Arest la domiciliu pentru „fabricanții” de pensii de invaliditate contra șpagă. Aceeași infracțiune, măsuri diferite
0Mita este „tratată” în mod diferit de magistrații sibieni chiar dacă natura profesiei celor implicați este aceeași. În timp ce unii scapă cu control judiciar, alții primesc arest la domiciliu pentru corupție.

Doi medici sibieni și un asistent sunt cercetați în mod diferit pentru același gen de infracțiune. Procurorii anticorupție din Sibiu instrumentează în acest moment două dosare de luare de mită fără legătură între ele. Singurele elemente comune sunt natura profesiei celor implicați în anchetă și a infracțiunii comise de către aceștia.
Dacă în cazul unui medic s-a luat decizia să fie cercetat în continuare sub control judiciar, pentru fapte de corupție, în cazul celorlalți doi - un alt medic și un asistent - instanța a decis măsura arestului la domiciliu pentru comiterea acelorași fapte.
Este vorba despre șefa unei secții a Spitalului de Psihiatrie Sibiu și despre angajații unui Cabinet de Evaluare Medicală din Mediaș ce aparține Casei Județene de Pensii Sibiu.
Împotriva celei dintâi există dovezi potrivit cărora accepta bani și cadouri de la pacienți pentru a-i trata, în timp ce ceilalți doi beneficiau de sume mai mari de bani pentru a facilita obținerea unor pensii de invaliditate.
Pensionarii invalizi, puși pe drumuri
Din acest motiv, între timp, cabinetul din Mediaș a fost închis, aproximativ 2.000 de beneficiari, inclusiv cu handicap locomotor, fiind obligați să se deplaseze la Sibiu, pentru expertizare, reevaluarea dosarelor, sau alte probleme, până se va lua o decizie în privința personalului implicat în acest caz.
Cei doi angajați riscă să se aleagă cu contractele de muncă suspendate. Ei deserveau cabinetul din Mediaș de aproximativ trei ani, după o lungă perioadă în care nu a putut funcționa din lipsă de personal.
Între timp, Casa de Pensii Sibiu caută soluții care să aibă un impact cât mai minim pentru beneficiari, cum ar fi transferul unui medic din altă parte a județului la Mediaș.
„Toate cazurile vechi vor fi amânate și reprogramate, când vom avea acces la dosare vom anunța. Nimeni nu va avea pensia afectată”, a dat asigurări directorul executiv al Casei de Pensii Sibiu, Dorel Aldea.
Pentru expertizarea capacității de muncă viitorii beneficiari sunt așteptați la Cabinetele I și II Sibiu de Expertiză și Recuperare a Capacității de Muncă (telefon 0269/216900).
În arest, acasă, pentru 30 de zile
Pentru a doua oară, în ultima perioadă, Tribunalul Sibiu a respins o propunere a procurorilor anticorupție de arestare preventivă a unor suspecți. De această dată au în vizor se află medicul Tiberiu Ioan Marin și asistentul medical Iozsef Florin Szabo, acuzați că au luat mită de la nouă, respectiv opt pacienți care doreau să obțină pensii de invaliditate contracost.
Ambii se află în acest moment în arest la domiciliu pentru 30 de zile, ca urmare a unei decizii a Tribunalului Sibiu, perioadă în care nu pot să părăsească domiciliul fără permisiunea oamenilor legii și nu au voie să intre în contact, direct sau indirect, nici între ei și nici cu martorii din dosar. În caz contrar riscă să fie arestați preventiv.
Din soluția pe scurt, publicată pe portalul instanțelor de judecată, reiese că împotriva medicului există probe pentru fapte de corupție comise începând cu luna august, în timp ce în cazul asistentului acestea există încă din luna iunie și până la jumătatea lunii octombrie 2023.
Biroul de Supraveghere Judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara a fost desemnat să supravegheze respectarea măsurii arestului la domiciliu și a obligațiilor impuse medicului Tiberiu Marin, în timp ce în cazul asistentului Iozsef Szabo această sarcină revine omologilor din cadrul IPJ Sibiu.
Din ancheta de până acum, reiese că cei doi, membri în cadrul unei Comisii de Evaluare Medicală, au facilitat, în perioada iunie - octombrie 2023, obținerea de pensii de invaliditate, sau prelungirea acestora, contra unor sume de bani cuprinse între 500 și 2000 lei sau diverse cadouri, precum produsele alimentare.
Medicul Tiberiu Ioan Marin, născut în Târnăveni, lucra ca expert la Casa Județeană de Pensii Sibiu, dar și la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Mediaș.
Cel mai probabil, măsura impusă de magistrați în mod diferit pentru cei doi medici din Sibiu pleacă de la cuantumul șpăgilor pe care le primeau aceștia. în cazul medicului primar psihiatru Carmen Zaharia, spre exemplu, există dovezi că primea mită cuprinsă între 200 și 500 de lei sau cadouri, ca să-și trateze cel puțin nouă dintre pacienți.