Cum facem cea mai bună ciorbă ardelenească de porc. Reţetă recomandată de Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef
0Dacă aţi ajuns în Ardeal, e imposibil să nu fi gustat delicioasa ciorbă ardelenească de porc, asezonată cu smântână şi servită musai cu un ardei iute. „Adevărul” vă prezintă reţeta deliciosului preparat.
Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef, a dezvăluit pentru Adevărul cum se prepară cea mai bună ciorbă ardelenească de porc.
„Aveţi nevoie de jumătate de kilogram de spată de porc, 3-4 coaste afumate (cât să-i dea aroma de Ardeal), 2 cepe faine, o bucată de ţelină cam cât un pumn de prunc, o rădăcină de pătrunjel, un ardei gras fain-frumos, 2 morcovi grăsuni, 3 linguri zdravene de smântână grasă, tarhon murat cam cât poţi lua cu o furculiţă din borcan, un pic de ulei, cam cât un păhărel mic de rachiu, un ou bătut bine, o lingură de făină de grâu, 2 linguri de orez (uite-aşa îţi bagă coada chinezu' şi-n ciorba ardeleanului), sare, piper şi oţet după gustul bucătarului”, explică Bogdan.
Se toarnă ardeleneşte şi se amestecă olteneşte
Legumele se curăţă şi se spală, la fel carnea se spală sub jet de apă rece. Tocaţi apoi legumele în cubuleţe mici iar carnea, în cuburi puţin mai mari, “cât să încapă în lingură”.
“Căliţi legumele cu un pic de sare în ulei încins până se rumenesc uşor. Adăugaţi şi carnea iar când s-a rumenit aruncaţi în oală şi coastele cele afumate, turnaţi apă rece, vreo 3 litri. Lăsaţi să fiarbă la foc mic şi adunaţi spuma din când în când. Când e fiartă carnea, puneţi şi 2 linguri de orez şi mai fierbeţi 15-20 de minute.
Într-o olicică amestecaţi smântână cu oul bătut şi cu făina. Amestecaţi bine să nu rămână cocoloaşe. Turnaţi câte un pic de zeamă din ciorbă amestecând continuu. Turnaţi aşa încet 3-4 polonice de ciorbă peste smântână. Apoi turnaţi această compoziţie direct în oala cu ciorbă la care am oprit focul. O turnaţi ardeleneşte (încet-încet) amestecând olteneşte (energic). Acum e momentul să îi adăugaţi oţet şi sare până are gustul perfect. Tocaţi şi tarhonul şi adăugaţi-l”, explică Bogdan Roman.
Vă mai recomandăm:
Pâinea de casă autentică, fără niciun fel de aditivi, poate fi deosebită de preparatele din comerţ pline de E-uri cu ajutorul câtorva trucuri simple, spun brutarii cu experienţă.
Bucatele pregătite la stână de ciobanii din Mărginimea Sibiului sunt nu doar sănătoase, ci şi o adevărată atracţie pentru turiştii români, dar mai ales pentru cei străini.
Deliciosul preparat are origini turceşti, dar a ajuns să fie pregătit în foarte multe ţări. Chiar dacă pare un fel de mâncare banal, sarmaua poate fi pregătită în moduri din cele mai diferite.
Preparatele tradiţionale ale saşilor sunt extrem de savuroase, iar reţetele nu sunt deloc greu de pregătit. Rose Marie Muller, din localitatea sibiană Alţâna, a dezvlăuit pentru „Adevărul“ reţetele câtorva preparate săseşti delicioase.
Gustosul preparat împrumutat din Ungaria este vedetă în restaurantele din Ţinutul Secuiesc, unde bucătăresele păstrează cu sfinţenie reţetele originale. „Adevărul“ vă prezintă reţeta unui specialist din judeţul Harghita.
Cel mai vechi şi cel mai cunoscut desert al saşilor nu lipseşte de pe masă la nicio sărbătoare importantă, fie că vorbim despre Paşte, Crăciun, nunţi sau botezuri. „Adevărul“ vă spune secretele delicioasei prăjituri.
Mâncărurile tradiţionale ale romilor sunt simplu de făcut, foarte săţioase şi, spun cei care le-au testat, extrem de savuroase. Şah Hai Mas-ul, puiul pe sâr a la Lulica, bândăreţul sau săviacul sunt preparate uşor de făcut de către orice gospodină.