Poveştile puţin ştiute ale animalelor care au schimbat istoria lumii: Laika - căţeluşa care s-a sacrificat în spaţiu, Sam - pisica-erou din al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laika

Au existat, de-a lungul istoriei, numeroase întâmplări în care au fost implicate necuvântătoarele şi care au schimbat cursul istoriei sau ipotezele cercetătorilor din lumea întreagă. Însă şi performanţele animalelor-vedetă i-au fermacat dintotdeauna pe oameni, în ziare sau la televizor apar mereu câini şi pisici care iubesc la nebunie muzica lui Mozart sau reuşesc să facă lucruri de care nu le-am crede capabile.

De departe cel mai cunoscut animal care a călătorit în spaţiu vreodată este căţeaua rusească Laika. În anul 1957, căţeaua a devenit primul animal care a părăsit suprafaţa Terrei. Din nefericire, Laika nu a supravieţuit. Aceasta a murit la doar câteva secunde din cauza stresului şi a supraîncălzirii în capsula spaţială. Doi ani mai târziu, în anul 1959, cercetătorii americani au trimis în spaţiu maimuţele din specia macacilor, Able şi Miss Baker, iar ambele animale s-au întors în viaţă pe Pământ supravieţuind din starea de imponderabilitate de la bordul navei.

Cu toate acestea, Able a murit la scurt timp după aceea după operaţia de scoatere a electrodului care i-a fost implantat în piele pentru a face măsurători. Membrii organizaţiilor pentru protecţia animalelor au protestat vehement împotriva experimentelor brutale făcute pe animale, însă, de abia în anul 1985, SUA au pus capăt experimentelor făcute pe maimuţe şi au trimis în schimb animale mai mici în spaţiu.

Însă dacă aceste întâmplări sunt cunoscute la nivel mondial, altele în care au fost implicate animalele au fost dezvăluite doar la nivel local sau naţional, însă asta nu schimbă cu nimic faptul că animalele influenţatcursul istoriei, repsctiv în exemplele de mai jos, aplicarea legii.

Spre exemplu, în Germania în 1499 a fost dat în judecată un urs, deoarece teroriza de multă vreme câteva sate. Procesul a fost suspendat câteva zile din motive de procedură judiciară, pentru că nu se cunoştea exact regulile care să le permită oamenilor să se pronunţe în privinţa pedepsei.  Secole mai târziu, în 1906, în Elveţia a fost judecat şi condamnat la moarte un câine, moment în care au fost realizate şi îmbunătăţile legile privind implicare animalelor în fapte antisociale. Câine , împreună cu doi bărbaţi au fost acuzaţi de omucidere. Cei doi bărbaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă. 

Animale muncitoare

Una dintre invenţiile uitate ale perioadei victoriene a fost maşina de cusut acţionată de un câine. Prin anii 1870, acest aparat era la modă, fiind folosit în gospodăriile care şi-l puteau permite. Mecanismul se compunea dintr-un sistem de roţi dinţate puse în mişcare de un câine legat trainic la roata cea mai mare, care se învârtea în jurul unei axe. La presiunea Asociaţiei pentru Apărarea Animalelor, maşina de cusut acţionată de câini a fost interzisă. 

În California, un inginer pe nume Mathewson s-a gândit să protejeze calul de maşinile cu aburi care începeau să circule pe străzi, aşa că a inventat automobilul-cal, de forma animalului, având în faţă un cap uriaş de cal. Această maşină a circulat un timp pe străzile din San Francisco, până când inventatorul a dat faliment. 

Pe de altă parte alte animale au fost folosite pentru apărarea legii, în special acele animale care provoacă teamă. În 1982, două tarantule roşcate din America de Sud au servit patria ca jandarmi,la o expoziţie de bijuterii a unui renumit magazin, lucuru care a stat mai târziu la baza inventării sistemelor de protecţie a bijuteriilor. 

Animale celebre

Pisica Sam a reuşit să supravieţuiască după ce trei nave care o adoptaseră s-au scufundat, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pisica Sam a reuşit să supravieţuiască după ce trei nave care o adoptaseră s-au scufundat, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Bismark, a fost doborată într-o bătălie pe mare, în mai 1941. Sam a fost singurul supravieţuitor. Pisica a fost preluată de nava britanică HMS Cossack şi rebotezată Oscar. Şi cea de-a doua nava a fost afectată de o torpilă germană mai tarziu, în acelaşi an. O explozie a omorât 159 de membri ai echipajului, însă nu şi pe Sam. Apoi, pisica a fost dusă pe HMS Ark Royal, nava implicată şi ea într-un incident în care un membru al echipajului a murit. Din fericire, Sam a fost găsit viu şi nevătămat, plutind pe o scândură. De la acel eveniment, pisica a fost ţinută departe de vapoare. Sam a murit în casa unui marinar din Belfast, în 1955.

În Primul Război mondial, un porumbel a salvat vieţile a mai mulţi soldaţi din “Lost Battalion” al Diviziei 77 Infanterie. Numele acestui porumbel este ”Cher Ami” care în franceză înseamna “Dragă Prietene“ şi care a salvat aceste vieţi trecând printr-o ploaie de gloanţe prin liniile inamice ducând un mesaj în toiul luptei. El a fost unul din cei 600 de porumbei deţinuti şi transportaţi cu avionul de către “United States Army Signal Corps” în Franţa, în timpul Primului Război Mondial. “Cher Ami” a fost împuşcat în piept şi în picior pierzând o mare parte din piciorul la care a fost anexat mesajul, dar a continuat zborul 25 de minute ignorând durerea şi toţi factorii externi pentru a duce mesajul la destinaţie. Mesajul a fost efectuat de către maiorul Charles S. Whittlesey’s al “Lost Battalion” în data de 4 Octombrie 1918. Doar câteva ore după ce mesajul a fost primit, 194 de supravieţuitori ai batalionului au fost în condiţii de siguranţă în spatele liniilor americane.

Vă mai recomadăm:

Boli pe care oamenii le iau de la animalele de companie

Compania căţeilor, cel mai bun medicament. Ce beneficii aduce un animal de companie

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite