Aeroportul Sibiu, dotat cu cea mai performantă cameră de termoviziune din România, de peste un 1 milion de euro

0
Publicat:

Printre dotările de care se bucură Aeroportul Internațional Sibiu angrenat într-un proces de modernizare a supravegherii video se numără și o cameră de termoviziune și detecție, cea mai performantă din România.

Cea mai performantă cameră de termoviziune din România în dotarea Aeroportului Sibiu Foto AIS
Cea mai performantă cameră de termoviziune din România în dotarea Aeroportului Sibiu Foto AIS

Investiția în securitatea Aeroportului Internațional Sibiu (AIS) de 10 milioane de euro a fost realizată printr-un proiect pe fonduri europene. Obiectivul general l-a reprezentat modernizarea sistemului de televiziune cu circuit închis (TVCI), prin montarea de camere video performante, de ultimă generație, precum și a sistemului de detecție și alarmare împotriva intruziunilor neautorizate, concomitent cu consolidarea fizică a gardului de împrejmuire existent, după cum se menționează într-un comunicat de presă al AIS.

Noul sistem de supraveghere a aeroportului din Sibiu este capabil să detecteze oamenii pe o rază de 2,5 kilometri, iar mașinile pe o rază de 4,5 kilometri, fiind dotat cu camere de termoviziune neinfluențate de condițiile meteo extreme, precum ceață, furtună, zăpadă.

„Sistemul poate să monitorizeze atât perimetrul, cât și evoluția avioanelor, pe panta de apropiere și decolare. Este o cameră unică în țară”, a menționat directorul aeroportului, Marius Gîrdea, pentru Agerpres. Sursa citată a mai menționat că astfel de dotări ar fi benefice și pentru Poliția de Frontieră. 

Sibiul a contribuit cu mai bine de 1 milion de euro pentru securitatea aeroportului

Proiectul „Modernizarea sistemului de supraveghere video / detecţie perimetral al Aeroportului Internațional Sibiu”, a fost implementat prin intermediul unei finanțări nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 2 „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient”, Obiectiv Specific 2.3. „Creșterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor”.

Valoarea totală a proiectului a fost de peste 48 de milioane de lei, din care mai bine de 40 de milioane au reprezentat fonduri eligibile. Din acestea, 85% a fost valoarea nerambursabilă din FEDR, mai bine de 5 milioane (13%) au provenit din bugetul național, iar cu restul a contribuit beneficiarul suma fiind asigurată prin bugetul local al județului Sibiu.

„Valoarea totală neeligibilă inclusiv TVA a proiectului a fost de aproximativ 7,7 milioane lei. Perioada de implementare a proiectului a fost de 14 luni, între data 19.11.2022 și 31.12.2023”, au mai menționat reprezentanții AIS.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite