Anca Roşu transformă lemnul în accesorii unicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra face cercei, mărgele sau broşe care ajung în toate colţurile ţării şi spune că atunci când pui suflet în ceea ce faci, rezultatul nu poate fi decât cel aşteptat.

A terminat un liceu cu profil matematică-informatică, s-a înscris la Facultatea de Drept, dar acum spune că nu îşi imaginează o carieră în avocatură, motiv pentru care s-a înscris la un master în dreptul mediului, pe care îl va începe la toamnă, la Bucureşti. Se declară o persoană destul de nehotărâtă şi spune că îi place să descopere şi să înveţe cât mai multe lucruri noi. Anca a început să facă accesorii unicat în primul an de facultate, dintr-o pură întâmplare. Tânăra a lucrat mai întâi cu pastă fimo şi îşi aminteşte zâmbind de primele sale „realizări“. „ Într-o zi, mi-am cumpărat un inel din fimo de la un festival, iar ulterior am văzut şi nişte cercei asemănători, din acelaşi material. Atunci m-am gândit că şi eu aş putea face astfel de lucruri şi am mers la un magazin de lângă facultate, de unde mi/am cumpărat pasta. Am citit pe internet cum se lucrează cu ea, dar bineînţeles că prima dată am ars tot ce făcusem. Le-am lăsat în cuptor mai mult decât trebuia şi mi-am dat seama că le-am stricat în momentul în care am văzut că a început să iasă fum din bucătărie“, spune Anca.

Promovare pe blog
Micul incident nu a descurajat-o însă pe tânăra artizană, iar creaţiile acesteia au fost extrem de apreciate în rândul colegelor de facultate, în scurt timp. A început să participe la târguri şi festivaluri, iar în urmă cu un an şi-a creat propriul blog, pe care îşi expune spre vânzare micile comori. Iar comenzile nu au întârziat nici ele să apară, astfel că accesoriile realizate de tânără sunt purtate acum de doamne şi domnişoare din toate colţurile ţării. „ Am avut solicitări din Cluj, Suceava, Arad sau chiar Techirghiol. Nu mă plictisesc niciodată de ceea ce fac deoarece îmi vin tot felul de idei şi niciodată două obiecte nu ies la fel“, spune tânăra.

Cerceii îi plac cel mai mult
Din toamna anului trecut, Anca s-a axat mai mult pe lemn, deoarece este un material folosit mai puţin de către creatorii de obiecte hand-made. Tânăra îşi strânge singură lemnul din pădurea de la marginea oraşului, pe care îl duce la tâmplar pentru a-l tăia, după care îl găureşte cu burghiul, îl pictează şi îl dă cu lac. Spune că cel mai mult îi place să realizeze cercei şi în funcţie de complexitatea desenului, durata de realizare a unei perechi poate ajunge pânîă la două ore. „ Îmi place să fac cercei pentru că dacă pe unul pictez ceva, pe al doilea fac ceva complementar. Îmi place să pictez detalii, să fac lucruri cât mai complexe“, completează Anca. Tânăra spune că cel mai bine lucrează seara, pentru că nu îi place să fie întreruptă şi consideră că este nevoie de starea de spirit potrivită, pentru ca lucrurile să iasă aşa cum trebui. „ Atunci cânn faci ceva doar pentru că trebuie, nu iese. Eu, de exemplu, fac toate lucrurile ca şi când le-aş face pentru mine, nu mă gândesc niciodată că la fac pentru a le vinde“, concluzionează sibianca.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt principalele tale cliente?

La început, când făceam chestii mai jucăuşe, tinerele erau principalele cumpărătoare. Acum, de când lucrez cu lemnul, obiectele sunt căutate de persoane de toate vârstele. Şi turiştii străini sunt foarte încântaţi de ceea ce găsesc aici.
Eşti mulţumită, din punct de vedere financiar?
Dat fiind faptul că nu stau singură şi nu am cheltuieli foarte mari, pot să spun că sunt mulţumită. Cu multă răbdare şi perseverenţă, cred că s-ar putea chiar trăi din asta.
Crezi că ţi-ai putea transforma această pasiune într-o activitate de zi cu zi?
Nu, va rămâne la nivel de pasiune, penrtu că dacă aş ajunge să fac asta pentru bani, probabil n-aş mai face-o cu plăcere. Dat fiind faptul că m-am înscris la master în dreptul mediului, o să mă înscriu ca voluntar în organizaţia Greenpeace, iar după master sper să găsesc ceva în domeniul protecţiei mediului.

Ce-i place
„Îmi place să citesc, să merg la teatru să ascult jazz şi reggae, să mă plimb prin parc şi să mănânc ciocolată amăruie, să întâlnesc oameni noi şi să călătoresc în cât mai multe locuri“, spune Anca

Ce nu-i place
„ Nu îmi place răutatea şi egoismul, dar, din păcate, am avut parte de aşa ceva. Nu îmi place nici că nu suntem conştienţi că modul în care ne purtăm ne afectează pe toţi“, completează tânăra

Profil

Născută: 3 martie 1987, Sibiu
Studii: Facultatea de Drept „Simion Bărnuţiu“ Sibiu
Familie: necăsătorită

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite