Cum facem cea mai bună cremă de zahăr ars - reţeta unică a sibianului care a făcut senzaţie la Masterchef
0
Unul din cele mai iubite deserturi ale copilăriei este nu doar delicios, ci şi extrem de uşor de preparat. „Adevărul“ vă spune cum să preparaţi cea mai bună cremă de zahăr ars.
O reţetă delicioasă de cremă de zahăr ars este prezentată de către Bogdan Roman, bucătarul sibian care a făcut senzaţie la Masterchef, pe blogul său. Acesta spune că reţeta îi aparţine soţiei sale, ”expertă în ciorbe şi deserturi”.
Aveţi nevoie de 250 de grame de zahăr pentru cremă, 50 de grame de zahăr pentru sirop, 12 ouă, 1,5 l de lapte, un baton de vanilie (se poate înlocui cu 2 pliculeţe de zahăr vanilat sau o fiolă de esenţă), un praf de sare.
Mod de preparare
”Într-un vas de minim 2,5 litri batem ouăle bine cu un praf de sare, esenţa de vanilie (zahărul vanilat sau seminţele de vanilie) şi 250 de grame de zahăr. Când sunt bine bătute adăugăm laptele şi amestecăm bine cu telul sau mixerul până se omogenizează.
În cratiţa sau tava în care vom coace crema topim 50 de grame de zahăr şi îl ardem puţin până ce capătă o culoare arămie plăcută. Atenţie: 3 secunde în plus fac diferenţa dintre arămiu plăcut şi negru cu miros de fum. Imediat ce luăm cratiţa de pe foc, întindem zahărul ars pe pereţii vasului. Rapid, până nu se întăreşte.
Turnăm compoziţia preparată anterior în acel vas şi dăm la cuptor la foc mediu/domol pentru 30-40 minute. Pentru cuptoarele electrice, temperatura optimă este 170-180 grade. Cuptorul trebuie preîncălzit! Lăsăm să se răcească şi dăm la frigider 2-3 ore înainte să servim”, explică Bogdan Roman.
Vă mai recomandăm:
La Răşinari, satul copilăriei lui Emil Cioran, bucătăresele au un fel de mâncare nelipsit de pe masă la toate sărbătorile mari. Felicia Dăncăşiu, renumita bucătăreasă a satului, a explicat pentru “Adevărul” cum se face deliciosul preparat, dar şi cum se pregăteşte renumita tocană de oaie la ceaun a ciobanilor din Mărginimea Sibiului.
Dacă aţi ajuns în Ardeal, e imposibil să nu fi gustat delicioasa ciorbă ardelenească de porc, asezonată cu smântână şi servită musai cu un ardei iute. „Adevărul” vă prezintă reţeta deliciosului preparat.
Pâinea de casă autentică, fără niciun fel de aditivi, poate fi deosebită de preparatele din comerţ pline de E-uri cu ajutorul câtorva trucuri simple, spun brutarii cu experienţă.