Cum se prepară la Sibiu ciorba acră de viţel şi tocana de oaie la ceaun. Secretele unor delicatese pentru zile mari
0La Răşinari, satul copilăriei lui Emil Cioran, bucătăresele au un fel de mâncare nelipsit de pe masă la toate sărbătorile mari. Felicia Dăncăşiu, renumita bucătăreasă a satului, a explicat pentru “Adevărul” cum se face deliciosul preparat, dar şi cum se pregăteşte renumita tocană de oaie la ceaun a ciobanilor din Mărginimea Sibiului.
Ciorba acră de viţel nu lipseşte în localitatea sibiană Răşinari de la niciuna din sărbătorile importante. Felicia Dancăşiu, renumita bucătăreasă a satului, a explicat cum se face deliciosul preparat.
Aveţi nevoie de o bucată de carne de vită cu os, morcovi, pătrunjel, ţelină, ceapă, slănină afumată tocată, tarhon, ouă, oţet, sare, lapte, făină albă, piper şi frunze de pătrunjel.
“Carnea se spală şi se pune la fiert în apă cu sare. Din când în când, se spumează. Se adaugă morcovii, pătrunjelul, ţelina şi ceapa. Când carnea şi legumele sunt fierte se adaugă slănina, se face un dres de făină cu lapte care se adaugă în ciorbă, apoi se adugă şi tarhonul. Ciorba se strecoară şi se drege cu gălbenuşurile. Se acreşte cu oţet după gust. În farfurie se adaugă pătrunjel tocat mărunt şi piper”, explică bucătăreasa Felicia Dancăşiu.
Cum pregătim tocana de oaie la ceaun
Tot la sărbători, ciorba acră de viţel poate fi urmată de o delicioasă tocană de oaie la ceaun. Aveţi nevoie de carne de oaie, untură, ardei gras, ceapă, boia de ardei, pastă de tomate, cimbru, sare , piper şi frunze de pătrunjel.
“Ceapa se căleşte până capătă un luciu, se adaugă ardeiul, boiaua, pasta de tomate şi carnea tăiată bucăţele, apoi se adaugă apa şi se lasă să fiarbă. Se adaugă sare, piper şi cimbru după gust. După preferinţe se poate pune şi vin roşu. Se serveşte caldă cu frunze de pătrunjel tocate mărunt deasupra”, explică Felicia Dancăşiu.
Vă mai recomadăm:
Dacă aţi ajuns în Ardeal, e imposibil să nu fi gustat delicioasa ciorbă ardelenească de porc, asezonată cu smântână şi servită musai cu un ardei iute. „Adevărul” vă prezintă reţeta deliciosului preparat.
Pâinea de casă autentică, fără niciun fel de aditivi, poate fi deosebită de preparatele din comerţ pline de E-uri cu ajutorul câtorva trucuri simple, spun brutarii cu experienţă.
Bucatele pregătite la stână de ciobanii din Mărginimea Sibiului sunt nu doar sănătoase, ci şi o adevărată atracţie pentru turiştii români, dar mai ales pentru cei străini.
Deliciosul preparat are origini turceşti, dar a ajuns să fie pregătit în foarte multe ţări. Chiar dacă pare un fel de mâncare banal, sarmaua poate fi pregătită în moduri din cele mai diferite.
Preparatele tradiţionale ale saşilor sunt extrem de savuroase, iar reţetele nu sunt deloc greu de pregătit. Rose Marie Muller, din localitatea sibiană Alţâna, a dezvlăuit pentru „Adevărul“ reţetele câtorva preparate săseşti delicioase.
Gustosul preparat împrumutat din Ungaria este vedetă în restaurantele din Ţinutul Secuiesc, unde bucătăresele păstrează cu sfinţenie reţetele originale. „Adevărul“ vă prezintă reţeta unui specialist din judeţul Harghita.
Cel mai vechi şi cel mai cunoscut desert al saşilor nu lipseşte de pe masă la nicio sărbătoare importantă, fie că vorbim despre Paşte, Crăciun, nunţi sau botezuri. „Adevărul“ vă spune secretele delicioasei prăjituri.
Mâncărurile tradiţionale ale romilor sunt simplu de făcut, foarte săţioase şi, spun cei care le-au testat, extrem de savuroase. Şah Hai Mas-ul, puiul pe sâr a la Lulica, bândăreţul sau săviacul sunt preparate uşor de făcut de către orice gospodină.