Amenda uriașă primită de un sibian care a tăiat un tei din fața curții. A vopsit ciotul în roșu, culoarea porții FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un localnic din Sibiu a fost amendat cu o sumă imensă pentru buzunarul oricărui cetățean obișnuit, după ce a tăiat un tei matur din fața gospodăriei sale, motivând că face „prea multă mizerie/frunze”. Un trecător a sesizat incidentul la Primăria orașului, informează Turnul Sfatului.

Teiul de pe spațiul verde înainte de a fi tăiat de un sibian din fața porții-în dreapta Google Maps
Teiul de pe spațiul verde înainte de a fi tăiat de un sibian din fața porții-în dreapta Google Maps

Este vorba despre un tei matur tăiat ilegal (VEZI FOTO cu teiul, înainte de a fi tăiat, în imaginea de mai sus în dreapta taximetrului, dar și după ce a fost tăiat) cu un topor de un localnic chiar din fața casei, de pe un spațiu verde de lângă gardul gospodăriei sale, sub motivul că „face prea multă mizerie / frunze”. Ciotul rămas l-a vopsit în aceeași culoare cu cea a porții. Un trecător a sesizat fapta la Primăria Sibiu prin intermediul unei aplicații.

Marți, 31 octombrie 2023, la fața locului s-au deplasat atât reprezentanți ai Poliției Locale, cât și de la Spații Verzi. Funcționarii Primăriei Sibiu au luat decizia de a-i da localnicului o amendă uriașă, de 20.000 de lei, pentru acest tei tăiat în Sibiu, de pe domeniul public, conform prevederilor Legii 24/2007, pentru tăiere ilegală de arbori, de a confisca teiul pe care l-au găsit chiar în curte și de a-l pune să plătească și contravaloarea acestuia.

Ciotul rămas după ce un sibian a tăiat teiul din fața casei de pe spațiul verde Foto Turnul Sfatului
Ciotul rămas după ce un sibian a tăiat teiul din fața casei de pe spațiul verde Foto Turnul Sfatului

„Ciotul era acoperit cu vopsea roșie, iar arborele tăiat era în curte”

„În urma unei sesizări primite prin intermediul aplicației Sibiu City App cu privire la tăierea ilegală a unui arbore de pe strada Calea Poplăcii nr. 25, Poliția Locală și Serviciul Public de Administrare a Parcurilor și Zonelor Verzi au verificat situația în teren, având în vedere că nu s-a emis aviz de tăiere pentru acest arbore situat pe domeniul public. La adresa menționată s-a identificat ciotul unui tei matur, cu diametrul trunchiului de 40 de cm. Tăierea acestuia a fost făcută recent și manual, cel mai probabil cu ajutorul unui topor. Mai mult, ciotul era acoperit cu vopsea roșie”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, pentru „Adevărul”.

Sursa citată a mai menționat: „În urma inspecției vizuale în zonă, polițiștii locali au identificat arborele tăiat în curtea unui cetățean. Persoana fizică a fost identificată și va fi sancționată cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, în baza  art.12, alin.(5) din Legea nr. 24/2007. De asemenea, imediat ce se va stabili valoarea prejudiciului, suma va fi imputată cetățeanului în cauză, iar în cazul în care nu va dori să achite, va fi inițiată o acțiune în instanță”.

În plus, s-a luat decizia ca Serviciul Parcuri și Zone Verzi din cadrul Primăriei Sibiu să planteze în această toamnă un alt tei în locul celui tăiat.

Ciotul rămas după ce un sibian a tăiat teiul din fața casei de pe spațiul verde Foto Turnul Sfatului
Ciotul rămas după ce un sibian a tăiat teiul din fața casei de pe spațiul verde Foto Turnul Sfatului

Teiul, alături de alți copaci, este considerat arbore ornamental

Legea menționată de reprezentanta Primăriei Sibiu prevede că teiul face parte din categoria arborilor ornamentali plantați pe spațiile verzi din domeniul public, precum și al celor plantați în aliniamente în lungul bulevardelor și străzilor, pe terenurile din zonele urbane și rurale, alături de salcâm, castan, arțar, mesteacăn și stejar.

Prin urmare, este interzisă chiar și intervenția cu tăieri în coroana acestora, cu excepția lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranța traficului pietonal și rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum și a celor de pe traseul rețelelor aeriene.

De aceea, toate speciile protejate, indiferent că sunt pe teren public ori privat, nu pot fi tăiate fără aprobare.

Persoanele fizice riscă în astfel de cazuri sancțiuni de la 20.000 la 40.000 de lei, iar în cazul persoanelor juridice acestea pot ajunge până la 70.000 de lei.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite