Judeţul Sibiu are un spital la 41.776 de locuitori şi o biserică la 1.353 de locuitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Mitropolitana din Sibiu - Foto Arhiva Adevarul
Catedrala Mitropolitana din Sibiu - Foto Arhiva Adevarul

Datele statistice arată că judeţul Sibiu are doar 9 spitale, din care 6 sunt în municipiul reşedinţă de judeţ şi doar 3 în judeţ, la Mediaş, Agnita şi Cisnădie. În schimb, în judeţ sunt aproape 300 de biserici, de regulă cel puţin una în fiecare localitate.

Locuitorii judeţului Sibiu au la dispoziţie doar 9 spitale în care pot primi asistenţă medicală, iar 6 dintre acestea funcţionează în municipiul Sibiu. Este vorba despre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalul de Pediatrie, Spitalul TBC, Spitalul de Neuropsihiatrie, Spitalul Militar şi Spitalul CFR. 

În judeţ mai funcţionează alte trei spitale, la Mediaş, Agnita şi Cisnădie. Cel din urmă a fost singurul din judeţ închis în anul 2011, când a fost pus lacătul pe uşa mai multor spitale din ţară, fiind apoi redeschis în anul 2012. 

Cu o populaţie de 375.992 de locuitori, conform ultimului recensământ, Sibiu are un spital la aproximativ 42.000 de locuitori. 

Nu acelaşi lucru se poate spune şi dacă facem calculele raportat la numărul bisericilor din judeţ. Practic, aproape că nu există localitate din judeţ fără cel puţin o biserică. În Protopopiatul Sibiu sunt 97 de biserici, în Protopopiatul Agnita 43, în Protopopiatul Avrig 34, în Protopopiatul Mediaş 61 iar în Protopopiatul Sălişte, 43. Rezultă un total de 278 de biserici, practic o biserică la 1.353 de locuitori. Celor 278 de biserici li se adaugă 5 mănăstiri şi 11 schituri. 

Numărul bisericilor este puţin sub cel al şcolilor din judeţ. Cu tot cu structuri, în judeţ sunt 319 şcoli, număr în care intră şi unităţile de învăţământ special, şi Palatul Copiilor, şi Cluburile Sportive. Dintre acestea, în urma comasărilor făcute începând din 2010, doar aproximativ 130 au personalitate juridică, restul fiind structuri ale acestora. Mai exact, pentru a se face economii la buget, unele şcoli au trecut sub tutela altor unităţi, nemaiavând personalitate juridică, ceea ce a dus şi la diminuarea posturilor de directori, contabili sau secretare. 

Vă mai recomandăm:

Comisar şef din cadrul Poliţiei Sibiu, condamnat la 6 luni de închisoare cu amânare după ce s-a urcat băut la volan şi a provocat un accident

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa definitivă în cazul comisarului şef Răzvan Prislopeanu, cel care în anul 2012 s-a urcat băut la volan după care a provocat un accident rutier.

Clanurile interlope ale Sibiului. Dosarul grupării Lenis, în instanţă de aproape 5 ani

Dosarul celei mai mari grupări de crimă organizată destructurată în ultimii ani la Sibiu se judecă la Tribunalul Alba de aproape 5 ani.

Daniel Cioabă, regele romilor din România, amendă penală într-un dosar de evaziune fiscală

Daniel Cioabă şi femeia cu care acesta străieşte, Simeria Radu, au primit o amendă penală de 13.000 de lei şi au de plătit statului 66.092 de lei într-un dosar de evaziune fiscală. Decizia nu este definitivă.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite