Parc de aventură dintr-o celebră stațiune montană, închis pe timpul verii. Justificarea autorităților

0
Publicat:

Unul dintre cele mai dinamice și complexe parcuri de aventură din țară, singurul „motor turistic” din Păltiniș (Sibiu) în sezonul cald, a decis să nu mai deschidă în vara lui 2024.

Complexul de vară Arena Păltiniș din Păltiniș Sibiu Colaj Arena Păltiniș
Complexul de vară Arena Păltiniș din Păltiniș Sibiu Colaj Arena Păltiniș

Păltiniș Arena din stațiunea montană Păltiniș (Sibiu) se prezintă drept „cel mai cool resort montan din România pentru familii și începători”. De ani de zile este „motorul distracției” sub multe forme, indiferent de anotimp, în stațiunea montană considerată cea mai veche din țara noastră, Păltiniș (Sibiu), aflată la peste 1400 de metri altitudine.

Resortul montan din Munții Cindrel, de pe platoul Poienii Poplăcii, se află la 25 km depărtare de orașul Sibiu și la 3 km de centrul Stațiunii Păltiniş.

În urmă cu aproximativ un deceniu și jumătate aici s-a înființat un complex de schi și snowboard ce a ajuns în timp să fie dotat cu zeci de tunuri de zăpadă, nocturnă, cinci teleschiuri și un telescaun, benefiiciind de cinci pârtii pentru schiat în lungime totală de 3,5 km, snowboard sau sanie cu benzi transportoare și un modern fun-park construit pe patru platforme. 

Spectacolele de Revelion ce au loc iarnă de iarnă de la Arena Păltiniș rivalizează cu cele de pe domeniile schiabile din Occident: competiții de freestyle, rideri de top care execută salturi spectaculoase prin cercuri de foc, făclii pe schiuri etc..

Ideea de „Păltiniș de vară” a apărut în urmă cu opt ani, din dorința de a oferi o paletă vastă și variată de activități pe tot curprinsul anului, în urma unei „serii de investiții consistente”. În acest sens a fost amenajată o suprafață de peste 74.000 de mp pentru a găzdui și organiza spectaculoase competiții de ciclism montan - MTB -, ori auto-moto retro, dar și alte activități specifice unui adventure park montan. 

Doar că, în acest an, din cauza costurilor uriașe cu întreținerea componentei de vară, dar și din cauza lipsei de implicare din partea autorităților, pe plan local și județean, organizatorii au decis să renunțe la complexul de vară. 

„Adevărul” a obținut o reacție din partea administrației județene din Sibiu, pe această temă. 

Competiții MTB ciclism montan la Păltiniș Sibiu Foto Arena Păltiniș
Competiții MTB ciclism montan la Păltiniș Sibiu Foto Arena Păltiniș

„Singurul motor turistic al Păltinișului” își închide porțile

Într-o postare pe pagina de socializare, reprezentanții Arena Păltiniș au explicat motivul care i-a determinat să înființeze un complex de vară, urmare a „hibernării ciudate” a stațiunii în timpul sezonului estival, dar și cauzele care au dus ca în final să renunțe la unul dintre cele mai populare și atractive parcuri de aventuri.

„La Păltiniș Arena aveam vara nenumărate activități, parc de cățărare pentru copii și adulți, locuri de joacă gonflabile, teren de minifotbal gonflabil, zorbing, trambuline de sărituri, bag-jump cu turn de sărituri, tiroliană cu mai multe secțiuni, traseu de sanie de vară, trei trasee diferite de mountain bike downhill, centru de închirieri biciclete. De toate, așa cum ne place nouă”, au povestit gazdele, amintind și că, la puțin timp de la deschidere, resortul a început să organizeze și să găzduiască concursuri de downhill, chiar etape de Campionat Național, Triada MTB, evenimente auto-moto retro, Zilele Platoșului etc.. 

„Dezamăgiți de lipsa de implicare față de stațiunea Păltiniș pe timpul verii”

Lucrurile au continuat, chiar dacă câștigurile au lipsit de la bun început. Doar că, după opt ani de activitate, când au realizat că sunt cam singurii care fac ceva concret, dar nu-și mai pot permite să achite „nici măcar salariile din veniturile complexului de vară”, s-a luat decizia închiderii complexului de vară. 

„Sezonul trecut, de pildă, cheltuielile, întreținerea și tot ce înseamnă menținerea programului de vară au fost duble față de încasări”, arată administratorii.

Pentru situația existentă, reprezentanții Arena Păltiniș consideră culpabile autoritățile pe care le acuză de dezinteres total: „Suntem extrem de dezamăgiți de lipsa de implicare generală față de stațiunea Păltiniș pe timpul verii. Este trist să constatăm că în alte părți, pe lângă investițiile private, se implică și primăriile, consiliile județene sau diferite asociații, iar turismul în acele zone crește de la an la an. Și sunt multe exemple ale unor colaborări reușite, la Straja, În Poiana Brașov, la Mădăraș sau la Toplița în Harghita. Dar niciodată și la Păltiniș”.

Considerându-se singurul motor turistic din zonă capabil să ofere variante dinamice și atractive de petrecere a timpului liber în natură, reprezentanții restortului au recunoscut și că decizia de închidere a complexului de vară va avea efecte în lanț: „Ne pare rău pentru pensiunile din zonă, vor pierde clienți cu siguranță, dar nu ne permitem să continuăm acest nonsens financiar prin care, practic, am ținut vara stațiunea în viață”

„Consiliul Județean Sibiu nu are posibilitatea legală de a investi în stațiunea Păltiniș”

„Adevărul” a contactat și reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Sibiu care au explicat: „Stațiunea Păltiniș este împărțită între mai multe UAT-uri, respectiv Cristian, Poplaca, Rășinari, Gura Râului și Municipiul Sibiu. În contextul în care UAT Județul Sibiu nu deține nicio proprietate în zonă, iar unul din principiile cheltuirii fondurilor publice este acela de a avea în proprietate terenuri/imobile, Consiliul Județean Sibiu nu are posibilitatea legală de a investi în stațiunea Păltiniș”.

Din acest motiv, susțin reprezentanții CJ Sibiu s-a decis reactivarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI Păltiniș-Cindrel, din care mai fac parte municipiul Sibiu și comunele Rășinari și Poplaca, prin elaborarea unui nou statut, în vederea dezvoltării turistice a zonei Păltiniş-Cindrel și a accesării de finanțări. Nu este însă clar și ce a reușit să realizeze aceasta până acum.

Între timp, administrația județeană a preferat să se concentreze pe infrastructura rutieră, prin întreținerea și repararea DJ 106A Sibiu-Păltiniș - artera rutieră de acces în stațiune; pe asigurarea unor servicii turistice - prin construirea unei baze de salvare Salvamont, în apropierea domeniului schiabil Arena Platoș, pe un teren transferat de Primăria Municipiului Sibiu; dar și prin amenajarea și modernizarea traseelor turistice în zona adiacentă Păltinișului și organizarea unor drumeții pe tot parcursul anului, prin programul CJ „Anii Drumeției”. 

Un studiu pe fonduri europene a reliefat necesitatea practicării mai multor sporturi

Reprezentanții administrației județene sibiene au amintit și despre includerea în noul Plan de Amenajare a Teritoriului Județean Sibiu (PATJ) a unor direcții de dezvoltare în ceea ce privește turismul - Studiul privind potențialul turistic și balnear, despre cofinanțarea unor acțiuni și evenimente culturale și sportive, prin intermediul Agendei Sportive (fără a le nominaliza), precum și despre elaborarea un studiu climatic al județului Sibiu, printr-un proiect pe fonduri europene.

În urma analizei „Schimbările climatice – Plan de acțiuni pentru atenuare și măsurile necesare pentru adaptare în județul Sibiu”, a reieșit că Păltiniș este căutat în special în sezonul rece pentru pârtiile de schi, dar și că trebuie avută în vedere dezvoltarea unor forme de turism alternativ, cum ar fi ecoturismul, și practicarea mai multor sporturi - ceea ce de altfel și oferea Păltiniș Arena pe timpul verii.

În final, s-a menționat și posibilitatea ca postarea să aibă o tentă politică, dar acest aspect nu face subiectul materialului de față.

Ar mai fi de amintit și că Păltiniș Sibiu a participat în 2024 la competiția „Destinația Anului”. Doar că în afara sezonului de iarnă, cu excepția programului „Anii Drumeției” dezvoltat de administrația județeană și a complexului de vară al Arenei Păltiniș, stațiunea nu oferă mai nimic turiștilor. Iar acum, odată cu închiderea parcului de aventură, Păltiniș va deveni și mai pustiu pe timpul verii. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite