Arsenal de petarde, fumigene şi artificii în casa unui sibian. Ce trebuie să ştiţi despre articolele pirotehnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură de articole pirotehnice în Sibiu - deţinătorul reţinut Foto colaj
Captură de articole pirotehnice în Sibiu - deţinătorul reţinut Foto colaj

Un adevărat arsenal de articole pirotehnice au descoperit poliţiştii în urma unor percheziţii domiciliare în locuinţele unui bărbat din Agnita.

Sibianul a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind cercetat penal în urma unor percheziţii domiciliare. Într-una dintre locuinţele acestuia, poliţiştii au descoperit 170 kg de articole pirotehnice. Bărbatul urmează să fie prezentat instanţei, în cursul zilei de 24 decembrie. 

Miercuri, 23 decembrie, poliţiştii de la Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Agnita au efectuat trei percheziţii domiciliare, în urma unor mandate emise de către Judecătoria Agnita. Anchetatorii suspectau că în aceste locuinţe un bărbat din Agnita, bănuit că deţine produse ilegale, depozitează articole pirotehnice.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au descoperit 170 de kilograme de articole pirotehnice din categoria F1 şi F2: fumigene, artificii şi petarde, în valoare de aproximativ 10.000 de lei.

Luat la întrebări, bărbatul de 51 de ani din Agnita le-a declarat poliţiştilor doar că ar fi achiziţionat produsele din Timişoara, de la persoane necunoscute, pentru revânzare şi, de asemenea, a recunoscut că nu deţine autorizaţie pentru comercializare de articole pirotehnice şi nici documente de provenienţă a acestora. 

Bunurile au fost confiscate, iar „în cauză, se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută şi sancţionată de Legea nr. 126/1995”, după cum au precizat reprezentanţii Poliţiei Sibiu care au mai menţionat şi că sibianul a fost reţinut, în urma audierilor, pentru 24 de ore în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Sibiu, urmând a fi prezentat Judecătoriei Agnita cu propunere de luare a unei măsuri legale. 

Închisoare până la un an pentru comercializarea de articole pirotehnice

Poliţiştii sibieni recomandă tuturor românilor să nu achiziţioneze materiale pirotehnice de la persoane neautorizate şi să sesizeze orice încălcare a legii la 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliţie!

Poliţia transmite că în această perioadă a sărbătorilor de iarnă, la nivelul întregii ţări au loc controale ample ce vizează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice.

Vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate, doar în locuri autorizate.

Ţineţi cont de faptul că articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.

Articolele pirotehnice de divertisment pot fi folosite „numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului”. 

Persoanelor fizice le este interzis să deţină, utilizeze, transporte, depoziteze, experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice dacă nu fac dovada calităţii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale.

Persoanele peste 16 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoriile 1 - de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă; dar şi P1 - altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut.

Este interzisă folosirea articolelor pirotehnice pe timp de noapte, după ora 24:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste patru niveluri; la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane; la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Se pedepsesc cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă: orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuată fără drept; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani; comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Bătaie între mai multe persoane, în parcarea unui supermaket: copil de 5 ani lovit cu o piatră în cap

Conducerea militară, păstrată la Spitalul de Urgenţă din Sibiu, chiar dacă rata de infectare a scăzut drastic

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite