Cum se prepară la Sibiu ciorba acră de viţel şi tocana de oaie la ceaun. Secretele unor delicatese pentru zile mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tocana de oaie la ceaun este uşor de preparat FOTO Adevărul
Tocana de oaie la ceaun este uşor de preparat FOTO Adevărul

La Răşinari, satul copilăriei lui Emil Cioran, bucătăresele au un fel de mâncare nelipsit de pe masă la toate sărbătorile mari. Felicia Dăncăşiu, renumita bucătăreasă a satului, a explicat pentru “Adevărul” cum se face deliciosul preparat, dar şi cum se pregăteşte renumita tocană de oaie la ceaun a ciobanilor din Mărginimea Sibiului.

Ciorba acră de viţel nu lipseşte în localitatea sibiană Răşinari de la niciuna din sărbătorile importante. Felicia Dancăşiu, renumita bucătăreasă a satului, a explicat cum se face deliciosul preparat. 

Aveţi nevoie de o bucată de carne de vită cu os, morcovi, pătrunjel, ţelină, ceapă, slănină afumată tocată, tarhon, ouă, oţet, sare, lapte, făină albă, piper şi frunze de pătrunjel.

“Carnea se spală şi se pune la fiert în apă cu sare. Din când în când, se spumează. Se adaugă morcovii, pătrunjelul, ţelina şi ceapa. Când carnea şi legumele sunt fierte se adaugă slănina, se face un dres de făină cu lapte care se adaugă în ciorbă, apoi se adugă şi tarhonul. Ciorba se strecoară şi se drege cu gălbenuşurile. Se acreşte cu oţet după gust. În farfurie se adaugă pătrunjel tocat mărunt şi piper”, explică bucătăreasa Felicia Dancăşiu. 

Cum pregătim tocana de oaie la ceaun

Tot la sărbători, ciorba acră de viţel poate fi urmată de o delicioasă tocană de oaie la ceaun. Aveţi nevoie de carne de oaie, untură, ardei gras, ceapă, boia de ardei, pastă de tomate, cimbru, sare , piper şi frunze de pătrunjel.

“Ceapa se căleşte până capătă un luciu, se adaugă ardeiul, boiaua, pasta de tomate şi carnea tăiată bucăţele, apoi se adaugă apa şi se lasă să fiarbă. Se adaugă sare, piper şi cimbru după gust. După preferinţe se poate pune şi vin roşu. Se serveşte caldă cu frunze de pătrunjel tocate mărunt deasupra”, explică Felicia Dancăşiu. 

Vă mai recomadăm: 

Cum facem cea mai bună ciorbă ardelenească de porc. Reţetă recomandată de Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef

Dacă aţi ajuns în Ardeal, e imposibil să nu fi gustat delicioasa ciorbă ardelenească de porc, asezonată cu smântână şi servită musai cu un ardei iute. „Adevărul” vă prezintă reţeta deliciosului preparat.

Secretul pâinii perfecte, o reţetă ca la mama acasă. Cum se dospeşte în Ardeal aluatul ideal, fără urmă de aditivi

Pâinea de casă autentică, fără niciun fel de aditivi, poate fi deosebită de preparatele din comerţ pline de E-uri cu ajutorul câtorva trucuri simple, spun brutarii cu experienţă.

Secretele celor mai bune mâncăruri făcute la stână. Cum gătim balmoşul, jintiţa, sloiul de oaie şi bulzul - reţete păstrate de sute de ani

Bucatele pregătite la stână de ciobanii din Mărginimea Sibiului sunt nu doar sănătoase, ci şi o adevărată atracţie pentru turiştii români, dar mai ales pentru cei străini.

Povestea delicioaselor sarmale: ce conţinea reţeta lor acum 120 de ani şi cum s-a ajuns de acolo la gustoasele variante cu urdă sau stafide

Deliciosul preparat are origini turceşti, dar a ajuns să fie pregătit în foarte multe ţări. Chiar dacă pare un fel de mâncare banal, sarmaua poate fi pregătită în moduri din cele mai diferite.

Delicii din bucătăria tradiţională săsească: secretele preparării celui mai bun brock, a ciorbei de sfeclă galbenă sau a gustoasei supe de chimen

Preparatele tradiţionale ale saşilor sunt extrem de savuroase, iar reţetele nu sunt deloc greu de pregătit. Rose Marie Muller, din localitatea sibiană Alţâna, a dezvlăuit pentru „Adevărul“ reţetele câtorva preparate săseşti delicioase.

Secretele celui mai bun gulaş, dezvăluite de un bucătar din Ţinutul Secuiesc. Cei care gustă acest delicios fel de mâncare nu se lasă până nu obţin reţeta

Gustosul preparat împrumutat din Ungaria este vedetă în restaurantele din Ţinutul Secuiesc, unde bucătăresele păstrează cu sfinţenie reţetele originale. „Adevărul“ vă prezintă reţeta unui specialist din judeţul Harghita.

Cum se prepară cel mai bun hencleş, legendara prăjitură a saşilor. Secretele unui desert tradiţional delicios

Cel mai vechi şi cel mai cunoscut desert al saşilor nu lipseşte de pe masă la nicio sărbătoare importantă, fie că vorbim despre Paşte, Crăciun, nunţi sau botezuri. „Adevărul“ vă spune secretele delicioasei prăjituri.

Cele mai bune mâncăruri din bucătăria tradiţională ţigănească. Cum se prepară Şah Hai Mas-ul, puiul pe sârma la Lulica, bândăreţul sau săviacul

Mâncărurile tradiţionale ale romilor sunt simplu de făcut, foarte săţioase şi, spun cei care le-au testat, extrem de savuroase. Şah Hai Mas-ul, puiul pe sâr a la Lulica, bândăreţul sau săviacul sunt preparate uşor de făcut de către orice gospodină.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite