Fostul şef al SRI Sibiu a renunţat la procesul cu Poliţia. Valentin Giupană a chemat IPJ Sibiu în judecată după ce ar fi fost prins de poliţişti băut la volan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accidentul in urma caruia Giupana a parasit sefia SRI Sibiu a avut loc in luna iulie 2011 - Foto Arhiva Adevărul
Accidentul in urma caruia Giupana a parasit sefia SRI Sibiu a avut loc in luna iulie 2011 - Foto Arhiva Adevărul

Fostul şef al SRI Sibiu, colonelul Valentin Giupană, a renunţat la acţiunea prin care contestase în instanţă un proces verbal de contravenţie, după ce poliţiştii rutieri l-ar fi prins băut la volan.

Valentin Giupană, fostul şef al Direcţiei Judeţene de Informaţii Sibiu, a făcut plângere contravenţională împotriva IPJ Sibiu după ce ar fi fost prins de poliţiştii de la circulaţie conducând sub influenţa băuturilor alcoolice.  

Potrivit unor surse judiciare, se pare că, în luna noiembrie a anului trecut, Giupană ar fi fost tras pe dreapta de agenţii de la circulaţie pe drumul dintre Sibiu şi localitatea Ocna Sibiului. Acesta ar fi fost pus să sufle în etilotest, iar rezultatul ar fi fost de 0,22 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat. 

Giupană a contestat procesul verbal de constatare a contravenţiei în instanţă, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Sibiu. Într-un răspuns remis la solicitarea Adevărul, Judecătoria Sibiu a confirmat, în luna decembrie a anului trecut, faptul că Giupană a reclamat sancţionarea sa pentru ”presupusa contravenţie” prevăzută de art.102 alin.3 lit. a din OUG nr. 195/2002 R, respectiv conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune. 

Dacă la primul termen dosarul a fost amânat, la cel de-al doilea Giupană a renunţat la acţiunea în instanţă. Potrivit Judecătoriei Sibiu, instanţa ”ia act de renunţarea petentului Giupană Valentin la judecarea cauzei având ca obiect plângere contravenţională, în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul dfe Poliţie al judeţului Sibiu împotriva procesului verbal de contravenţie serie CP nr. 1639185/15.11.2012”. Soluţia este cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare, timp în care, teoretic, reclamantul se poate răzgândi.

În astfel de cazuri, în general, reclamantul se poate prezenta oricând în cele 15 zile la sediul Poliţiei, pentru a da declaraţie că renunţă la orice formă de judecată şi pentru a-şi preda permisul sau poate veni după expirarea celor 15 zile, când sentinţa rămâne definitivă, de asemenea pentru a-şi preda permisul de conducere.

Potrivit legii, atunci când concentraţia de alcool în aerul expirat este de până în 0,4 miligrame/litru fapta este considerată contravenţie şi se pedepseşte cu amendă şi suspendarea permisului pentru 3 luni.   

Scandalul unui accident “cu cântec”

După accident, Giupană a dispărut de la faţa locului. 

Câteva zile mai târziu, întrebat unde era Valentin Giupană în seara în care a produs accidentul, şeful Poliţiei Sibiu, comisarul Tiberiu Ivancea, a făcut pentru Adevărul declaraţii absolut halucinante. Printre altele, a spus că după accident, acesta l-a sunat, a refuzat transportul la spital, după care a plecat să se spele şi să se schimbe. 

Întrebat dacă acest lucru este normal, şeful Poliţiei a continuat seria explicaţiilor halucinante. “Nu este normal, dar e dreptul lui să refuze, a refuzat să fie dus la spital”, a spus Tiberiu Ivancea, care a susţinut că Valentin Giupană a anunţat faptul că pleacă. “Deci nu a părăsit locul accidentului, se ştia. Deci a sunat pe...M-a sunat pe mine, care eram acolo”, a susţinut comisarul Ivancea, după care, rugat să explice cum l-a sunat pe dânsul, care era deja acolo, a continuat “Nu, care am venit acolo, da, de asta am venit”. 

Giupană a pierdut şefia SRI Sibiu după scandalul stârnit de dezvăluirile din Adevărul

Declaraţiile făcute pentru Adevărul la momentul respectiv de Tiberiu Ivancea au stârnit un imens scandal mediatic, iar la scurt timp Giupană a părăsit conducerea Direcţiei Judeţene de Informaţii Sibiu, post pe care îl ocupa de ani buni. Explicaţia oficială a fost că a fost vorba despre o “rotire” a cadrelor, Giupană fiind numit adjunct la Direcţia Judeţeană de Informaţii Alba. În locul lui, la conducerea Direcţiei de la Sibiu a fost adus un ofiţer de la Bucureşti. 

Ulterior, Giupană a primit neînceperea urmăririi penale în dosarul în care era cercetat pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului, iar Tiberiu Ivancea, şeful IPJ Sibiu, a fost avansat în grad înainte de termen, la patru luni de la accidentul respectiv, “pentru merite excepţionale”, devenind comisar şef de poliţie. 

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite