Mărturie în Postul Paştelui, despre o vindecare miraculoasă, de la credinţă la efectul Placebo: „Sunt sigură că rugăciunea ne poate schimba viaţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătmăreanca Ligia Moldovan crede cu tărie în minunile Icoanei de la Prilog. FOTO. Alexandra Ardelean.
Sătmăreanca Ligia Moldovan crede cu tărie în minunile Icoanei de la Prilog. FOTO. Alexandra Ardelean.

O sătmăreancă susţine că rugăciunile, credinţa în Maica Domnului, dar şi faptul că a respectat îndemnurile călugărului Mihai Neamţu de la Prilog au reuşit să îi îmbunătăţească, în mod miraculos, starea de sănătate. Ligia Moldovan este convinsă că Icoana făcătoare de minuni de la Prilog are puterea de a vindeca omul de boală.

De-a lungul timpului, numeroase sunt minunile atribuite ajutorului Maicii Domnului către cei care s-au închinat cu credinţa curată în faţa acestei icoane. Multe dintre aceste minuni şi ajutoare sunt consemnate în arhive şi scrieri vechi, dar şi mai recente. Pentru a mulţumi pentru darurile primite, sătmăreanca Ligia Moldovan s-a hotărât să îndemne cât mai multă lume să creadă în puterile acestei icoane, motiv pentru care a decis să împărtăşească tuturor ce i s-a întâmplat după ce s-a închinat acesteia.

Minunea s-ar fi petrecut spune sătmăreanca acum aproape un an, când, în timpul unui pelerinaj, s-a închinat cu credinţă icoanei, cerând să îi se rezolve problemele de sănătate care, chiar dacă nu erau atât de grave, îi afectau în principal sistemul imunitar. Astfel, sătmăreanca a decis ca în iunie anul trecut, de hramul Mănăstirii greco-catolice, să îşi îndrepte paşii spre această icoană pentru a-şi pune ordine în gânduri, dar şi pentru a vedea dacă probleme de sănătate se vor rezolva şi nu va mai trebui să realizeze zecile de analize recomandate de medicul de familie şi de specialişti. Hramul mănăstirii, sărbătorit de Sfinţii Petru şi Pavel, a fost dublat de aducerea la mănăstirea Prilog a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Bixad, o icoană cu o istorie zbuciumată, care în anii de după 1989 a fost dusă în două rânduri la Bucureşti pentru a fi tratată şi restaurată.

„Am avut multe probleme în viaţă de sănătate şi, cu ajutorul călugărului Mihai Neamţu şi a îndemnurilor lui, mi-am revenit mereu şi am reuşit să ajung la pensionare normală, nu anticipată. Dânsul ne dădea mereu sfaturi pe lângă rugăciuni, liturghii, ceaiuri şi am rămas cu o foarte mare încredere în rugăciuni, în puterea acestora. Vreau să vă spun că aveam probleme cu colesterolul, numărul prea mare de trombocite în sânge, imunitate slabă, mereu mă simţeam slabă, obosită, fără putere, corpul meu nu avea vitamine şi mergeam la medicul de familie care îmi spunea că trebuie să fac şi analiza asta şi cealată“, spune Ligia Moldovan. 

Un alt secret al vindecării miraculoase, spune sătmăreanca, este că a ţinut cont de îndemnurile lui Mihai Neamţu, numit şi Sfântul de la Prilog. Femeia mai spune că, în ciuda faptului că a încetat din viaţă, călugărul continuă să vindece prin reţetele sale de ceaiuri, rugăciunile şi meditaţiile pe care le-a lăsat.

"Înainte să merg la Prilog, deci de hramul mănăstirii, mi-am făcut o serie de analize pe care le-am repetat în august şi vă mărturisesc că toate mi-au ieşit perfect. Am dovezile, se poate vedea cu ochiul liber că probelemele mele de sănătate s-au rezolvat. Eu cred că doar faptul că m-am rugat cu credinţă şi că icoana este sfântă este singurul lucuru care a contribuit la schimbarea stării mele de sănătate. De atunci am decis să mă rog înflăcărat, sunt sigură că rugăciunea şi o viaţă în Iisus Hristos ne poate schimba radical viaţa, deci implicit starea fizică şi mentală", povesteşte Ligia Moldovan.

Reprezentanţii Biroului de presă al Eparhiei de Maramureş susţin că icoana de la Prilog merită să fie venerată de credincioşi, iar istoria sa zbuciumată nu face altceva decât să îi sublinieze valoarea. „Pictată în jurul anului 1700 de către călugărul Isaia, icoana a fost reprodusă în 3 exemplare în acele zile tulburi ale anului 1948 de către călugări pentru a nu fi distrusă sau profanată. Prin grija fătului bisericii din Moişeni – Dumitru Oros -, icoana a fost ascunsă împreună cu alte bunuri ale mănăstirii în gospodăria acestuia până în anul 1952. După liniştirea apelor istoriei, a fost dezgropată şi trimisă la Cluj de către pr. Gheorghe Marina pentru a fi păstrată în Comunitatea călugărilor bazilieni din clandestinitate, în grija pr. Silvestru Augustin Prunduş. Cu toate acestea, icoana nu a putut fi pe deplin ferită de deteriorare, fapt ce a impus ample lucrări de restaurare şi recompunere desfăşurate în ultimii ani. Odată săvârşită de către Arhiereu rânduiala de sfinţire a Icoanei, aceasta s-a întors după mai bine de 70 de ani în Ţara Oaşului spre a fi cinstită de către toţi ce aleargă sub acoperământul Doamnei lumii, nădejdea şi folositoarea credincioşilor“, transmit reprezentanţii bisericii greco-catolice.

Medicii atenţionează, însă, că persoanele care au probleme medicale nu trebuie, în niciun caz, să renunţe la medicaţie în favoarea rugăciunilor, pentru că acest lucru le-ar putea afecta starea de sănătate.

Vă mai recomandăm:

Icoană rară pe zidul unei biserici din Buzău. Cum au apărut în iconografia de la noi chinocefalii, sfinţii cu chip de lup

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a înfiinţat Judecata Supremă. „Practica exorcismelor, un gest spectaculos al unui misticism bolnăvicios”

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite