Patru persoane reţinute pentru o fraudă de 16 milioane de euro prin comercializare de produse petroliere în judeţul Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru persoane, între care şi Peter Racz, au fost reţinute pentru o fraudă de 16 milioane de euro, prin comercializare de motorină tip Euro 5 fără plata accizelor către societăţi comerciale care deţin staţii de distribuţie carburanţi din judeţele Sibiu, Botoşani şi Brăila.

CITIŢI ŞI:

Pagubă de 30.000 de euro în cazul furtului de telefoane de la Mall

Palatul de Justiţie se mută de pe Victoriei în Guşteriţa

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii: Racz Peter Attila, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, două infracţiuni de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi trafic de influenţă; Ion şi Stelian Livadariu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la evaziune fiscală şi spălare de bani şi Dumitru Costache, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori relevă următoarea stare de fapt: inculpaţii Racz Peter Attila, Livadariu Ion, Livadariu Stelian şi Costache Dumitru au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală în domeniul produselor petroliere ce au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 16 milioane euro, întreaga activitate fiind realizată prin persoane interpuse cu un nivel de şcolarizare redus şi fără pregătire în elaborarea unor operaţiuni comerciale în care sunt rulate sume de ordinul milioanelor de euro. Mecanismul viza, în esenţă, comercializarea de motorină tip Euro 5 fără plata accizelor.
Concret, inculpaţii au folosit, în perioada 2009 - 2010, antrepozitul fiscal al SC TEXAS GRUP OYL SRL Slobozia şi i-au instigat pe reprezentanţii legali ai acestei firme să nu evidenţieze în documentele contabile operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, coroborat cu înregistrarea unor operaţiuni fictive.

Astfel, sub pretextul fabricării unui produs finit (petrotex) pentru care acciza este mult mai mică, aceştia au achiziţionat în mod legal motorină tip Euro 5 în regim suspensiv de accize. Concomitent, au evidenţiat în contabilitatea firmei în mod fictiv achiziţia de la firme fantomă a unei alte materii prime (păcură neconformă) necesare fabricării aşa-zisului produs finit.

În continuare, pe baza unor documente contabile false, în contabilitatea SC TEXAS GRUP OYL SRL Slobozia au fost înregistrate vânzări de petrotex către firme fantomă, însă, în realitate, motorina tip Euro 5 a fost comercializată fără plata accizelor către societăţi comerciale care deţin staţii de distribuţie carburanţi din judeţele Sibiu, Botoşani şi Brăila, prin intermediul unor alte societăţi fantomă.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite