Tânăra care a renunţat la o carieră în industria farmaceutică pentru a promova costumul popular românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânăra, în micul ei atelier
Tânăra, în micul ei atelier

Bianca este o tânără care a renunţat la un job în industria farmaceutică şi a decis să promoveze ia şi costumul popular.

Uneori nu trebuie să te naşti undeva ca să fii îndrăgostit de acel loc, ci e suficient să te simţi acolo ca acasă şi astfel te voi confunda cu tot ce înseamnă zona respectivă. Este povestea Biancăi, o tânără din zona Careiului, „adoptată” în Certeze după ce s-a măritat cu un oşan.
 

Acum trei ani, Bianca a cunoscut din interior tot ce înseamnă tradiţia şi obiceiurile din Oaş, după ce a ajuns noră într-o casă de oşeni care ţin la tradiţie şi la portul popular. Acesta a fost momentul în care orice vis din copilărie a căzut pe locul doi şi toată atenţia ei s-a axat pe costumele tradiţionale oşeneşti şi mai ales pe aducerea lor în actualitate pentru a putea fi purtate în viaţa de zi cu zi.

„Eu când am fost mică mi-am dorit să fiu doctoriţă, aşa am ajuns la facultatea de chimie, încurajată de o profesoară foarte bună pe care o aveam în liceu. Acum trei ani m-am măritat cu soţul meu pe care l-am cunoscut în Satu Mare, el fiind din Oaş şi am ajuns la Certeze.”, povesteşte Bianca prima ei interacţiune cu zona Oaşului.

A profesat o scurtă perioadă în domeniul medical, dar atât copilul, cât şi iubirea pentru culoare şi frumos au făcut-o să se răzgândească şi să renunţe la primul ei job. A îndrăgit atât de mult costumul popular oşenesc încât a dorit să îl poarte cât mai des, moment din care s-a născut afacerea pe care o are acum. Aşa a ajuns ca acum să nu dea ia tradiţională pe o altă cămasă, adaptând ia pentru orice moment al zilei sau vizită pe care o face.

ii traditionale oas

„Am văzut mult frumos în jurul meu şi am vrut să îl arăt şi altora. La Sâmbra Oilor am văzut oameni, tineri, că poartă, că apreciază aşa ceva, am zis că hai să încerc. Anul trecut am fost tot anul, la toate târgurile de prin zonă, dar şi în Oradea, Băile Felix, Zilele Marghitei. Am simţit că nu e acces la ele, pentru că ştiu de costume şi de ii doar cei care sunt de aici, din zona asta, dar cei din alte judeţe nu şi am vrut să ajungă şi la ei frumosul acesta. De aceea am vrut să fac un magazin de prezentare, să vadă lumea mai multe creaţii. Eu întrunesc 10 producători de aşa ceva. Am început să iau produse de la mama soacră, am mers cu ea în piaţă şi apoi au început să vină şi altele să îmi arate ce fac şi apoi eu am selectat ce îmi place şi ce am ştiut că poate fi purtat în oraşe”, explică Bianca.

„E foarte bine că este cineva care să le adune de la toată lumea, că aici în Certeze la fiecare casă e cineva care ştie face şi face mărgele, ca mine, sau alte lucruri, dar dacă nu e cine să le promovezi şi să le vândă, nu află lumea ce faine sunt. Eu şi o prezentare de modă cu aşa dacă s-ar face mi-ar place să văd”, afirmă şi Marina Floare, o producătoare de mărgele.

ii traditionale oas

„Eu anul trecut tot anul am purtat ie şi sandale de vară. Am vrut să arăt că se poate purta oricând. Mi se pare că e foarte uşor să placă aşa ceva, cuiva. Am fost la Oradea la un târg, unde lumea nu se aştepta să vadă aşa ceva. În principal am primit aprecieri de la bărbaţi, şi mai tineri şi mai în vârstă, de la care nu mă aşteptam. În ie te simţi foarte relaxat, pot să iau o pereche de blugi şi o ie şi pot să mă duc cu ea oriunde, la bancă, în oraş. Lumea te vede mai încrezător când ai o ie pe tine.”, mai afirmă Bianca.

Băieţelul de 2 anişori este unul dintre modele Biancăi, pe care îl îmbracă cât se poate de des în ia tradiţonală. De asemenea soţul este o altă persoană care îmbracă iile comercializate de Bianca, acesta fiind şi cel mai mare susţinător al ei. Acum lumea se opreşte la magazinul Biancă din Certeze pentru a-şi îmbogăţi garderoba cu ceva deosebit. Atunci când simte că cea sau cel care i-au călcat în magazin sunt oamenii care nu plac doar cu privirea ceea ce comercializează ea, ci se confundă cu aşa ceva, Bianca e dispusă să dea până şi din garderoba personală unele piese mai speciale.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite