Românca despre care „The Sun“ a scris că îşi exploatează copiii: „Jurnaliştii s-au prezentat că sunt de la Kinder“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timea Jurj (centru)  - Foto: opiniedecarei.ro
Timea Jurj (centru)  - Foto: opiniedecarei.ro

Timea Jurj, românca aflată în mijlocul unui adevărat scandal provocat de un articol al publicaţiei The Sun, afirmă că jurnaliştii s-au prezentat ca fiind de la fabrica de ouă Kinder şi au spus că vor să arate în Anglia cum se fabrică jucăriile.

Cotidianul britanic The Sun a publicat un articol în care e prezentată o familie din Carei care ar asambla jucării pentru Kinder şi care şi-ar pune şi copiii la muncă, 13 ore pe zi. „Adevărul“ a vorbit cu femeia despre cum s-au întâmplat lucrurile în realitate.

Când au fost ce de la The Sun la dumneavoastră?

Vinerea aceasta au fost. (n.r. 18 noiembrie)

Ce v-au spus când au venit?

Eu ajungeam acasă şi am tras maşina în curte şi i-a făcut semn la o maşina de Bucureşti şi un taximetrist să se ferească să pot intra în curte. Pe când am intrat în curte, ei erau deja înăuntru în curte.  

De unde v-au sus că sunt?

S-au prezentat că sunt de la Kinder şi că vreau să promoveze jucăriile în Anglia. Aveau un translator. El s-a prezentat domnul Mihai din Bucureşti. Contactul l-au avut de la taximetrist, au fost la firma de jucării, au văzut că e închisă şi au mers la taximetrist şi el i-a adus la noi.

V-au cerut  să aduceţi copiii la filmare?

Copiii erau pe lângă noi şi au zis să stea lângă mami, au băgat-o şi pe nepoţica mea. Pe băiat l-au pus să stea aşa, deşi a zis că nu stă bine. A zis că nu durează mult, să stea, să se joace şi să nu se uite în cameră.  

În ce măsură vorbiţi limba engleză?

Înteleg cuvinte, dar nu pot vorbi aşa bine. Când m-a  întrebat cu sclavia se vede că m-am uitat în sus la soţul să îmi traducă. Translatorul i-a dus afară pe copii. Mi-a zis „hard” şi am înţeles şi am zis că „da”, că e greu, şi apoi a zis de sclavie, nu am înţeles, m-am uitat la soţ şi am zis că ”nu” şi apoi am fost întrebată dacă mi se pare că e greu şi atunci am zis că da şi a fost tăiat. M-a întrebat dacă mă protejez şi cum mă protejez, i-am arătat că îmi pun ceva pe cap pentru fierele de păr, dar nu a apărut.

Bani pentru filmare aţi primit?

Ei au spus că, dacă noi facem un flagrant să băgăm noi în taxi jucăriile şi să le ducem la fabrică, ei ne ajută să avem un viitor bun şi îl duc pe soţul acolo la serviciu şi îi rezolvă serviciu, îi plăteşte cazare şi tot. 

Aţi declarat că munciţi ca nişte sclavi şi că visul vostru este să ajungeţi în Anglia?

Dacă voiam, plecam, eu am lucrat anul trecut în Anglia, dar mi s-a ivit o boală şi a trebuit să vin acasă. Am făcut un plus pentru mine, dar nu pentru a întreţine familia sau să pun copiii la lucru. Eu le fac în trei zile acele piese, dar singură. Nu s-a pus problema să pun copiii la muncă.

Situaţia financiară e ca şi cea prezentată în material?

Nu se pune problema de o asemenea situaţie financiară. Un om care munceşte 8 ore pe zi şi nu mai poate dintr-o dată să nu mai lucreze, trebuie să facă ceva. Asta am făcut-o eu pentru plăcere şi un plus, pentru 40-60 de lei pe lună. Stau toata ziua acasă, nu pot face toata ziua curăţenie şi ordine sau mâncare. Şi până fierbe oala cu mâncare durează şi pot face câteva jucării. 

Satu MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite