Primii super miei de Paşte s-au născut de Crăciun. Cât cântăresc şi pe ce pieţe vor fi scoşi la vânzare
0
Deşi Paştele se sărbătoreşte abia la începutul lunii mai, la Sibiu s-au născut deja primii miei. Aceştia sunt rezultatul împerecherii raselor tradiţionale româneşti cum sunt ţurcana şi ţigaia cu rase de carne din import şi vor ajunge, în mare parte, pe pieţele externe.
Primii miei din acest sezon au venit pe lume la Sibiu după 15 decembrie, şi sunt rezultatul împerecherilor dintre rasele tradiţionale româneşti, ţurcana şi ţigaia, cu rase de carne aduse din import, respectiv cap negru german, merinos landschaf şi schwarzkopf. În ţară, acest gen de împerecheri se face de 8 ani, fiind practicat de câteva mii de fermieri, cei mai mulţi dintre ei din judeţele Sibiu şi Arad.
”Avem primii miei de după data de 15 decembrie, pentru a avea carcasă de calitate pentru pieţele europene am făcut importurile din rasele de carne”, explică Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Sibiu.
La fel ca şi la rasele tradiţionale româneşti, perioada de gestaţie este de 5 luni iar împerecherea este una naturală, fără să fie nevoie să se administreze suplimente hormonale. Condiţia ca aceasta să fie reuşită este însă, spune specialistul, ca oile să fie bine întreţinute, hrănite corespunzător. Mieii rezultaţi pot ajunge, la vânzare, şi la 46-48 de kilograme, spre deosebire de mielul tradiţional românesc care, la vânzare, are cel mult 35 de kilograme. Mieii din rase pure româneşti se nasc după 10 februarie până la sfârşitul lunii martie.
Miei pentru export
Cea mai mare partea mieilor nascuţi în decembrie ajung pe pieţele externe. O foarte mică parte din producţie merge pe piaţa internă, pentru Paştele catolic, sărbătorit anul viitor la sfârşitul lunii martie. Pentru Paştele ortodox, care în 2016 se sărbătoreşte la începutul lunii mai, vor fi puşi în vânzare mieii născuţi în lunile februarie-martie.

”Mieii născuţi acum merg pe piaţa externă, dacă avem calitate la carcasă şi la rasele de carne pot să meargă şi pe pieţele europene, chiar şi pe Germania, Spania, nu mai e neapărat nevoie numai pe pieţele arabe. Aici contează calitatea rasei de carne pe când la ţurcană merg mai mult pe ţările arabe”, explică Marcel Andrei.
Primăvara din decembrie dă bătăi de cap oierilor
Crescătorii speră că vor avea în acest an producţie bună, deşi vremea de primăvară din decembrie nu-i ajută deloc. Probleme sunt, spun ei, şi din cauza întârzierii subvenţiilor. ”Crescătorii nu şi-au primit subvenţiile, n-au reuşit să-şi cumpere furaje şi în special furajele concentrate, porumbul, şi acolo vom avea o problemă la crescători. Sezonul ăsta nu e chiar convenabil pentru că oaia, nefiind zăpadă, în special ţurcana, nu consumă fânul, mai mult îl calcă în picioare, pe câmp nu mai are ce strânge şi atunci am avea nevoie de concentrate mai multe pe care nu le avem din cauza lipsei de bani, din cauza subvenţiilor pe care nu le avem la timp. Nu este benefică vremea asta de primăvară în decembrie, dacă ar fi un pic mai ger altfel ar consuma oile furajele fibroase şi nu ar fi nicio problemă dar fiind timpul aşa nu consumă cu plăcere furajele fibroase, în câmp resturi vegetale nu mai prea sunt ca să aibă ce consuma şi având şi o perioadă de gestaţie mai avansată ne trezim că fată şi apoi nu mai are lapte suficient pentru a-şi creşte mielul”, mai spune Marcel Andrei.
Cât ne costă mielul de Paşte
Crescătorii spun că, pe piaţa internă, preţul cărnii de miel va fi asemănător cu cel din 2015, respectiv 20-25 de lei per kilogram. Pe piaţa externă însă preţurile au scăzut considerabil, de la 4 euro per kilogram în anii trecuţi la nici 2 euro, anul acesta. ”La ora actuală pe piaţa externă avem cel mai scăzut preţ din ultimii ani, pleacă de la crescători carcasa la preţuri între 5 şi 6 lei per kilogram, un preţ de nimic. Se întâmplă acest lucru pentru că nu e cerere şi am avut probleme şi din cauza declarării aiurea a bluetongue-ului pe care practic nu-l avem dar l-au declarat alţii pentru că s-a intenţionat să se vaccineze întreg efectivul fiind vorba de bani mulţi la mijloc, interese financiare, şi atunci sigur că exportul s-a blocat, deşi pentru ţările arabe carnea de miel din România e vitală, e foarte căutată şi datorită calităţii pe care o are pentru că nu introducem în hrana lor furaje cu diferiţi hormoni, cu alte substanţe, noi mai mult din furajele naturale şi atunci sigur că şi carnea are alt gust, alte calităţi”, mai spune Marcel Andrei.
Mai săraci în grăsime
Pe lângă greutate, mieii metisaţi vin şi cu alte avantaje pentru consumator: au carnea mult mai aromată şi mai lipsită de grăsime. Iar pentru cei extrem de atenţi la ce pun în farfurie şi care spun că mielul este prea gras, carnea de miel poate fi înlocuită cu succes, pe masa de Paşti, cu carnea de ied. Preţul este acelaşi iar numărul caloriilor, mult mai mic.
Vă mai recomandăm:
Un bărbat în vârstă de 42 de ani din localitatea Ighişu Nou, judeţul Sibiu, îşi creşte singur cele cinci fete, pe care mama le-a abandonat într-un centru de plasament.
Bianca Cotora (39 de ani), din localitatea Avrig, judeţul Sibiu, a reinventat, împreună cu mama ei, dulceţurile şi fursecurile bunicii, transformându-le într-un mic business.
Toma Stupu, un bărbat din comuna Vurpăr, judeţul Sibiu, şi-a mobilizat prietenii şi împreună au ridicat o casă nouă pentru o familie cu nouă copii a cărei locuinţă s-a prăbuşit.