Preot din Satu Mare, condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Îmbrăcat în sutană, Ioan Boja înşela credincioşii

0
0

Un preot greco-catolic din localitatea Culciu Mare a fost condamnat într-un dosar de înşelăciune la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. Pe numele preotului însă au fost depuse, de-a lungul timpului, mai multe plângeri pentru cămătărie şi înşelăciune.

Ioan Boja a intrat în vizorul presei prin 2009, după ce împotriva sa au fost depuse mai multe plângeri penale pentru înşelăciune şi cămătărie. Când nu se afla la altarul parohiei din Culciu Mare, preotul din localitatea Culciu Mare, judeţul Satu Mare ajuta oamenii să obţină credite ipotecare.

Metoda de lucru era foarte simplă: preotul îi sfătuia pe enoriaşii care nu au venituri suficient de mari pentru accesarea unui credit consistent să treacă pe numele său proprietatea pe care o deţin. Apoi, lua creditul pe numele său şi, concomitent, îi împrumuta pe aceştia cu diverse alte sume de bani. Când enoriaşii ajungeau însă în imposibilitatea de a plăti ratele la bancă sau datoriile către el, preotul îi executa silit.

În 2011, după ce şi-au dat seama cu cine au de-a face, enoriaşii revoltaţi au ieşit în faţa parohiei pentru a-şi cere drepturile faţă de preot. 15 oameni revoltaţi s-au „înarmat“ cu pancarte şi au făcut scandal în faţa bisericii. La scurt timp, Episcopia Română Unită cu Roma Greco Catolică de Maramureş, în subordinea căreia se afla parohia a luat măsuri şi l-a suspendat din funcţie pe Boja. 

Declaraţie de avere: şase locuinţe şi terenuri

La acea vreme presa locală scria că părintele Boja Ioan a avut pe nume foarte multe terenuri şi case, majoritatea dintre ele fiind deja înstrăinate. Potrivit satumareonline.ro, dintr-un salariu de preot de 600 lei părintele a reuşit să-şi cumpere un apartament pe strada Jocului din Micro 17, o casă pe strada Brâncoveanu, cu o suprafaţă de 60 mp, un apartament pe Mihai Viteazu în zona centrală a oraşului Satu Mare . Pe numele lui au mai fost alte două case de pe strada Lucian Blaga, o casă în localitatea Cioncheşti şi mai multe terenuri. 

Ioan Boja: „Eu sunt victima“

După suspendare, preotul Boja declara la că tot scandalul a pornit de la vărul său, Dănuţ Ardelean, pe care l-ar fi ajutat cu un împrumut şi cu preluarea casei sale în acte. „El avea probleme de evaziune fiscală, fals în acte. Are 21 de dosare în fază de cercetare şi pe rolul diferitelor instanţe pentru afacerile ilegale de care s-a ocupat, iar acum înscenează şi aduce acuzaţii la adresa mea“, a declarat preotul Boja. De asemenea, el spunea că va dovedi prin acte nevinovăţia lui şi vinovăţia lui Ardelean. 

FOTO (satumareonline.ro) Preotul Ioan Boja slujea la parohia din Culciu Mare, judeţul Satu Mare

image

Vă recomandăm şi

„Preotul cămătar“ din Culciu Mare a fost suspendat

După acuzaţiile de cămătărie şi înşelăciune aduse de enoriaşi, preotul Ioan Boja din Culciu Mare a fost suspendat pe durata cercetărilor. Preotul Ioan Boja este acuzat că a pus enoriaşii să-şi treacă bunurile pe nume său pentru a-i ajuta să obţină credite, iar apoi enoriaşii au rămas fără locuinţe

Satu Mare


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri