Cum se realizează zăpada artificială pe pârtii: „Acum ne jucăm tot timpul cu reglajul” VIDEO

0
Publicat:

Unul dintre creatorii zăpezii artificiale, în una dintre puținele stațiuni din România unde încă se mai poate schia chiar de anul trecut, Păltiniș – Sibiu, a dezvăluit cum se face „magia albă”.

În plină iarnă, pe pârtiile din toată Europa se mai poate schia doar pe zăpadă artificială. Recentele imagini cu schiori pe noroi din celebrele stațiuni din Elveția sunt grăitoare. Situația nu diferă prea mult nici în România.

Sunt puține locuri și la noi în care, în ciuda vremii de afară, încă se schiază: „Soare și zăpadă! Da, vezi bine, iarna e cu noi! Avem cinci pârtii deschise pentru dorința ta de a schia! Tu ce faci în următoarele zile? Hai la ski, ce tot stai pe gânduri?”, au postat chiar sâmbătă dimineața, 7 ianuarie, operatorii resortului montan Arena Platoș, domeniu schiabil din Păltiniș.

Arena Platoș din Sibiu unul dintre puținele locuri cu pârtii deschise Foto Arena Platoș Păltiniș
Arena Platoș din Sibiu unul dintre puținele locuri cu pârtii deschise Foto Arena Platoș Păltiniș

„Rutina miracolului transformării apei în zăpadă”

Cu ceva timp în urmă, aceștia au realizat și un filmuleț demonstrativ despre cum se creează zăpada artificială pe pârtii de schi, proces care are loc în timpul nopții. Filmarea (vezi video) s-a viralizat rapid. „De două nopți încoace echipa noastră de snowmaking a prins răsăritul pe pârtie având grijă ca iarna să rămână prezentă la noi în resort. Împreună cu Andy Fazekas dorim să vă arătăm ce înseamnă pentru ei o noapte de lucru și care e procesul pe care îl parcurg pentru a face zăpadă”, au explicat realizatorii, demonstrând cum arată „rutina miracolului transformării apei în zăpadă”.

La deschiderea celui de-al 13-lea sezon de iarnă, Andy Fazekas, unul dintre managerii domeniului schiabil, mărturisea că echipa lui s-a folosit de fiecare minut cu minus pentru a crea „magia albă” pe pârtii, în lipsa zăpezii naturale: „Am scos maximum posibil din ce se putea scoate cu variațiile acestea de temperatură și cu ajutorul facilităților de producere a zăpezii artificiale în care s-a investit enorm”.

„Nu mai avem temperaturile când apăsai butonul și zăpada se făcea singură”

Un tun de răcire a apei, un compresor, un ventilator și o stație de pompare cu mai multe motoare sunt în zilele noastre ustensile de neprețuit în mâinile „vrăjitorilor” din echipa de snowmaking care aștern peste noapte pe pârtii „praful de zăpadă”.

„Stația de pompare pur și simplu ia apa din lac și o bagă sub presiune în toată rețeaua de țevi de mai mulți kilometri care se întinde sub resortul nostru și care face legătura cu fiecare hidrant la care se leagă tunul de zăpadă. (...) Nu mai avem temperaturile de acum 10 - 15 – 20 de ani când la -15 grade apăsai butonul și zăpada se făcea singură. Acum ne jucăm tot timpul cu temperaturile, volumele și presiunile! Contează enorm de mult temperatura apei. Cu aceste tunuri de răcire reușim să scădem temperatura apei cu câteva grade - vitale atunci facem zăpadă la -1, -2 grade”, a mai dezvăluit Andy Fazekas.

Tunurile pot produce atât zăpadă umedă, cât și apă. Zăpada umedă se va cristaliza și se va transforma în stratul de omăt pe care se va schia mai apoi. 

„Această luptă pe care o avem cu natura înseamnă și improvizație”

„Ce-mi place când îmi ninge pe față. Sincer mi-ar fi plăcut mai mult zăpada naturală, dar asta e! Asta este lupta noastră! Această luptă pe care o avem cu natura înseamnă și improvizație”, a mai mărturisit Andy, explicând cum se transportă tunurile de zăpadă în locurile în care nu pot ajunge ratrac-urilor / ratrack-urilor (tractoarele pentru crearea și întreținerea traseelor ​​pentru schi) 

Față de anii trecuți, Arena Platoș pune la dispoziția iubitorilor sporturilor de iarnă o pârtie nouă ideală pentru familii și începători, o parcare extinsă cu 200 de locuri, alături de cei 60 de monitori de schi calificați din cele două școli existente la Păltiniș Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite