Lucian Lup luptă pentru salvarea liliecilor (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Lup este preşedintele filialei Sibiu a Asociaţiei pentru Protecţia Liliecilor şi face tot ce-i stă în putinţă pentru a proteja aceste animale greşit înţelese.

Înainte să afle de existenţa Asiciaţiei pentru Protecţia Liliecilor din România Lucian nu avea nicio legătură cu liliecii. Nici nu-i plăceau în mod deosebit şi nici nu-l atrâgeau în vreun fel aparte. Asta până ce, în 2003, pe când era student, cineva din cadrul asociaţiei a ţinut o prezentare la facultate despre lilieci. Apoi s-a organizat chiar o excursie pe munte cu scopul de a vedea şi studia liliecii, iar cum Lucian este pasionat de munte, nu s-a putut să lipsească. Atât i-a trebuit! „Mi s-a propus să merg într-o tabără de vară. Sincer să fiu, până atunci nu cred că mai văzusem de aproape vreun liliac, şi nici nu eram prea încântat săfac asta. Am prins liliecii în tabăra aceea, am aflat foarte multe date despre ei şi au început să mi se pară interesanţi şi frumoşi. Asta după ce, recunosc, şi eu aveam idei preconcepute despre ei”, povesteşte astăzi Lucian Lup.

A ajuns să conducă asociaţia la Sibiu
O dată îndrăgostit de aceste animale, Lucian a continuat să se implice, cât mai mult, în diferite acţiuni legate de popularizarea şi protejarea lor. „La început am fost un grup restrâns de voluntari. După trei, patru ani ne-am propus să facem şi la Sibiu o filială a Asociaţiei pentru protecţia liliecilor. A cam trebuit să facem asta pentru că aveam mare nevoie de asociaţie pentru implementarea proiectelor. Altfel ar fi fost totul destul de dificil cu actele şi sursele de finanţare”, explică Lucian Lup. Primul proiect legat de asociaţie şi lilieci a fost chiar prima Noapte Europeană a Liliecilor la Sibiu, în anul 2004. „Au fost vreo 50 de vizitatori atunci dar am prins o zi ploioasă, am ales ca loc de desfăşurare un spaţiu între Grădina Zoologică şi Muzeul din Dumbrava Sibiului, nu prea trecea lumea pe la noi. Am avut noroc că erau nişte nunţi organizate pe acolo şi ne-a văzut cineva de la o nuntă şi apoi s-a dus şi a chemat pe toată lumea. Aşa a venit o jumătate de nuntă să vadă liliecii şi să înveţe despre ei”, povesteşte amuzat Lucian.

Noaptea Liliecilor
Lucian şi echipa lui de voluntari a organizat ieri, în parcul Sub Arini, la cupolă, Noaptea Europeană a Liliecilor. Evenimentul s-a adresat în primul rând copiilor dar şi tuturor celor interesaţi să afel mai multe despre un animal în jurul căruia s-au ţesut de-a lungul timpului mii de mituri şi zvonuri. Lucian a pregătit concursuri pentru cei mici cu desene pe asfalt, decupaje de lilieci, desene pe hârtie, dar si activităţi pentru adulţi, astfel încât sa fie cat mai plăcut modul de a acumula informaţii referitoare la protecţia naturii.

Ce-i place:
Îmi place foarte mult mersul pe munte. Sunt pasionat de natură. Mă bucur că pot să merg pe munte şi să am grijă şi de lilieci în acelaşi timp.
Ce nu-i place:
Mă enervez când văd că în locuri publice sunt descărcaţi saci de gunoi. Am văzut o astfel de scenă incredibilă chiar lângă gară.

Întrebări şi răspunsuri:
Cine vă spijină pe voi dintre autorităţi, în protejarea liliecilor?
În afară de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sibiu, care au fost alături de noi încă de la început, mai nimeni. Chiar vreau să le mulţumesc pentru ajutor. În rest, nu ne prea ajută nimeni. La început mai alergam după sponsorizări dar erau o raritate, toată lumea se mira că cineva poate cere bani pentru lilieci.
Au efect acţiunile voastre?
Am observat o schimbare în bine a mentalităţii oamenilor dar mai avem de lucru. Toată lumea are păreri preconcepute despre lilieci.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite