercăm să aducem muzica clasică către publicul larg, să aducem un repertoriu accesibil tuturor, nu vrem s-o comercializăm. Am refuzat s-o facem mai comercială, acesta e maximum“, precizează Raluca. Îi place să cânte şi în orchestră, dar cel mai aproape de public se simte în cvartet. „Când cânt în orchestră îmi dă alte satisfacţii profesionale, aici este mult mai complex. Cu cvartetul cel mai bine te simţi când vezi că oamenii gustă genul acesta de muzică şi, când cântam pe terasă, mă bucuram să văd în public mereu aceleaşi feţe“, mai spune tânăra.

Nu-i plăcea vioara când era mică
A luat cunoştinţă cu vioara la sfârşitul grădiniţei, când profesorii de la Liceul de Artă făceau selecţii prin şcoli. Nu-i plăcea mult vioara şi chiar era atrasă de pian, dar a ajuns să-şi dedice cariera şi viaţa viorii. „Nu-mi prea plăcea vioara, toţi copiii visau la pian, este oarecum tipic. Când eşti copil nu prea ştii dacă-ţi place, e clar că-ţi place forma viorii dar când începe să scârţâie, nu-ţi mai place. Dar îţi intră în sânge şi nu mai poţi renunţa“, povesteşte Raluca.

Ce-i place
„Îmi place să gătesc, câteodată mai şi croşetez, într-o perioadă mai făceam mărgele sau cercei. Îmi place să mă plimb, să patinez, să călătoresc. Sibiul este oraşul meu preferat din România, nu aş trăi în altă parte. În Bucureşti, sub nicio formă, e mult prea aglomerat“, declară Ralica Sfîriac.

Ce nu-i place
„Multe nu-mi plac. Mi se pare că oamenii din ziua de azi nu pot aprecia ceea ce facem. Cultura ocupă un loc mult prea mic în viaţa oamenilor şi asta mă întristează“, subliniază violonista.

Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri aveţi cu cvartetul?

Până acum nu ne-am promovat, nu ne-am făcut reclamă. Şi este cazul, că sunt mulţi oameni care nu au auzit de noi şi care cu siguranţă ar vrea să aibă şi o astfel de alternativă. Noi suntem varianta soft a muzicii clasice.
Cum vezi viitorul?
Mi-ar plăcea ca această muzică să fie introdusă în multe alte locuri, cred că sunt multe spaţii unde ne-am potrivi. Vrem să facem un program pentru copii, aceştia sunt atraşi nativ de muzică. Ar mai fi ideea de a combina muzica cu poveştile într-un program special pentru copii.

Profil
Născută:
24 iulie 1982, Sibiu
Studii: Liceul de Artă Sibiu; Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj Napoca (2006)
Familie: Căsătorită

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite